Bursa’daki TOKİ konutlarında hak sahiplerinin başına gelmeyen kalmadı. Sıkıntılardan dolayı kalp krizi geçiren, hatta intihara kalkışanlar oldu. Dernek çatısı altında birleşen mağdurlar kuruma tam 1500 dava açtı
Bursa'nın 600 yıllık mahallesi Doğanbey'in kaderi 2007 yılında kentsel dönüşümle birlikte değişti. Yıllarca dönüşüm bekleyen mahalle sakinleri bakımsızlıktan dökülen evlerini 13 katlı lüks konutlar karşılığı Osmangazi Belediyesi’ne vererek kiraya çıktı. Vatandaşlara Osmangazi Belediyesi ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliği ile yürütülen 'kentsel dönüşüm projesi'nde 2 bin 400 lüks konutun 18 ayda bitirileceği taahhüt edildi.
4.5 YIL GEÇ TESLİM EDİLDİ
50 metrekare yere sahip mahalle sakinine bile borçlanmadan 75 metrekarelik daire teslim edileceği vaadinde bulunuldu. Fakat dairelerin teslimi gecikti, yapımı 18 ay değil 70 aya uzadı. Mülk sahipleri 6 yıl boyunca kirada oturmak zorunda kaldı. Yaşanan mağduriyetler bununla sınırlı kalmadı. 2011 yılında TOKİ daha önceki planlardaki 75, 112 ve 150 metrekarelik üç daire tipini değiştirdi.
Böylece herkesin evinin metrekaresi vatandaşın iradesi dışında büyütüldü. Bu mülk sahiplerinin borçlarının da artmasına neden oldu. Örneğin 150 metrekarelik daire 220 metrekare olunca bir vatandaşın 52 bin liralık borcu da bir anda 280 bine yükseldi. Bu durum karşında şok geçiren mülk sahiplerine ayrıca borçları ödememeleri karışında sözleşmelerin fes edileceği bildirildi. Çaresiz kalan mülk sahiplerinden kalp krizi geçirenler, intihara kalkışanlar oldu.
Uzayan kira masrafı yüzünden kimisi eşinden boşandı kimisi ise yıllarca evliliğini ertelemek zorunda kaldı. Yaşanan mağduriyet üzerine hak arama yoluna giden vatandaşlar bu durumu yargıya taşıdı. Projede yer alan bin 500 kişi hak ihlali gerekçesiyle TOKİ ve Osmangazi Belediyesi’ne dava açtı. Bursa 3. 4. 6. 7. ve 8. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davalarda gelinen noktada bilirkişi ve keşif incelemeleri başladı.
13 YERİNE 22 KAT
Bugün'ün haberine göre, haksız şekilde borçlandırılmaya tepki gösteren vatandaşlar dernek çatısı altında birleşti. Doğanbey Konutları Komşu Birliği Derneği Başkanı Mehmet Aslan 6 yıl boyunca verilen hiçbir sözün tutulmadığının altını çizerek şöyle konuştu: “TOKİ 400 tane binayı kendine aldı. 13 katlı olması gerek apartmanlar 22 kata çıktı. Çok ciddi borçlar çıkardılar. Böyle olacağını bilseydik asla imza atmazdık. Bizi evleri almaya mecbur bıraktılar. Bu durumun sebebini sorduğumuzda bir açıklama dahi yapmadılar. 'Biz TOKİ olarak böyle takdir ettik' dediler."