Keçiler orman düşmanı değilmiş
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü
Araştırma Görevlisi Dr. Cemil Tölü,
TÜBİTAK tarafından desteklenen projesinde,
keçilerin beslenmek için nereleri
tercih ettiğini araştırdı.
Dr. Tölü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında,
Gökçeada,
Malta (Maltız) ve Türk Saanen keçilerini
buğday merası ile fundalıktan oluşan bir merada otlatıp, gözlemlediğini söyledi.
Keçinin, dünyanın her bölgesinde, farklı
üretim modelleriyle başarılı bir şekilde yetiştiriciliği yapılan
çiftlik hayvanı olduğuna işaret eden Tölü, Türkiye'de ise bu hayvanların özellikle orman kıyılarında yaşayan topraksız köylülerin önemli geçim kaynağı durumunda olduğunu bildirdi.
Keçinin ''orman düşmanı'' ilan edilmesiyle, 1970'li yılların başından bu yana keçiciliğe karşı sistemli bir bitirme kampanyası sürdürüldüğünü savunan Tölü, ''Halbuki yine öteden bu yana keçiyi ve keçiciliği iyi tanıyan çevreler, keçinin orman zararlısı olmadığını, insan faaliyetlerinin ormana zarar verdiğini dillendirmişlerdir'' dedi.
Dr. Cemil Tölü, otlama davranışı gözlemleri sonucunda tüm keçilerin tercihlerinin öncelikle buğday merası olduğunun anlaşıldığını ifade ederek, ''Buğday meraları yararlanılamayacak derecede kuruduğunda ise bu hayvanlar beslenmek amacıyla, birçok çiftlik hayvanı türü tarafından etkin olarak kullanılamayan fundalıklara yöneliyor ve buralardan son derece iyi bir biçimde yararlanıyor'' diye konuştu.
-PROJEYLE YARGILARIN GEÇERSİZ OLDUĞU KANITLANDI-
Projeye konu olan keçi ırklarının farklı otlama davranışları sergilediklerini ve ''ormana zarar vermeyen keçi'' olarak lanse edilen Saanen keçisinin diğer keçi ırklarına göre daha fazla fundalıklara yöneldiğini belirlendiğini anlatan Tölü, ''Bu durum gayet normaldir. Saanen keçisinin cüssesi daha büyük ve süt verimi de yüksektir. Dolayısıyla daha fazla
besin maddesine ihtiyacı vardır. Eğer siz bu hayvanın gereksinimlerini karşılamazsanız, bu hayvan yiyebileceği her şeye ulaşmaya çalışır'' diye konuştu.
Tölü, projenin toplumda söylenen ''keçi her otu bırakır, çalıya ya da ağaca koşar'' yargısını geçersiz olduğunu kanıtladığını bildirdi.
Saanen keçisinin son yıllardaki popülaritesi nedeniyle talep edildiğini, özellikle tarımla ilişkili kamu kurumlarının kırsal
kalkınma projeleri kapsamında her bölgeye ve üreticiye bu keçileri dağıttıklarını, ancak yapılanın doğru olmadığını öne süren Tölü, her yöre keçisinin özelliklerinin dikkatlice araştırılması gerektiğini vurguladı.
AA