2 Ekim’de Danıştay’a yaptıkları müracaatla ilgili bilgi veren derneğin avukatlarından Muhammed Enes Hazır, karşılaştıkları ayrımcılığın devlet ciddiyeti ve güvenliğini zedelediğine dikkat çekti. Haksızlığın ivedilikle son bulmasının önemine işaret eden Hazır, başta İçişleri Bakanı Efkan Ala ile İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Seyfullah Hacımüftüoğlu olmak üzere bütün sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduklarını vurguladı.
Danıştay’a yapılan müracaatta derneğin, izin almadan yardım toplama yetkisine sahip olabilecek tüm şartları fazlasıyla taşımasına rağmen yapılan uygulamanın iyi niyet taşımadığı kaydedildi. Aynı müracaatta, derneğin mevcut kampanyalarının ve reflekslerinin en hızlı şekilde yardım ulaştırma üzerine kurulu olduğu, bu sebeple bürokratik engellerin aşılması için ‘izin alamadan yardım toplama’ yetkisinin kamu yararı açısından önemli olduğu vurgulandı. Söz konusu Bakanlar Kurulu kararında, kamu yararının gözetilmediğine dikkat çekildi. Müfettişlerin yaptığı incelemelerde, derneğin geçmiş yıllara ait tüm faaliyetlerinin gözden geçirildiği ve şikâyete ilişkin hiçbir bulguya rastlanılmadığı ifade edildi.
Kimse Yok mu Derneği’nin 2013 yılı sonunda kapsamlı bir teftişten geçirildiğini anlatan avukat Muhammed Enes Hazır, “2014 yılı Nisan ayında yürütülen teftiş sonucunda kamu yararına çalışan dernek statüsü ve izinsiz yardım toplama izni açılarından hiçbir sorun bulunmamıştır.” diye konuştu. Avukat Hazır, “Bülent Arınç’ın medyaya yapmış olduğu canlı yayında Kimse Yok mu Derneği hakkında Bakanlar Kurulu’nda alınmış bir karar olmadığını ve herhangi bir imza atmadığını belirtmesine rağmen, dava konusu bu kararın açıklamadan önce alınmış olması devlet ciddiyetinden ve devlete güven ilkesinden de yoksundur.” şeklinde tepki gösterdi. Kimse Yok mu Derneği’ne yönelik bazı medya kuruluşları tarafından kara propaganda yürütüldüğünü de vurgulayan avukat Enes Hazır, yapılan haberlerin İçişleri Bakanlığı tarafından gerekçe gösterilerek hukuksuz uygulama ve kararlarla karşılaştıklarını ifade etti.