Kılıçdaroğlu,
Anayasa değişikliğinin bu haliyle
Meclis'ten geçmesi durumunda Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini belirterek, "
Milletvekili sayımız belli.
Parlamentoda demokrasiyi savunan, demokrasinin arkasında duran, anayasa çağdaşlaşması için mücadele veren milletvekilleri de var. "dedi.
CHP Grup
Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Parlamento Muhabirleri Derneği'ni ziyaretinde basın mensuplarının sorularını cevapladı.
BASIN MENSUPLARI VE MECLİS ÇALIŞANLARI ÇOK YORULDU
Kılıçdaroğlu,
Anayasa değişikliği görüşmelerinin basın mensupları ve Meclis çalışanlarını çok yorduğunu belirterek, milletvekilleri için yorucu olduğunu söyleyemeyeceğini ifade etti.
Kılıçdaroğlu, özellikle
AK Parti milletvekillerinin
oylama esnasında genel kurula gelerek oy kullandıkları için çok yorulmadıklarını öne sürdü. Genel kurulda yer alan bakanların da sık sık değiştiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, muhalefet milletvekilleri için bunun yorucu olduğunu belirtti. Meclis'te çalışan görevlilerin de bu süreçte çok ciddi sıkıntı çektiğini anlatan Kılıçdaroğlu, bir bayan Meclis çalışanın geç saate evine giderken polis tarafından çevrildiğini, "Çalışıyordum oradan geliyorum" yönündeki açıklamasına "Bu saate nerede çalışıyorsun?" diye polis tarafından çıkışıldığını, Meclis'te çalıştığını söylemesi üzerine serbest bırakıldığını kaydetti. Bu koşulların anayasanın ön gördüğü "Angarya yasaktır" anlayışına da aykırı olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliği yaparken anayasaya uyulmasının gerekli olduğunu belirtti.
"110 İMZAYA ULAŞACAĞIMIZA İNANIYORUM"
Anayasa değişikliği sürecinde Türkiye'nin dünya gerçeklerinden koptuğunu ve tek bir olaya "
Yargıyı nasıl ele geçiririz" olayına kilitlendiğini iddia etti. AK Parti'nin anayasa değişikliği konusunda uyarıları dikkate almadığını anlatan Kılıçdaroğlu, önümüzdeki günlerde sağduyunun
egemen olması temennisinde bulundu.
"Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiniz açıklandı. 110
imza tamam mı?" yönündeki soruya Kılıçdaroğlu, 2.tur görüşmeler yapılmadan bugünden imza toplamanın çok doğru olduğu kanısında olmadıklarını ifade etti.
2. tur görüşmelerde tablonun nasıl olacağı veya kendilerinin söyledikleri üç konunun 330'un altında oy alması durumunda Anayasa Mahkemesi'ne gitmeye gerek kalmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Bu haliyle geçerse parlamentodan o zaman Anayasa Mahkemesi'ne gitmek için gerekli çabayı CHP gösterecektir. " dedi.
"110 imza garanti diyebilir miyiz?" yönündeki soruya ise Kılıçdaroğlu, toplanmayan imzaların garantisi olmayacağını söyledi. AK Partili milletvekillerinin de kendilerine '110 imzayı bulabilecek misiniz?' yönünde sorular sorduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Milletvekili sayımız belli. Parlamentoda demokrasiyi savunan, demokrasinin arkasında duran, anayasa çağdaşlaşması için mücadele veren milletvekilleri de var. Eğer 110 imzayı bulabilirsek Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz." diye konuştu. Kılıçdaroğlu, kişisel olarak 110 imzayı bulma konusunda sıkıntılarının olmadığını ifade etti.
GÜNAY VE BAHÇEKAPILI'YA PARAVAN ELEŞTİRİSİ
Kendilerinin 12
Eylül'ün izlerinden olan Geciçi 15. madde konusunda kendilerinin daha önce çalışmaları olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu,
12 Eylül'e karşı her partiden konuşmalar olduğunu, AK Parti'den de partinin çekirdeğinden olan birisinin konuşma yapmasını beklediklerini dile getirdi.
Kılıçdaroğlu, AK Parti adına geçmişinde SHP veya sosyal demokrat izler olan
Kültür ve
Turizm Bakanı
Ertuğrul Günay ve AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçelikapılı'nın konuşma yapmasını eleştirdi.
Kılıçdaroğlu, 12 Eylül ürünü olan bir partinin çekirdek kadrosundan olan bir kişinin konuşma yapmasının inandırıcı olmayacağını onların da bildiğini kaydetti.
AK Parti'yi geçmişte yaşanan acıların istismarını yapmakla suçlayan Kılıçdaroğlu, "Hiçbir bedel ödemeden bedel ödeyenlerin sırtından yargıyı ele geçirme planları yaptılar. Asıl acı olan bu." dedi.
Günay ve Bahçekapılı'yı yargı organlarını ele geçirmek isteyen bir düşüncenin paravanı olarak kullanıldığını iddia eden Kılıçdaroğlu, "İnançları ile bunu dile getirmediler. Eğer bir kişi kürsüye çıkıp 12 Eylül'de idam edilenlerin ismini gülerek sayıyorsa onda
inanç bekleyemezsiniz. Eğer orada idam edilen kişilerin isimlerini söylüyorsanız gözlerinizden yaş akması lazım. Gülerek ifade ediyorsanız açıkça istismar ettiği ortaya çıkıyor." şeklinde konuştu.
Kılıçdaroğlu, 12 Eylül darbesini yapanların yargılanmasına yönelik önergelerinin kabul edilmemesinin, AK Parti'nin bu işi inançla yapmadığını çok açık biçimde ortaya çıkardığını söyledi.
"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE MEŞRUİYET KAZANDIRMAK İSTEMİYORUZ"
Kılıçdaroğlu, birinci turdaki görüşlerinin ikinci turda da aynı şekilde devam etmek istemediklerine işaret ederek, "Biz bu anayasa değişikliğine meşruiyet kazandırmak istemiyoruz. Bu anayasa değişikliği duyguların, inançların, demokrasinin, özgürlüklerinin istismar edildiği bir anayasa. 12. Eylül'deki anayasadan çok daha sert, toplumu dönüştüren,
sivil diktayı getiren bir anayasa değişikliği." ifadelerini kullandı.
KAFKAS'IN ÖNERİSİ İŞİ SULANDIRMA
Kılıçdaroğlu, AK Parti
Çorum Milletvekili Ağah
Kafkas tarafından Çorum,
Maraş ve 1
Mayıs 1997 olaylarının araştırması için verdiği önergeyi de eleştirdi. Kılıçdaroğlu, bütün olayların tek bir anayasa komisyonu tarafından araştırılmasının mümkün olmadığını, bunun işi sulandırma olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, her olay ayrı
araştırma komisyonu kurulması gerektiğini kaydetti.
(CİHAN)