Habertürk'te Balçiçek Pamir'in sunduğu Karşıt Görüş'te dün
akşam Yargıtay Eski Başsavcısı
Sabih Kanadoğlu ile
Anayasa Mahkemesi Raportörü 'Demokrasi ve Özgürlük İçin Yargıçlar ve Savcılar Birliği' (
Demokrat Yargı) kurucu üyesi ve
Eşbaşkanı Osman Can karşı karşıya geldi. Yeni anayasanın tartışıldığı programda zaman zaman da söz düellosu yaşandı. İkili arasında en büyük
tartışma Weimar konusunda oldu. Zor durumda kalan Kanadoğlu, Can'a sert çıkışlar yapmaya kalkıştı.
Programda Kanadoğlu'nun geçtiğimiz günlerde ortaya attığı Ak Parti hükümetinin
Anayasa değişikliği yapamayacağına dair yorumu tartışıldı. Kanadoğlu, Ak Parti'nin
Anayasa Mahkemesi tarafından
laiklik karşıtı eylemlerin odağı sayıldığı için Anayasa'yı değiştirmeye hakkı olmadığını iddia ederken,
AK Parti'ye
kapatma davasıyla ile ilgili davada
raportör olarak görev yapan Can aksini savundu. Çünkü Can'a göre Anayasa Mahkemesi AK Parti'yi laiklik karşıtı eylemlerin odağı olarak belirlemedi.
27 MAYIS KARA LEKEDİR
Osman Can 1960 Anayasası'nın bir kara leke olduğunu söylerken, Kanadoğlu karşı çıkarak asıl kara lekenin o dönemdeki siyasi partinin icraatları olduğunu iddia etti. Bunun üzerine Osman Can da eğer bir
baskı varsa bunun 1950 öncesinde daha büyük olduğuna dikkat çekti. Can 1961 Anayasası'nın
özgürlükçü olduğunu savunmanın tam bir komedi olduğunu belirtti.
SEN WEİMAR'I BİLİRMİSİN?
Sabih Kanadoğlu'nun tek parti sultası iddiası, yürütmenin Cumhurbaşkanı'nı,
Meclis Başkanı'nı seçtiğini, yasamanın yürütmeyi denetlemesi gerekirken yürütmenin yasamayı denetlemeye çalıştığını Weimar anayasası örneği üzerinden anlatmasına Osman Can karşı çıktı.
Can, "Siz Weimar hakkında hiçbir bilgiye sahip değilsiniz, Weimar'daki kurumların rolü hakkında hiçbir bilgiye sahip değilsiniz, Siz Weimar'da Nasyonel Sosyalizmin nasıl iktidara geldiği hakkında hiçbir bilgiye sahip değilsiniz" dedi.
Kanadoğlu ise bu itham karşısında sinirlenerek "Benimle bu şekilde konuşmaktan seni men ederim. Haddini bil" diye
cevap verdi. Ancak Weimar'ı okumadığı iddiasına cevap veremedi. Osman Can da "Siz benim haddimi bildirecek durumda değilsiniz" diye cevap verdi.
EVET ANAYASA DEĞİŞSİN
1982 Anayasası'nın değişmesi gerektiği konusunda iki konuşmacı da aynı görüşteydi. Kanadoğlu bu değişikliğin yeni oluşacak bir kurucu meclis tarafından yapılmasının doğru olacağını söyledi. AKP kendi çoğunluğuna dayanarak bir anayasa değişikliği yaparsa burada hukuk devletini kendi çıkarları doğrultusunda zedeleyen hükümlerin yer alacağını, yargı bağımsızlığının yok edileceğini, bunun da bir anayasa referandumundan evvel veya sonra mutlaka Anayasa Mahkemesi'nce iptal edileceğini ileri sürdü. Osman Can anayasa değişikliğinin kurucu meclis tarafından yapılmasının daha doğru olduğunu fakat Kanadoğlu'ndan farklı olarak eğer kurucu meclis oluşturulamıyorsa şimdiki meclisin de bunu yapabileceğini, Anayasa Mahkemesi'nin de bu yolda kararları olduğunu anlattı.