Sivas Sağlık Müdürü Vakkas Özmercan, ''Bakanlığımız 550 bin
kene çıkarma
kartı almış. En kısa sürede bize dağıtımını yapacak. Artık hane hane bunları dağıtmaya başlayacağız'' dedi.
Özmercan, merkezdeki sağlık ocağında görevli
sağlık personeline yönelik ''
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'' bilgilendirme toplantısında, 2003'ten itibaren bu hastalıkla mücadele edildiğini söyledi.
Hastalığın Türkiye'ye gelişiyle ilgili birçok
komplo senaryoları üretildiğini ifade eden Özmercan, ''Zaman içinde gördük ki bunların hepsi boş. Bu hastalıkla yaşamak zorundayız. Hastalıkla tek mücadele şekli de eğitim. Eğitim konusuna Sivas olarak ciddi önem veriyoruz'' diye konuştu.
Kene korkusu nedeniyle bir dönem pikniğe korkularak gidildiğine dikkati çeken Özmercan, ''Bir kere önce bilmemiz ve inanmamız lazım. Bu hastalıktan korkulmaması, eğitimle bu işin çözülmesi gerektiğine inanılması gerekiyor'' dedi.
Bu yıl yapacakları çalışmalar kapsamında sağlık çalışanlarının kapı kapı dolaşarak hastalığı anlatacağını bildiren Özmercan, hastalıkla mücadele konusunda Sivas'ın iddialı bir
kent olduğunu belirtti.
Bunun nedenlerinden birinin koruma ve eğitim çalışması, diğerinin ise üniversitede
tedavi aşaması olduğunu anlatan Özmercan, şöyle devam etti:
''İkisinde de çok iyiyiz. Sahada da sağlık elamanları özverili çalışıyor. Bu yıl işimiz farklı. Bu yıl eğitime öncelik vereceğiz.
Ulusal basında çıkan haberleri de gördüm. Bakanlığımız 550 bin kene çıkarma kartı almış, en kısa sürede bize dağıtımını yapacak. Artık hane hane bunları dağıtmaya başlayacağız.''
Her geçen yıl hastalıkla ilgili bilgilerin değişmeye başladığını, önceden kene ısırığı olduğunda dokunulmadan üst bir hastaneye gönderildiğini belirten Özmercan, sonra alt basamaklara, birinci basamaklara yaygınlaştırmaya başladıklarını ifade etti.
Özmercan, şunları kaydetti:
''Bu yıl 'Kişi keneyi kendi çıkarabilir' diyeceğiz. Çıkarırken kene çıkarma kartı kullanacak. Kene kartı yoksa uygun şekilde kement yöntemi, cımbızla çekme, bunun gibi yöntemleri kullanmaya çalışacaklar. Hala buna kendini yeterli hissetmiyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilir. Biz biliyoruz ki bütün sağlık personeli artık tecrübeli.
Acil personeli artık bu işi gözü kapalı yapabiliyor.''
Eğitimin önemli olduğunu, vatandaşa bu konuda ne verileceğinin iyi bilinmesi gerektiğini belirten Özmercan, sağlık personelinin Sivas'ta 5 kez hanelere giderek hastalığı anlatacağını söyledi.
Özmercan,, ''Artık
köylü kene ısırdığı zaman bilinçsiz davranmayacak. O keneyi kendi usullerince patlatmayacak. Kene vücudunda dolaşmayacak. Ne yapacak,
kontrol edecek. Kontrol ettiğinde, tespit ettiğini dağıttığımız kene kartlarıyla çıkartmaya çalışacak'' diye konuştu.
AA