Yörede yetişen dur ve 
cevizden, ilk başlarda çerez olarak üretilen  
Gümüşhane'ye özgü 
pestil ile 
köme, zamanla oluşturduğu 
sektörle kentteki birçok  ailenin geçim kaynağı oldu.
         Son dönemde 
ürün yelpazesini geliştirmek isteyen firmalar, kömeyi klasik  ve pikola olmak üzere iki, pestili ise sade, cevizli ve fındıklı olmak üzere 3  çeşitte üretiyor. Firmalar ayrıca yine pestilden üretilen ''muska'', ''yöre  ballısı'', ''ince sarma'' adı verilen ürünleri de piyasaya sunuyor.
         Kentteki 18 pestil ve köme 
üretim firması geçen yıl 400 ton dut, 640 ton  kuru ceviz, 150 ton fındık, 75 ton bal, 60 ton süt ve 650 ton undan bin ton  pestil, 800 ton köme ve 650 ton ballı tatlıdan üretti.
         Bu yıl ise 
işletme sayısını 22'ye, üretilen ürün miktarını ise 3 bin 46  tona çıktı. Bu yıl üretilen 1653 ton pestil, 806 ton köme ve 587 ton yöre ballısı  için  500 ton dut, 750 ton kuru ceviz, 250 ton fındık, 150 ton bal, 90 ton süt ve  810 ton un kullanıldı.
         Böylece geçen yıla göre üretim kapasitesini de artıran Gümüşhane'de  pestil köme sektöründe yaklaşık 200 kişi istihdam ediliyor. Bu kişilerin aileleri  de dikkate alındığında sektör, yüzlerce insana ekmek kapısı oluyor.
         
Bileşenler kaliteli ve sağlıklı olmalı
         
         İşletmecilerden Muammer Taş, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, gelişen  pestil ve köme sektöründe her geçen gün daha hijyenik ve sağlıklı şartlarda  üretim yaptıklarını ifade etti.
         Pestil ile kömenin Gümüşhane ile özdeşleştiğini söyleyen Taş, ''Geleceğe  pestil ve kömeyi taşımak için hem tüketicilerin hem de üreticilerin  sorumlulukları vardır. Özellikle Gümüşhane'ye has olan yöresel ürün pestilin  muhafazası için bileşenlerinin kaliteli ve sağlıklı olması gerekiyor. Adına dut  pestili diyorsak dut kullanılmalıdır'' şeklinde konuştu.
         Pestil ve köme üretiminde dut dışında kimyasal maddelerin kullanılmaya  başlandığını belirten Taş, ''Dut pestili dutla yapılır. Duta ilaveten süt ve bal  katılabilir ama glikozu Gümüşhane pestiline katmanın bir mantığı yok. 
Glikoz,  Avrupa'da yasaklanan bir tatlandırıcıdır. Ama maalesef günümüzde bir kısım 
gıda  sektöründe olduğu gibi pestil sektöründe de  kullanılmaktadır. Bu bizim için  endişe vericidir. Dolayısıyla 
rekabet gücünü zorlamaktadır. Üreticilerimizin ve  tüketicilerimizin bu konuda hassasiyetlerini bekliyoruz'' dedi.
         Pestil ve kömeyi dünyaya tanıtmayı hedeflediklerini bildiren Taş,  ''Sektörümüz her geçen gün gelişiyor. Sektöre, devletin de verdiği kısmi  
destekler var. Bizim fabrikamız içinde destek aldık. Hedefimiz Gümüşhane'ye özgü  olan bu ürünlerin gerek 
Türkiye gerekse dünya çapında tanınmasını sağlamak. Bunu  yaparken de temizlikten, kaliteden, hijyenden ve sağlıktan ödün vermemek gerekir  ki gelecek nesiller de Gümüşhane'yi en iyi şekilde temsil etsinler'' ifadelerini  kullandı.
         
Üreticiler ham madde sıkıntısı çekiyor
         
         Üreticilerin ham madde bulmakta sıkıntı çektiklerini belirten Muammer  Taş, ''Gümüşhane ceviz bölgesi olmasına rağmen çok istikrarlı ve standart bir  cevizi bulmakta zorlanıyoruz. Bu anlamda özellikle ceviz ve dut üretiminde gerek  devletin teşvikleriyle üreticilerimizin daha duyarlı olması ve bu konuda etkili  olması için boş olan veya müsait olan arazilere Gümüşhane ile özdeşleşen iyi  cevizlerin dikilmesi gerekiyor'' dedi.
         Pestilde ham madde olarak ceviz ve fındığın çok kullanıldığını anlatan  Taş, sözlerini şöyle tamamladı:
         ''Pestil ve köme zor bir süreçten geçiyor. Kömenin ceviz dizilişi ve  imalattan çıkış süresi 10 günü bulmaktadır. Çok ciddi ve yorucu bir süreci var.  Maliyeti yüksek bir sektör. 
Fındık Gümüşhane'ye Kürtün, 
Tirebolu, Doğankent ve  Giresun'dan geliyor. Ama cevizi yer yer Türkiye içinden bazen de 
yurt dışından  alıyoruz. Ceviz hassas bir ürün ve depolamaya uygun değil.  Bunun için nerede  taze ve kaliteli ceviz buluyorsak satın alıyoruz. Bazı illerde de pestil ve köme  üretimi yapılıyor, ancak Gümüşhane'nin pestiline ve kömesine sahip çıkması  gerek''