Yıllarını yargıya vakfetmiş birine bu davranışları yakıştıramadığı belirten Boran,
Kanadoğlu'un Sami
Selçuk'u örnek alması gerektiğini ifade etti.
Boran hukukçuların, her şeyden önce hukukun üstünlüğüne dikkat etmesi, mahkemelere
tavsiye ve telkinde bulunmayı alışkanlık haline getirmemesi gerektiği uyarısında bulundu.
Boran,
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in
yandaş yargı değerlendirmeleriyle ilgili olarak da, "Yargı ne siyasilerin ne de partilerin yandaşı olmalıdır. Fakat aynı zamanda yargı başka ideolojilerin, belli klişeleşmiş kişilerin de yandaşı olmamalı." dedi
Emekli
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı
Sabih Kanadoğlu'nun askere
sivil yargı yolunu açan
yasa ile ilgili yaptığı açıklamalarda adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettiği gerekçesiyle
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan
Beyazıt Boran
Cihan Haber Ajansı muhabirine açıklamalarda bulundu.
Kanadoğlu'nun, sözleriyle anayasa suçu işlediği için hakkında suç duyurusunda bulunduğunu ifade eden Boran, Yargıtay
Ceza Genel Kurulu'nun 2007/5-70 E VE 2007/254 kararında açıklandığı gibi her ne suretle olursa olsun yargı görevini yapanı etkilemeye kalkışmak suçunun yüksek mahkemeleri de kapsadığını söyledi.
Kanadoğlu'nun açıklamaları ile anayasanın 138/2, TCK'nin 277 ve 288 maddelerine göre "Hiçbir kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, tavsiye ve telkinde bulunamaz" amir hükmüne aykırı davrandığını vurgulayan Boran, "İster kamu davası olsun, ister hukuk davası olsun kesin hükümle bağlanıncaya kadar sözlü beyanda bulunulamaz yasağı var. Ama
Sabih Kanadoğlu bu maddelere aykırı davranmıştır. Bunun için suç duyurusunda bulundum. TCK, 277 ve 288 maddeye aykırı davrananlara bir ceza ön görmüştür. Bu yargılama yapılacak. Ben bağımsız Türk yargısına güveniyorum." ifadesini kullandı.
Tüm bu yasal düzenlemelere rağmen Kanadoğlu'nun yargıya tüyo vermeye devam ettiğinin altını çizen Boran, şöyle konuştu: "Pazar günü katıldığı bir televizyon programında
Hakimler ve
Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısı ile ilgili anayasa değişikliği konusunda sanki
Anayasa Mahkemesi üyeleri bu konuyu bilmez anlamaz durumda imiş gibi Sayın Kanadoğlu 'Ben anayasa mahkemesi üyelerine tüyo veriyorum.
HSYK'da değişiklik Anayasanın 2. maddesinin hukuk devleti ilkesine aykırıdır.' şeklinde beyanlarda bulunmuştur. Ben etik olarak eski bir hukukçuya bunu yakıştıramadım."
KANADOĞLU BELLİ BİR İDEOLOJİNİN TEMSİLCİSİ GİBİ
Kanadoğlu'nun bugüne kadar yaptığı açıklamalarla belli bir ideolojinin temsilcisi gibi davrandığını belirten Boran, " Yıllarını yargıya vakfetmiş birine bu davranışları yakıştıramıyorum. Bilindiği bi Yargıtay
Onursal Başkanı
Sami Selçuk'ta anayasa ile ilgili değerlendirmelerde buluyor. Ama o açıklamalarında yargı yetkisinin kullanılması hususunda mahkemelere, hakimlere, savcıları saygılı ve özenli davranmaktadır. Sayın Sami Selçuk örnek alınması gereken bir insan. Kanadoğlu da Sami Selçuk'u örnek almadır." ifadelerini kullandı
YARGI, İDEOLOJİLERE KARŞI DA YANDAŞ OLMAMALI
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçek'in
adli yıl açılışında yaptığı konuşmayla gündeme gelen "yandaş yargı" konusunda açıklama yapan Boran, "Yargı tek taraflı olmamalı. Yandaş yargı derken siyasi yönden kastediyorsa elbette yargı ne siyasilere, ne de partilere yandaş olmalı. Fakat aynı zamanda yargı başka ideolojilere başka belli klişeleşmiş kişilere de yandaş olmamalı." dedi.
HSYK YAPISINDA DEĞİŞİKLİK
HSYK'nın yapısında anayasa değişikliği konusunda fikirleri sorulan Boran, kürsüde görev yapan hakim ve savcılar arasında kurula üye seçilmesini doğru bulduğunu ifade ederek, hakim ve savcıların sorunlarını en iyi bilenlerin kurulda temsil edilmesinin yararları olacağını kaydetti.
Boran, HSYK'ya Parlamento'dan üye seçilmesini uygun bulmadığını dile getirerek, "Şöyleki şu anki
iktidar şudur budur demiyorum. Ama geçmişte eski
Adalet Bakanı Mehmet Moğultay'ın gardiyan alımı ile ilgili açıklamalarını hatırlayalım. '
CHP değil MHP'li mi atasaydım?' sözleri bu düşüncenin Parlamento'da tezahürünü düşünün. Ben parlamentonun HSYK'ya üye seçmesine karşıyım. Adalet Bakanı ve müsteşarın kurulda görev almasını uygun buluyorum. Ama müsteşar gelmeden toplantı yapmamasını uygun bulmuyorum." şeklinde konuştu.
Boran, HSYK'da
Ergenekon savcı ve hakimlerinin değiştirilmesi konusundaki teşebbüslerle ilgili açıklama yaparken, "Mahkemeleri devam ederken cumhuriyet savcıları ve hakimlerin tarafsızlıklarını ihlal eden bir davranış ve kararları söz konusu değilken değiştirilmesi anayasaya aykırıdır." ifadesini kullandı.
YARSAV BAŞKANI İDEOLOJİK DAVRANIYOR
YARSAV Başkanı Ömer Eminağaoğlu'nun kamuoyuna yaptığı açıklamalarla belli bir ideolojinin avukatı gibi davrandığına dikkat çeken Boran , YARSAV Başkanı'nın, bütün hakim ve savcıların meselelerini gündeme getirerek, onların bağımsızlığı ve hukuku yönden gelişmesi için katkı sağlamaya çalışmasının daha doğru olacağını söyledi.
Boran, belli bir ideolojinin temsilcisi gibi davranan YARSAV Başkanı Eminağaoğlu'nun, Kanadoğlu'nun evinde
arama kararı verilmesine rağmen evine gidip
destek verdiğini, bunun son derece yanlış bulduğunu kaydetti.
BEYAZIT BORAN
23 Ocak 1957 günü Mardin'in Savur ilçesinde 6 kardeşli bir ailenin 3. çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Savur'da, liseyi de Batman'da okuduktan sonra
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazanarak 1975-1976
öğretim yılında okuduğu Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden ayrılarak
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin 2. sınıfına naklini yaptı. 1979 yılında iyi derece ile 22 yaşında
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1980 yılında Ankara hakim adaylığından sonra sırasıyla
Adıyaman Besni hakim yardımcılığı, 1983 yılında
Malatya Arapgir hakimliği, 1986 yılında
Antalya Gazipaşa hakimliği, 1991 yılında
İzmir Torbalı hakimliği yaptı. 1999 yılında Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı'na atandı. 2001
Kasım ayında Ankara hakimliğinden 2006 yılında
emekli oldu. Boran, evli ve 2 çocuk babası.
(CİHAN)