TBMM'nin 23. Dönem 4. Yasama Yılı açılışı dolayısıyla verilen resepsiyona katılan Kılıç, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Kılıç, DTP'in kapatılması davası ile ilgili sürecin sorulması üzerine,
raportörlerin çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
Kılıç, ''Aşama aşama değerlendiriyorlar. O değerlendirmeler sonucunda eksik buldukları
belge ve bilgileri yeniden istiyoruz. Hatta bugün bile epey bir eksik vardı, onları tekrar
Yargıtay
Cumhuriyet Başsavcılığından istiyoruz'' dedi.
Davanın görüşülme tarihi ile ilgili sorulara karşılık da Kılıç, ''Rapor bitmeden bir şey söylemiyoruz. Rapor geldikten sonra ancak (şu gün görüşebiliriz) diyeceğim. O nedenle hiçbir şey diyemiyorum'' diye konuştu.
Kılıç, ''askerlere
sivil yargı yolunu açan''
düzenlemenin iptali istemi konusundaki bir soru üzerine de
raportörün çalışmalarını son noktaya getirdiğini ve raporu bitirmek üzere olduğunu söyledi. Kılıç, ''Geldiğinde gündeme alacağız. Ona öncelik vereceğiz'' dedi.
Diğer konular ile ilgili sorular üzerine de Kılıç, mahkemenin gündeminin yoğunluğuna işaret ederek, ''Olanca gücümüzle çalışmamıza rağmen yetiştirmekte güçlük çekiyoruz. Bir sıraya koyarak, belli ölçüler içerisinde olayın üzerine gitmeye çalışıyoruz'' karşılığını verdi.
Kılıç, DTP'li milletvekillerinin zorla mahkemeye götürülmesi kararına ilişkin soruya ise o konuyla ilgili yasal düzenlemeler yapılacağının ifade edildiğini anımsattı. Kılıç, konunun
Anayasa Mahkemesinin önüne gelebileceğini kastederek, ''Bu konuda değerlendirme yapmak kolay ama sıkıntıya düşeriz'' diye konuştu.
''
Anayasa Mahkemesine, anayasa hükümlerini yorumlama yetkisi verilmesi konusundaki görüşlerin anımsatılması üzerine de Kılıç, şunları söyledi.
''Anayasa Mahkemesi önüne gelen olaylarla ilgili anayasa maddelerinin yorumunu yapıyor zaten, önünde bir engel yok. İptal başvurusu gelmeden yorum yapma konusunda mutlaka bir yasal düzenleme yapılması lazım ki biz onu yapabilelim. Anayasa Mahkemesine gelme ihtimali olmayan konularla ilgili şeylerde olabilir. Ancak bizim en çok üzerinde durduğumuz konu bireysel başvuru. Yani eğer bireysel başvuru konusu açılmış olsa belki bu söylediğiniz konuların çok büyük bir bölümü orada halledilebilecek noktaya gelir.''
Kılıç, Yargı Reformu Stratejisi
Eylem Planı konusunda hükümetin yeniden görüş sorup sormadığına ilişkin bir soruyu da ''Yok.
Hayır'' diye yanıtladı.