Şahin,
Adalet Bakanlığı ek binasında düzenlediği basın toplantısında, 2007 yılını değerlendirdi ve bu yıl yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Soruları da
yanıtlayan Şahin, TCK'nın etkin pişmanlığı düzenleyen 221. maddesinin esnetilip esnetilemeyeceğine ilişkin bir soru üzerine şöyle konuştu:
“Etkin pişmanlığı düzenleyen TCK'nın 221. maddesiyle ilgili Bakanlığımca yapılan bir çalışma bulunmamaktadır. Dolayısıyla başka bir kurum tarafından böyle bir çalışma yapılıp yapılmadığından haberim yok. Yapılacaksa Adalet Bakanlığı yapar. Bakanlık olarak bu madde üzerinde bir çalışma söz konusu değildir.”
TCK'nın “Türklüğe” hakareti de düzenleyen 301. maddesindeki değişiklik çalışmalarının hangi aşamada olduğu sorusuna Şahin, şu yanıtı verdi:
“301. maddeyle ilgili uzun süredir bir çalışma yapılıyor. Bakanlığım bu çalışmayı bizzat yürüttü. Bugün Bakanlar Kurulumuza sunabileceğim 301. maddeyle ilgili bir değişiklik teklifi hazır. Bu hafta içerisinde 301. maddeyle ilgili bir değişiklik teklifi ya da tasarısının TBMM'ye verilebileceğini düşünüyorum. Hazırlıklar sonuçlanmıştır.”
Şahin, değişikliğin içeriği ile ilgili şu aşamada bilgi veremeyeceğini söyledi.
TCK'nın 301. maddesindeki suçlardan
soruşturma açılması için
Adalet Bakanı'nın izninin yeniden maddeye konulup konulmayacağına ilişkin bir soruya da Şahin, “301. madde ile ilgili Adalet Bakanı'nın izni konusunda hüküm bulunabilecek mi? Bulunabileceğini düşünüyorum ama henüz kesinleşmedi” yanıtını verdi.
Adalet Bakanı Mehmet
Ali Şahin, “Son eylemler
terör örgütünün son çırpınışlarıdır. Yeter ki biz akıllı hareket edelim. Ülkemizin birlik ve beraberliğini bozma niyetli davranışlara
prim vermeyelim” dedi.
Şahin, Adalet Bakanlığı ek binasında düzenlediği basın toplantısında, 2007 yılını değerlendirdi ve bu yıl yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Açıklamalarının ardından soruları da yanıtlayan Şahin,
Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda yapılan değişiklikle adayların
mülakatla alınması konusunda objektifliğin nasıl sağlanacağının sorulması üzerine, düzenlemeyle sistemin gelişi güzel olmaktan rasyonel, objektif hale getirildiğini belirtti.
Mülakat
komisyonundaki üyelerin sayısının 7'ye çıkarıldığını anımsatan Şahin, komisyon üyelerinin bugüne kadar objektif davrandıklarını, bundan sonra da objektif davranacaklarını söyledi. Adaylara da seslenen Şahin, adayların sadece kendilerine ve yeteneklerine güvenmelerini isteyerek, kimseye haksızlık yapılmayacağını belirtti. Şahin, “Yeteneklerinize güvenin. Hiçbir aracıyı devreye sokmaya yeltenmeyin. Bir
takım kişilerden mektuplar getirerek bu sınavlarda başarıya ulaşabileceğinizi düşünmeyin. Böyle yaptığınız takdirde bu aleyhinize olacaktır. Daha hakim ve
savcılık gibi şerefli bir mesleğe girmeden aracı koyarsanız, siyasileri devreye sokarsanız... Artık bu yeni dönemde bu sizin aleyhinize olacaktır” dedi.
KANADOĞLU'NA YANIT
Şahin, TCK'nın etkin pişmanlığı düzenleyen 221. maddesiyle ilgili
Onursal Yargıtay Başsavcısı
Sabih Kanadoğlu'nun açıklamalarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine,
“Emekli arkadaşlarımız emekliliklerinin tadını çıkarsınlar. Türkiye emin ellerdedir. Yasama, yargı ve yürütme açısından bu böyledir” diye konuştu.
Terörle mücadelede gelinen noktayı değerlendirmesinin istenmesi üzerine de Şahin, Türkiye'nin çok zor bir bölgede bulunduğunu, tarih boyunca dış düşmanları ve bu düşmanların içeride işbirlikçilerinin olduğunu söyledi. Şahin, “Milletimizin basireti ve feraseti bu tür menfur emelleri püskürtmüştür. Son eylemler terör örgütünün son çırpınışlarıdır. Yeter ki biz akıllı hareket edelim. Ülkemizin birlik ve beraberliğini bozma niyetli davranışlara prim vermeyelim” dedi.
Mehmet Ali Şahin, bir başka soru üzerine,
Dağlıca saldırısında kaçırılan 8 askerle ilgili askeri mahkemede yargı sürecinin devam ettiğini hatırlatarak, bu konuda değerlendirme yapmasının doğru olmayacağını kaydetti.
Ankara Baro Başkanı Vedat Ahsen Coşar'ın, “Yeni anayasada askeri yargı kalkmalı” şeklindeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Şahin, “
Baro Başkanımızın bu düşüncesine saygı duyuyorum” dedi.
“TEPKİLER HAKSIZ”
Bir soru üzerine, Taksim'de
yılbaşı gecesi turist kızlara tacizde bulunanların 57 YTL idari para cezasıyla serbest bırakılmasını da değerlendiren Şahin, şüphelilerin serbest bırakılmasının Adalet Bakanlığı ve yargıya tepki gösterilmesine yol açtığını söyledi.
Bu tepkileri haksız bulduğunu belirten Şahin, hakim ve savcıların ellerindeki yasaları uyguladıklarını ifade etti. TCK'nın 105. maddesinin tacizle ilgili düzenlemeler içerdiğini anımsatan Şahin, bu suçtan
dava açılabilmesinin şikayete bağlı olduğunu, şikayetçinin “şikayetçiyim” demediği sürece dava açılmasının mümkün olmadığını anlattı. Gazetelerde çıkan haberleri derleyerek Kanunlar Genel Müdürlüğüne gönderdiğini ifade eden Şahin, “(Yasada bu konuda yeni bir bakış açısına ihtiyaç var mıdır? Değerlendirip bana getirin) dedim. Çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Avustralya'daki bir radyoya 2000 yılında verdiği mülakattaki sözleriyle ilgili açılan davada 3 YKr tazminat ödemeye mahkum edildiğinin hatırlatılarak, “Bir ülkenin Başbakanı ilk kez şehidine hakaretten mahkum oldu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye sorulması üzerine Şahin, verilmiş yargı kararıyla ilgili Adalet Bakanı gibi bir görevde bulunduğu için değerlendirme yapamayacağını söyledi.
AA