Kampanya düzenleme izni iptal edilen derneğe şimdi de kayyum atama planları yapılıyor. İddialara göre İçişleri Bakanlığı suç isnadında bulunup el koymaya hazırlanıyor.
-Kimse Yok mu Derneği’ne AKP hükümetinin yürüttüğü linç kampanyası devam ediyor. Derneğe kanuni yollardan müeyyide uygulamak için her türlü yolu denemesine rağmen gerekçe bulamayan İçişleri Bakanlığı, hukuk dışı yollara başvuruyor. Kurban Bayramı sırasında ülkemizde ve yurtdışında binlerce gönüllünün katılımıyla yürütülen yardım faaliyetlerini engellemek için alelacele 22 Eylül 2014’te bakanların bile okumadığı Bakanlar Kurulu kararı ile izinsiz yardım toplama yetkisi elinden alınan derneğe bu kez de “el koyma” talimatı verildiği iddia edildi.
Yaklaşık bir yıldır mülkiye müfettişleri tarafından denetim baskısı altında tutulan derneğin faaliyetlerinde usulsüzlük tespit edilemeyince “suç isnadı” yoluna gidildiği öğrenildi. Alınan bilgilere göre adli inceleme başlatılıp kayyum atama talimatı verildi. Dernekler Dairesi Başkanlığı ve İstanbul Valiliği’nin kullanıldığı operasyonla önce Efkan Ala tarafından dernek yönetiminin görevden uzaklaştırılmasının ardından valiliğin talebi ile kayyum atanması ve bu yolla derneğin ele geçirilmesi amaçlanıyor.
Dernekler Kanunu’nun 27. maddesinde kamu yararına çalışan derneklere kayyum atama şartı, denetimler sırasında ortaya çıkan ve hapis cezası gerektiren bir suçun varlığına bağlanıyor. Ancak Kimse Yok mu için bu şartların hiçbiri oluşmadı. Şu ana kadar dernek yöneticileri veya personeli ile ilgili cumhuriyet savcılıklarına intikal etmiş herhangi bir suç bulunmuyor. Bakanlığın çareyi “talimat yolu ile suç oluşturma” yöntemine başvurmakta bulduğu anlaşılırken, yürütülen linç kampanyası Bakan Efkan Ala’nın 17 Aralık sürecinde dile getirdiği “kapıyı kır savcıyı al” ifadesini hatırlatıyor. Türkiye’nin uluslararası alanda markası haline gelmiş olan bir yardım kuruluşuna yönelik saldırılar, sivil toplumun faaliyetleri açısından da bir tehdit unsuru oluşturuyor.
'MAZLUMLARIN RIZKINA EL UZATIYORLAR'
Kimse Yok mu’ya kumpas iddialarını değerlendiren derneğin avukatı Muhammet Enes Hazır, siyasilerin amaçlarına göre müfettiş görevlendirmesine ve devlet gücünü baskı aracına dönüştürmesine tepki gösterdi. Hazır şunları kaydetti: “Kimse Yok mu’ya hukuksuzca kayyum atayarak derneğe el koymak, yurt içinde ve yurt dışındaki milyonlarca mağdurun rızkına el uzatmaktır. Dernek haksız fiillileri ile görevini kötüye kullanarak suç işleyen, hukukun üstünlüğü ilkesini ayaklar altına alan kişilere karşı hem ceza hem de tazminat davası açacaktır. Bu kapsamda emir verenler ve hukuksuz emri icra edenler er geç yargı önünde hesap verecektir.”
Zaman