Uzun yıllar TSK bünyesinde
hizmet veren
emekli subaylar ve konunun uzmanları, isim değişikliğinin illegal işlerle anılan bir birimi aklayamayacağı görüşünde. Yasal çizginin dışına çıkanların
tasfiye edilmesi gerektiğini vurgulayan emekli
Albay Durmuş Türemen, "Jandarma
İstihbarat'ta görev suistimali yapan unsurların varlığı söz konusu. Ayrık otları tasfiye edilmeli" diyor. Emekli
Binbaşı Yakup Evirgen ise şu öneride bulunuyor: "Jandarma personelinin yetiştirilmesi,
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılmalı. Tüm iç istihbarat Emniyet'e, dış istihbarat MİT'e bağlanmalı"
Bir zamanlar Doğu ve Güney
doğu'da korku salan
JİTEM'le ilgili İçişleri Bakanlığı'nın önceki gün yaptığı açıklama kamuoyunda yankı uyandırdı.
Genelkurmay Başkanlığı ve
Jandarma Genel Komutanlığı, JİTEM'in varlığını kabul etmemişti. Bakanlık ise bölücü
terörle mücadelede etkin istihbarat sağlanması amacıyla 1987'de Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı bünyesinde kurulan Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı'nın adının, 1988'de Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı (JİTEM) olarak değiştirildiğini aktarıyordu. Yapılanmanın, 1990'da reorganizasyona tabi tutularak, tekrar önceki adıyla çalışmalarına devam ettiği belirtildi. Birimin, çalışmalarına bu doğrultuda devam ettiği ifade edildi. Bakanlığın açıklaması, tartışmaları da beraberinde getirdi. Uzun yıllar TSK bünyesinde farklı alanlarda hizmet veren emekli subaylar ve konunun uzmanları, isim değişikliğinin illegal işlerle anılan bir birimi aklayamayacağını anlatıyor. Yasal çizginin dışına çıkanların tasfiye edilmesi gerektiğini vurguluyor. İşte konuyla ilgili görüşler:
Emekli Albay Durmuş Türemen: "Kurum içindeki ayrık otlarını tasfiye etmeden ismi değiştirmenin bir manası yok. Jandarma İstihbarat uzun yıllardan beri var ama bunlar içinde
kontrol dışına çıkan, görev suiistimali yapan unsurların varlığı da söz konusu. Burada önemli olan bunları tasfiye edip, kurumun itibarını korumaktır."
Emekli
Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi: Hukuk çerçevesinde kaldığı sürece istihbarat temin eden bir kurumun varlığını devam ettirmesinin mahzuru yok. Ama önemli olan
yasalar çerçevesinde hizmet yapması. TSK, bu ülkenin güvenliği için olmazsa olmaz bir güçtür. Ama yasalara aykırı hareket edenler tasfiye edilir. Bu kurumları hukuk çizgisinde tutmak Silahlı Kuvvetler ile bağımsız yargının görevidir."
Emekli
Hakim Albay
Rüştü Atpulat: Devletin ve ona bağlı kurumların hukuka aykırı bir fiil işlemesinin ayrıcalığı yoktur. Açıklamaya göre isim değişikliği adı altında geçmiş yıllardaki gibi illegal işler yapıp yapmadığını bilmiyoruz ama hiçbir kurumun yasa dışı bir fiil işlemesi kabul edilemez. İçişleri Bakanı madem böyle bir açıklama yapıyor, bu birimin hukuk içinde kalmasını da sağlamalı ve bunun kontrolünü yapmalıdır. Zira o birimin amiri olan Jandarma Genel Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır."
Güvenlik uzmanı emekli Binbaşı Yakup Evirgen: Burada Jandarma'nın yapısı da tartışılmalı. Jandarma Genel Komutanlığı'nın
Genelkurmay Başkanlığı'yla ilişkisinin bitirilmesi gerekiyor. Jandarma personelinin yetiştirilmesi, İçişleri Bakanlığı tarafından yapılmalı. Belediye sınırları içinde tüm sorumluluk alanlarını Emniyet'e devretmelidir. Bu konular halledildikten sonra istihbarat konusuna eğilmek gerekiyor. Tüm iç istihbarat Emniyet'e, dış istihbarat ise MİT'e bağlanmalı."
Emekli Binbaşı
Şahin Akdoğan: "Zaten fiilî olarak JİTEM'in varlığını herkes biliyordu. Şimdi en azından resmî ağızla söylendi. Jandarma İstihbarat'ın bugünkü faaliyetleri iyi denetlenmeli. Tek başına hareket etmemeli. İçişleri Bakanlığı'na bu konuda görev düşüyor. Jandarma istihbarat daha sağlıklı bir yapıya kavuşturulmak zorunda."