KPSS soruşturmasında skandalların ardı arkası kesilmiyor

24 saat sonra alınan bilgisayar had diski için, üç ayrı kamu kurumunun üç ayrı rapor verdiği ortaya çıktı.

KPSS soruşturmasında skandalların ardı arkası kesilmiyor

2010 KPSS soruşturmasında şüpheli Baki S.’ye ait olan ve el konulduktan hemen sonra alınması gereken imajı, 24 saat sonra alınan bilgisayar had diski için, üç ayrı kamu kurumunun üç ayrı rapor verdiği ortaya çıktı.

5 yıl önce başlatılan ancak bir türlü sonuçlanmayan KPSS soruşturması üzerinden algı operasyonu yapılmak isteniyor. Soruşturma kapsamında incelemeye alınan şüpheli Baki S.’ye ait had diske dair her geçen gün yeni belgeler ekleniyor.

Soruşturma Yalvaç’ta yaşayan Baki S.’ye Ankara’da Berat K. isimli arkadaşından sınav sorularının maille gönderildiği iddialarıyla başladı. Bu iddia üzerine Isparta-Yalvaç savcılığı Baki S.’nin evine baskın düzenletti ve bilgisayarına el konuldu. Bilgisayarın imajının derhal alınıp bir kopyasının da şüpheli ya da avukatına verilmesi yasal zorunlulukken, savcılık bunu yapmadı. Bilgisayarın imajı bir gün sonra alındı. Bu 24 saatte had diske ne olduğu bilinmiyor. Durum delil güvenliğiyle ilgili yasalara tamamen aykırı.

SINAVDAN BEŞ GÜN ÖNCE...

İmaj alma işlemi usulsüz yapılan ve Ankara Başsavcılığı’na teslim edilmeyen şaibeli hard disk, Yalvaç Savcılığı tarafından Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı’na gönderildi. 2 Eylül 2010 günü Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı’na gönderilen hard disk incelemesi ile ilgili Jandarma Kriminal tarafından ilk cevap 6 Eylül 2010’da verildi. Yalvaç savcılığı bu cevaptan sonra tekrar inceleme talep etti ve detaylı cevap, 22 Ekim 2010 tarihinde geldi. Dolayısıyla ilk rapor Jandarma Kriminal’e ait. Jandarma Kriminal Dairesi, hard diskte yaptığı incelemede soruların da bulunduğu 3227 No’lu belgeyi bulmuştu. Ancak sınavdan 5 gün önce oluşturulduğu kayıtlara geçen belgenin sınavdan 100 net ve üzeri yaptığı için hakkında inceleme başlatılan 3227 kişinin sayısına denk gelmesi, ‘sınavla ilgili kumpas’ endişelerini güçlendirmişti.

İKİNCİ BİLİRKİŞİ RAPORU

İncelemenin ardından uzun süre sonra söz konusu had disk Ankara Başsavcılığı’na ulaştı. Hard diskle ilgili 2. rapor ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Baki S.’ye ait orijinal bilgisayar hard diskinin gönderildiği Ankara Emniyet Kriminal Dairesi’nden çıktı. Emniyet raporunda sorulara rastlanmadı. Ankara Başsavcılığı da kendisinden saklanan bu sır hard disk imajını değil Baki S.’nin orijinal bilgisayarını incelenmesi için Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gönderdi. Emniyet Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen 30.9.2010 tarihli inceleme raporunda bilgisayarda soruların bulunduğuna dair herhangi bir belge veya delil bulunamadığı belirtildi. Raporda bilgisayarın detaylı incelenmesi sonucunda sadece “bilgisayarda berat[email protected] e-posta adresinin kontak listelerinin kayıtlı olduğu” şeklinde bir ifadede bulunuldu.

HARD DİSK BU KEZ YÖNETİMİ DEĞİŞTİRİLEN TÜBİTAK’TA

Bu arada soruşturmada iki savcı değişti. 2014’te HSYK’da istediği değişiklikleri yapan hükümet, derhal üçüncü savcıyı da atadı. Ancak istenilen 3227 kişiyi kapsayacak operasyona yeterli delil bulamadığı için yine savcı değişikliğine gidildi. Değişimin ardından 4. savcı düzenlenmiş TÜBİTAK’a hard diski göndererek 3. bilirkişi raporunu istedi. Bunun üzerine hükümet tarafından yeniden açılan KPSS soruşturması kapsamında, söz konusu şaibeli hard disk, bu kez yönetimi hükümet tarafından değiştirilen ve başkan yardımcılığına hükümet yanlısı ifadeleriyle tanınan Abdullah Çavuşoğlu’nun getirildiği TÜBİTAK’a gönderildi. TÜBİTAK’tan ise hükümet medyasına yansıyan haberlere göre, Baki S.’ye ait hard diskte, iptal edilen KPSS Eğitim Bilimleri sınavının yanında, 2010 KPSS Genel Kültür Genel Yetenek soruları da bulundu.

ZAMAN
<< Önceki Haber KPSS soruşturmasında skandalların ardı arkası kesilmiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER