Hiçbir somut delilin gösterilemediği sorgularda yöneltilen soruların tamamı gazetecilik faaliyetine dairdi.
Gazetecilere “Şu haberi niye yaptınız, şu yazıyı niye yazdınız” gibi trajikomik suçlamalar yöneltildi. Üstelik bu faaliyetler “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamasına dayanak yapıldı. Hukuk garabeti ve demokrasi ayıbı olarak tarihe geçecek kurgu işlemlerin ardından ortada suç teşkil edebilecek hiçbir delil olmadığı halde Dumanlı ve Karaca diğer 10 kişi ile tutuklanmaya sevk edildi.
Ekrem Dumanlı savcıya 22 sayfa ifade verdi. İfade İstanbul Emniyeti'nde Savcı Fuzuli Aydoğdu tarafından alındı. Gazetenin üçüncü sayfasında çıkan bir haber ve iki köşe yazısı ‘silahlı terör örgütü’ suçlamasına dayanak gösterilerek Ekrem Dumanlı tutuklama talebiyle 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun’un karşısına çıkarıldı. İşte Bugün Gazetesi'nin haberinde yer alan Dumanlı’ya sorulan ve tamamı gazetecilik faaliyetine dair olan skandal sorular:
1- Neden dershanelerle ilgili haber yaptınız?
Ekrem Dumanlı’ya dershaneler konusunun sürekli haber yapılmasının amacının ne olduğu soruldu.
Dumanlı’nın cevabı: “Ben üniversiteyi bitirdikten sonra birkaç yıl dershanecilik yaptım. Öğrencilerin dershaneye giderek üniversiteyi kazanacaklarına ve dershanelerin Milli Eğitim’de bir boşluğu doldurduğuna inanıyorum. Bu nedenle gazetede dershane konusunu samimiyetle işledik. Bu konuyu o dönemin Başbakanı'na ve Milli Eğitim bakanlarına da yüz yüze anlattım. Bu konuyu işlerken kimseden talimat almadım.”
2- Neden köşende “Başbakan’a açık mektup” başlıklı yazı yazdın?
Dumanlı’ya neden “Başbakan’a ‘açık mektup’ şeklinde yazı yazdığı da soruldu. Savcı, herhangi bir dershane ile bağı olup olmadığını, dershane konusunun neden sürekli işlendiğini bir kez daha sordu. Dumanlı, dershanelerin kapatılmaması için Başbakan’a açık mektup şeklinde köşe yazdığını belirtti.
3- Neden gözaltına alınan polisleri haber yaptınız?
Savcı, Dumanlı’ya 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ardından görevden alınan polislere yönelik operasyonlarda tutuklanan Ömer Köse, Yurt Atayün ve diğer polislerle ilgili haberlerin neden yapıldığını sordu. Bu kişileri haklarındaki olaylar nedeniyle basından tanıdığını belirten Dumanlı, haber değeri taşıdığı için bu haberleri yaptıklarını kaydetti.
4- Herkul.org’da yayınlanan açıklamayı neden haber yaptınız?
Dumanlı’ya, Fethullah Gülen Hocaefendi’nin herkul.org sitesinde yayınlanan ve Tahşiyeciler bahsinin geçtiği açıklamayı neden haber olarak yayınladıkları soruldu. Dumanlı, “Hocaefendi'nin konuşmasını o haberi yapan arkadaş önemli bulmuş olacak ki haber olarak gazeteye almış, haber 3. sayfada çıkmış. Haberi çok önemsemiş olsaydım 1. sayfaya alabilirdim” diye konuştu. Dumanlı, Gülen’in aynı konuşmasının Hürriyet ve Vatan gazetelerinde de haber konusu olduğunu söyledi.
5- Gülerce’ye talimatla mı yazı yazdırdın?
Dumanlı, Tahşiyeciler konusunda Zaman Gazetesi yazarları Hüseyin Gülerce ve Ahmed Şahin’in yazı yazdığını ancak kendilerine yazmaları konusunda talimat verilmediğini ifade etti. Bütün yazılara onay vermesinin söz konusu olmadığına dikkat çeken Dumanlı, bu iki yazının da kendisi tarafından okunmadığına dikkat çekti. Dumanlı mahkemede bu soruya şu yanıtı verdi: "Bunların yazarı ben değilim, onları da çağırdınız, dinlediniz. O yazarların ikisini de bıraktınız. Kimse bana talimat vermedi, veremez. Talimat almam da vermem de. Ahmed Şahin benden önce de bu gazetede vardı, 20 yıldır yazıyor. Hüseyin Gülerce, gazetenin benden önceki müdürü, ben bu kişilere nasıl talimat verebilirim? Çok sevdiğim bir insan Ahmed Şahin ama ben senede bir görürüm.”
6- CNN’de neden öyle konuştun?
Dumanlı’ya CNN TÜRK’te Cüneyt Özdemir ile katıldığı programa ilişkin de sorular soruldu. Programdaki, "İnsanlar Hocaefendi’ye kanaatlerini, düşüncelerini aktarıyor" sözleri hatırlatılan Dumanlı’ya, "Sizin de Gülen’in onayına sunduğunuz konular hangileridir" diye soruldu.
Dumanlı bu soruya, "İnsanlar Hocaefendi’yi arayıp izlenimlerini paylaşıyor. Hoca da bunları dinliyor. Hocaefendi’nin hiçbir talimatını görmedim. Sadece 'Siz bilirsiniz, iyi olur' gibi sözler söylüyor" diye yanıt verdi.
7- Tek Türkiye ile ilgili bilgin var mı?
STV’de Tek Türkiye dizisinde ‘Tahşiye’ içerikli bölümle ilgili bilgisi sorulan Dumanlı, televizyon izlemediğini belirtti. STV ile bağlantısı olmadığı için bu konuda talimat alıp vermesinin de söz konusu olmadığını kaydetti.
EKREM DUMANLI: YEZİDLERE BOYUN EĞMEK YOK
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde savcıya ifade verdikten sonra sağlık kontrolü için Eyüp Devlet Hastanesi’ne getirilen Ekrem Dumanlı, basın mensuplarının sorusu üzerine, “Yezid’lere boyun eğmek yok. Demokrasiden dönüş yok, özgürlüklerden dönüş yok” dedi. Bir süre hastane binasında kalan Dumanlı, hastane çıkışında da, “Allah’a emanet olun! Vatan sağolsun, ülke sağolsun” dedi.
EKREM DUMANLI'DAN HAKİME: BU NE SAÇMALIKTIR
Ekrem Dumanlı mahkemedeki savunmasında şunları söyledi: “Benim için palavra olan bu hikayelerin benimle ne alakası var. İki yazar yazı yazmış. Herkul internet sitesinde halka açık konuşması Zaman gazetesinin 3. Sayfasında yayınlanmış. Bundan başka bir şey yok. Bu nasıl bir şeydir ki hiç ortada olmayan bir silahlı terör örgütü ile irtibatlandırılıyorum. Bu ne saçmalıktır. Ağır ve mesnetsiz bir iddiadır. Bu ağır iddiayı somut delillerle yapmalı. Bu iddiaları şiddetle ve nefretle reddediyorum. Bir yerden talimat veriliyor ‘Bu adamı susturun’ diye ise ve buna yargı alet oluyorsa ben çok üzülürüm. Savcı ve hakimlerin böyle bir şeye alet olarak tarih karşısında mahcup olmanızı istemiyorum. Siyasi konulara yargı alet edilmemeli. İki yazı bir haberden dolayı benim gözaltına alındığımı kimse dünyaya izah edemez.”
GÜLEN ÇOK DEĞERLİ ALİM VE FİKİR ADAMI
Fethullah Gülen Hocaefendi ile tanışıklığı olup olmadığı sorulan Dumanlı, vaaz ve konuşmalarıyla uzaktan tanıdığını, Süleymaniye ve Fatih camilerindeki vaazlarını dinlediğini, daha sonra da kişisel olarak tanışma imkanı bulduğunu söyledi. Dumanlı, kanaatine göre, Hocaefendi’nin Türkiye’nin yetiştirdiği çok değerli bir din alimi, aynı zamanda bir fikir adamı olduğunu anlattı.
BUGÜN GAZETESİ