Ankara 1. Sulh
Ceza Mahkemesi
Hakimi
Hayri Keskin, üç bilirkişi eşliğinde TİB'e habersiz
baskın yaptı.
Başta
Ergenekon olmak üzere devam eden
soruşturmaların dinleme kararlarının da tutulduğu bilgisayar harddisklerinin bir kopyası alındı. Kararların kopyasının alınmasının Emniyet, MİT ve Jandarma'nın sürdürdüğü gizliliği bulunan soruşturmaları tehlikeye attığı ifade edildi. İncelemeler sırasında TİB yetkilileri ile hakim ve bilirkişiler arasında
tartışma çıktı. Bilirkişilerin dinleme kararlarının tutulduğu bilgisayarların dışında başka bilgisayarları da kopyalamaya kalkışması üzerine TİB görevlilerinin müdahale ettiği ve gerginlik yaşandığı belirtildi.
Harddiskleri kopyalama işlemi yaklaşık 5 saat sürdü. Hakim ve bilirkişi heyetinin TİB'de yaptığı inceleme devam eden soruşturmaların gizliliğinin nasıl korunacağını da tartışmaya açtı. Başta
Ergenekon soruşturması olmak üzere Emniyet, MİT ve Jandarma'nın sürdürdüğü operasyonların deşifre olma tehlikesi gündeme geldi.
Dinleme kararları ve bu kararlara göre yapılan dinlemelerden, TİB, soruşturmaları yürüten güvenlik kuvvetleri ve savcılıkların dışında Sulh Ceza Hakimi Keskin ile üç kişilik bilirkişi heyeti bilgi sahibi olacak.
YARSAV Başkanı Ömer Faruk
Eminağaoğlu'nun talepleri doğrultusunda, TİB'in 4 GSM firması ve Türk Telekom'un hangi
kayıt ve bilgileri MİT ve EGM'ye açtığının saptanması ve kendisi ile YARSAV'a ait
telefon numaraları ve maillerin bulunup bulunmadığının tespitini yapacağı belirtildi. Karar üzerine elde edilecek deliller
Kaçmaz tarafından değerlendirilecek.
Adalet Bakanlığı müfettişlerinin başlattığı soruşturmada dinlenen Kaçmaz ve Eminağaoğlu, haklarında dinleme kararının hangi mahkemelerce verildiğini öğrenebilecek.
Osman Kaçmaz, Ankara
Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Eminağaoğlu'nun dinlendiği iddialarıyla ilgili yaptığı suç duyurusu üzerine verilen
takipsizlik kararını eksik soruşturma gerekçesiyle bozmuştu. TİB'in Kaçmaz'ın kararına yaptığı
itiraz Sincan 2.
Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmişti.
'İNCELEME HUKUKA uygun değil'
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)
Telekomünikasyon İletişim Başkanı
Fethi Şimşek, istihbari ve adli dinleme ve tespit işlemlerinin hakim kararıyla TİB üzerinden yapıldığını belirtti. Başkanlığın 2006'dan beri faaliyette olduğunu dile getiren Şimşek, "Burada ne işlem yapılıyorsa hakim kararıyla yapılıyor. Biz burada yapılacak işlemlerin hukuka uygun olmayacağı kanaatinde olduğumuzu belirttik.'' dedi. Şimşek, bir gazetecinin "Usulsüz dinlemeye ilişkin iddialara yönelik bir tespit var mı?'' sorusunu, "Burada ne yapılıyorsa, İletişim Başkanlığı'nda ne işlem yapılıyorsa kesinlikle cumhuriyet savcısı ve hakim kararı doğrultusunda yapılıyor. Onun dışında hiçbir işlemin yapılması, hiçbir şekilde mümkün değildir.'' diye cevapladı.
ZAMAN