Ülke genelinde birçok arıcı
modern yöntemlerle bal
üretimi yaparken,
Sivas'ın Zara ilçesine bağlı Topaktaş köyündeki arıcı Ali İyidoğan eski usullerle bal üretiyor. Fenni kovanlarda istediği kalitede verim alamayınca kara kovana dönüş yapan İyidoğan, kara kovanda üretilen balın tadının bir başka olduğunu belirtiyor.
İyidoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 yıldır bal üreticiliği yaptığını, kovanlarda meydana gelen hastalıklardan dolayı kara kovan bal üreticiliğine bir süre ara verdiğini, kara kovan yerine fenni kovanlar kullanmaya başladığını söyledi.
Bakımının kolay olması, bal veriminin yüksek olması ve arı hastalıklarıyla kolay mücadele sağlanıldığı için uzun süre fenni kovan kullandığını ifade eden İyidoğan, ''Zamanla düşündüm ki, kara kovanın yeri başkaymış. Hiçbir zaman fenni kovanlar kara kovanın yerini tutmuyor. Bunun üzerine yeniden kara kovanlara dönüş yaptım'' dedi.
Kara kovan balının tadının ve kalitesinin bir başta olduğunu belirten İyidoğan, kara kovanın nasıl yapıldığını ise şöyle anlattı:
''Yabani söğüt ağaçlarından
iskelet yaparak, yine aynı ağaçtan elde edilen ince çubuklarla etrafını sepet gibi örüyoruz. Bu sepetlerin iç ve dış kısımlarını yaş
hayvan gübresiyle sıvıyoruz ve böylelikle kara kovanlarımızı elde ediyoruz. Dışarıdan insan müdahalesi olmadan, arının kendi gücü ve imkanlarıyla petekler yapılıyor ve ballar oluşturuluyor. Kara kovanlarda hiçbir katkı maddesi ve ilaç etkisi olmadan bal elde edildiği için, elde edilen ürünümüz gerçek bal özelliklerini birebir taşımaktadır. Bu yıl bir kovandan ortalama 12-13 kilo bal hasadı yaptık. Bu rakamlar bir kara kovan için iyi bir sayıdır. Bu yıl hasadımız iyi geçti.''
İyidoğan, ayrıca fenni kovanlarda insan müdahalesi olmadan da
doğal bal üreticiliği yaptıklarını sözlerine ekledi.