Kimse Yok Mu'ya kurulan 'kumpas' planı deşifre oldu

Yaptığı yardımlarla uluslararası marka haline gelen Kimse Yok mu, hükümetin ‘kumpas’ planıyla karşı karşıya.

Kimse Yok Mu'ya kurulan 'kumpas' planı deşifre oldu

Derneği denetim baskısı altına alan İçişleri Bakanlığı, suç unsuruna rastlamayınca çareyi hukuksuz yöntemlerde buldu.  'Kumpas' planının uygulamaya konulduğu anlaşıldı. Banka hesapları donduruldu, kurban kesmek bile suç sayıldı.

Türkiye’de 320 bin aileye, 113 ülkede 57 bin yetim ile milyonlarca ihtiyaç sahibine yardım eli uzatan Kimse Yok mu, yeni bir zulümle karşı karşıya. Hukuksuz suç isnadı ve kayyum atama planının deşifre olmasının ardından şimdi de derneğin banka hesapları İstanbul Valiliği tarafından bloke edildi. Oysa ‘izin almadan yardım toplama’ hakkının elinden alındığı 22 Eylül tarihli Bakanlar Kurulu kararının tebliğ edildiği 2 Ekim’e kadar toplanan yardımların kullanımı yasak değil. Hesapların tümden bloke edilmesiyle, derneğin daha önce topladığı bağışları kullanması da engellenmiş oluyor. Bayramda 40 bin 544 kurban kesip 73 ülkede 1 milyon kişiye ulaştıran dernek, suç işlemiş gibi gösteriliyor. Eğer kurbanlar kesilmeseydi bu kez de usulsüzlük suçlamasıyla karşı karşıya kalınacaktı. Kimse Yok mu’nun avukatı M.Enes Hazır, vali ve bankalar hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Ayrıca derneğin Gazze ve Suriyeli mültecilere yönelik yardımları, Afrika’daki yetimhane inşaatları gibi 7 kampanya talebine cevap verilmediği öğrenildi.

Zaman'ın haberine göre, kampanya düzenleyerek yardım toplama yetkisi kaldırılan Kimse Yok mu Derneği’ne yönelik hükümetin hukuksuz şekilde suç isnat edip ‘el koyma’ planını deşifre edildi. Dün yayınlanan haber kamuoyunda şok etkisi yaparken, planın ayrıntıları, hukuksuzluğun boyutunu gözler önüne serdi. İstanbul Valiliği, İçişleri Bakanlığı’nın emriyle bankalara bir yazı göndererek derneğin yardım paralarının bulunduğu hesapların dondurulmasını istedi. Bankalar da talimat üzerine hesapları bloke etti. Bu müdahale 113 ülkede milyonlarca insana ulaştırılan yardımların kesilmesi anlamına geliyor.

Hukuksuzluğun bir başka boyutu ise Kurban Bayramı öncesi alelacele alınan Bakanlar Kurulu kararından sonra yaşananlar. Derneğin kampanya ile bağış toplama yetkisi 22 Eylül 2014 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile kaldırılmıştı. Söz konusu karar, dernek yetkililerine 2 Ekim’de tebliğ edilmişti. Bu tarihten itibaren dernek izin almadan yardım kampanyası düzenleyemeyecek. Ancak daha önce toplanan bağışların kullanımı için herhangi bir yasak bulunmuyor. Buna rağmen banka hesaplarının tümden bloke edilmesiyle,  derneğin 2 Ekim’den önce topladığı bağışları kullanması da engellenmiş oluyor.

Dernek kararın tebliğ edildiği 2 Ekim’den çok önce kurban kampanyasına başlamış ve 40 bini aşkın hisse bağışı toplamıştı. 4 Ekim’de başlayan Kurban Bayramı’nda urbanlar kesildi ve 1 milyonu aşkın ihtiyaç sahibine ulaştırıldı. Şimdi derneğin kesip dağıttığı bu kurbanlar sebebiyle Bakanlar Kurulu kararına muhalefet ettiği, yani suç işlemiş gibi gösterileceği öne sürülüyor. Eğer dernek topladığı kurbanları kesmeseydi bu kez de usulsüzlük suçlamasıyla karşılaşacaktı.

Vali ve bankalara suç duyurusu


Kimse Yok mu Derneği’nin avukatı Muhammed Enes Hazır, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve hesaplara bloke koyan bankalar hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Hesapların bloke edilmesiyle ilgili İstanbul Valiliği’nden net cevap alamadıklarını belirten Hazır, “Valilik yetkilileri, şifahi olarak yaptığımız görüşmede bize tüm hesaplara bloke konulması yönünde bir talimat vermediklerini ve yaşanan mağduriyetten bankaların sorumlu olduğunu söyledi.” dedi.

Kimse Yok mu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı İsmail Cingöz ise yaşananlara Twitter üzerinden tepki gösterdi. “Milletimizin emanetine sahip çıkıp vekâletlerini yerine getirerek en güzel şekilde kurban ibadetlerini yapmaya vesile olmak suç mu?” diye soran Cingöz, hukuksuzluklar karşısında yılmayacaklarının altını çizdi: “Hiçbir mahkeme kararı olmaksızın bankalardaki hesaplara ne hak ve hangi cüretle bloke koyuyorsunuz? Bu tam bir ceberut devlet anlayışıdır. Bizler gönüllüler olarak bu yola başkoyduk. Hiçbir ceberut hukuksuz güç, bizleri yolumuzdan döndürüp alıkoyamaz. Hakikaten cürmümüz büyük bizim, ne büyük günah! İdam edin kurtulun kardeşim! Bakın milletimizin emanetine ihanet etmedik... Elhamdülillah.”

Zaman, dün 1. sayfasından verdiği haberde Kimse Yok mu ile ilgili ‘kayyum planı’nı ortaya koymuştu. İçişleri Bakanlığı’nın suç isnat ederek derneğe kayyum atanması talimatı verdiğini yazmıştı. Dernekler Kanunu’nun 27. maddesinde kamu yararına çalışan derneklere kayyum atanması, denetimler sırasında ortaya çıkan ve hapis cezası gerektiren bir suç tespit edildiği takdirde gündeme geliyor. Kimse Yok mu ile ilgili cumhuriyet savcılıklarına intikal etmiş herhangi bir suç bulunmuyor. Bakanlığın çareyi, ‘talimat yolu ile suç oluşturma’ yöntemine başvurmakta bulduğu anlaşılıyor. Gazze’den Somali’ye, Suriyeli  mültecilerden, Afrikalı yetimlere kadar 73 ülkede 40 bin 544 kurban hissesini bir milyon ihtiyaç sahibine ulaştıran derneğin yaptığı faaliyetler suçunsuru gibi gösteriliyor.ZAMAN
<< Önceki Haber Kimse Yok Mu'ya kurulan 'kumpas' planı deşifre oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER