• Kimyasal silahların 4 ölümcül grubu bulunuyor.
• Kimyasal saldırı bazı yollar ile hızlıca fark edilebiliyor.
• Çamaşır suyu ve plastik gereçler saldırıdan korunmayı sağlayabiliyor.
Suriye rejiminin, muhtemel bir savaş ortamında operasyona destek veren ülkelere karşı kimyasal silah saldırısında bulunabileceği ihtimali akılları meşgul ederken, uzmanlar konuyla ilgili açıklamalarda bulunmaya devam ediyor.
Herhangi bir kimyasal saldırı sırasında neler yapılması gerektiğine dair Samanyolu Haber’e açıklamalarda bulunan İç Hastalıklar Uzmanı Doktor Şeref Öncü, kimyasal silahları anlamak için birkaç önemli zehir çeşide vurgu yapıyor.
Bu silahın amacının insanları, hayvanları ve bitkileri uygulandığı ortamda yok etmek, onları etkisiz hale getirmek ya da sakat bırakmak olduğunu dile getiren Öncü, en çok kullanılan kimyasallardan birinin özellikle sinir sistemini bloke eden , sinir sistemini ortadan kaldıran grup olduğunu söylüyor.
İkinci grubu direkt solunum sistemi yolu ile alınarak, nefes almayı engelleyen boğucu gazlar olarak sıralarken, üçüncü grupta yine çok tehlikeli olarak altı çizilen yakıcı gazları anlatan Öncü “Deri yolu ile bulaşan yakıcı gazlar, yine solunum sisteminde tahribat yaparak insanların ölümüne yol açıyor. Daha sonra direkt olarak kana karışıp kandaki oksijen alışverişini bozarak kişinin hayatını sona erdiriyor.” diye durumu ifade ediyor.
“BİR KISMI TEDAVİ EDİLEBİLİR”
Kimyasal silahlardaki bu farklılıkta önemli bir noktaya değinen Öncü, kişinin bazı zehirlerden mevcut bulunan Antidotlar sayesinde kurtulabilecekken bazılarından ise kurtulmayı sağlayacak bir panzehir olmadığını fakat bunlardan çeşitli önlemler sayesinde korunup kurtulabilineceğini sözlerine ekliyor.
Öncü aynı zamanda kimyasal zehirlere maruz kalma süresinin de hayati önem taşıdığını, bazı kişilerin dakikalar içerisinde etkilenip ölebilecekken, bazısının ise tedavi edilmek için vaktinin olabileceğinin altını çiziyor.
Kimyasal savaşlarda kullanılan zehirlerin insandan insana bulaşmadığını ifade eden Öncü, “bu zehirler temas yolu ile bulaşır yani hava yolu ile bulaşır. Bu bakımdan bu kişilerin üzerindeki kimyasal zehirleri yok etmek gerekiyor. Yani hemen kıyafetlerini çıkarıp, kıyafetleri yok etmek gerekiyor” açıklamasında bulundu.
KİMYASAL GAZ NASIL FARK EDİLİR?
Muhtemel bir saldırı esnasında vatandaşların korunması için kimyasal gazı nasıl fark edeceklerini şu şekilde sıralıyor;
• Patlama sesi mermi sesinden azdır.
• Sis ve yoğun bir buhar bulunur.
• Çevrede kuşkulu su ve yağ damlacıkları görülür.
• Ani baş ağrısı, bulantı, görüntü bulanıklığın hissedilir.
• Çevrede fare, sinek, böcek ölüleri görülebilir.
KİMYASAL SİLAH SALDIRISI ANINDA NASIL DAVRANILMALI?
Muhtemel bir saldırıda kapalı ortamlara ve sığınaklara gidilmesi gerektiğini vurgulayan Öncü, “saldırı sırasında derhal kapalı bir yere geçilmeli, camların kenarına çamaşır suyu ile ıslatılmış bezler konulmalı” dedi.
“Çocuklar hızlı bir şekilde naylon bir şeyler ile sarılmalı ve büyükler ise ciltlerini herhangi bir şey yardımı ile örtmeli” diyen Öncü, kimyasal zehir temas eden yerlerin de yine çamaşır suları ile silinmesi gerektiğini önemle vurguladı.
Kimyasalların bulaştığı hiçbir su ve yiyeceğin barındırılmaması gerektiğini ifade eden Öncü, en ufak şüphe edilen gıdaların dahi derhal yok edilmesini, yiyeceklerin ve suların plastik kaplar içerisinde saklanması gerektiğini belirtti.