Kültür ve
Turizm Bakanlığı ile
Uşak Valiliğine gönderilen imzasız
ihbar mektubu üzerine Uşak
Müzesi’nde yapılan incelemede, sahtesiyle değiştirildiği iddia edilen Kanatlı Deniz Atı broşunun kayıtlarda, sergilenen broştan 1 gram daha ağır olduğunun anlaşıldığı, bunun üzerine sergilenen parçanın sahte olabileceği şüphesinin uyandığı öğrenildi.
Geçen yılın sonlarına doğru
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Uşak Valiliğine, imzasız bir ihbar mektubu gönderildi. Mektup üzerine
bakanlık, Cihat Tuncer isimli müfettişi Uşak’ta inceleme yapmak üzere gönderdi. Tuncer, yaptığı ön araştırma sonucu 1
Mart 2006’da hazırladığı raporu sunarak, şüphelendiği konulara raporda yer verdi.
Raporun ardından İzmir’den 2 uzman 1 hafta,
Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinden de 2 uzman, 3 hafta süreyle müzedeki eserleri inceledi. İncelemelerde Karun
Hazinesi’nin 450 parçası ve müzedeki tüm sikkeler, eldeki listelerle karşılaştırıldı. Hazinenin en değerli parçalarından olan Kanatlı Deniz Atı broşunun ağırlığının, kayıtlarda 14.5 gram olarak yer almasına karşılık, sergilenen broşun 13.5 gram olarak tartılması, broşun sahte olabileceği şüphesini uyandırdı. Ayrıca müzede sergilenen sikkelerden, Lidya dönemine ait elektron bir sikkenin de
gümüş yapım bir sikkeyle değiştirildiği iddia edildi.
İncelemelerin ardından Müze Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu,
savcılık talimatıyla gözaltına alındı.
GÜVENLİK SİSTEMİ
Uşak Müzesi’nin 8
kamera ve gece devreye giren
alarm sistemiyle korunduğu bildirildi. Müzedeki 8 kameradan birinin, geçen yılın sonlarına doğru
arızalandığı, aynı dönemde alarm sisteminde de tozlanma nedeniyle arıza meydana geldiği, ancak arızaların kısa sürede giderildiği öğrenildi.
Sahtesiyle değiştirildiği iddia edilen broşun bulunduğu bölümün kameralarla sürekli izlendiği belirtilirken, kameraları açma ve
kapatma yetkisinin müze müdüründe olduğu ve broşun saklandığı camekanın anahtarının da müdür ve yardımcısında bulunduğu iddia edildi.
Müzede güvenlik yönünden problem olmadığı bildirilirken, söz konusu dönemle ilgili kamera kayıtlarının da incelendiği ve inceleme sonucunda dışarıdan biri ya da birilerinin gelerek, broşu sahtesiyle değiştirdiğine ilişkin kayda rastlanmadığı öğrenildi.
KİTAP HAZIRLIYORDU
Gözaltına alınan Müze Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu’nun, Karun Hazineleriyle ilgili kitap hazırladığı da öne sürüldü. Akbıyıkoğlu’nun yıllardır kitap üzerinde çalıştığı ve
hazırlık aşamasındaki kitabı ilerleyen dönemlerde piyasaya sunmaya hazırladığı öğrenildi.
VALİ KAVAS
Uşak Valisi Kayhan Kavas, Karun Hazineleri’nin Uşak’tan götürüleceğine ilişkin söylentiler üzerine gazetecilere yaptığı açıklamada, Hazine’nin il dışına çıkmasının mümkün olmadığını belirterek, "Uşak’a yeni müze yapmak için projemiz hazır. Bu proje hayata geçirildikten sonra Hazine de bu müzeye taşınarak sergilenecek" dedi.
Kavas,
hırsızlık iddialarıyla ilgili konunun adliyeye intikal ettiğini ifade ederek,
soruşturma sürdüğü için konuyla ilgili açıklama yapamayacağını bildirdi.
KARUN HAZİNELERİ
İddiaya göre, 450 parçadan oluşan Karun Hazineleri’nin ilk 363 parçası 6 Haziran 1966 tarihinde
toprak altından çıkarılarak saklandı.
Gazetelerde çıkan haberler üzerine yapılan çalışmalarda, eserlerin ABD’de olduğu belirlendi ve 1993 yılında yapılan girişimlerle Karun Hazineleri Ankara’ya getirildi. 1996 yılına kadar Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenen eserler, 1996 yılında 362 parça olarak Uşak’a getirildi. Daha sonra Karun Hazineleri’nin gün yüzüne çıkarıldığı Güre bölgesinde yapılan kazı çalışmalarında, Hazinenin kalan bölümü bulundu ve bu parçalar da Uşak Müzesi’ne konuldu.