Sahur vakti polislere operasyonla gözaltına alınan ve hukuksuz yere 8 gün boyunca nezarethanede tutulan İstanbul Terörle Mücadele Eski Emniyet Müdürü Yurt Atayün son günlerde birçok haksızlıığa maruz kaldı. Konuşmasından çekindikleri için ifade vermesine bile izin verilmeyen ve "itirafçı oldu" denilerek olası suikast için adres tarifi yapılan Yurt Atayün olayının perde arkası?
İstanbul Terörle Mücadele Eski Emniyet Müdürü Yurt Atayün hakkında medyada onlarca suçlama yapıldı. Cevap vermek istediğinde ‘izinsiz basın açıklaması ihraç nedeni’ diyerek konuşturulmadı.
1) Hakkında soruşturma yapan müfettişler, ifadelerini rapora yazmadılar.
2) Gözaltına alındı ve 54 saat boyunca Emniyet’te ifadesi alınmadı.
3) "Gözaltı sürem doluyor ifademi alın" diyerek defalarca zorlaması sonucunda ifadesi alınmaya başlandı.
4) Konuşmaya başlayıp kritik bilgiler verdiğinde, ‘süre bitti ifadeyi kesiyoruz’ diyerek konuşturulmadı.
5) Savcılıkta da ifadesi alınamasın diye Adliye doktoru kontrolünden sonra Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne sevk edildi. Burada ısrarla ifade vermek istediğini belirterek savcı önüne çıkmak istedi.
6) Savcılık’ta ifadesi alınmadı. Savcı doğrudan hakime sevketti.
7) Hiçbir Hakim dosyayı kabul etmek istemedi. Altı hakimden dosyayı alan öbürüne gönderdi.
8) Gündüz en sonunda İslam Çiçek isimli hakim dosyayı kabul etti.
9) İslam Çiçek, 'Hiçbir avukat ifadeye girmeyecek. Kamera ve ses kaydı yapılmayacak. Hiç kimse dosyayı incelemeyecek, belgelere bakmayacak. Delilleri göstermeyeceğim. Benim sorduğuma cevap vereceksiniz. Açıklama ve ekleme de olmayacak. Sizin dediklerinizi de ben yazdıracağım. Siz yazdırmayacaksınız. Daha sonra da zabtı size vermeyeceğim, ben de kalacak' şartlarını öne sürdü.
10) Bu hukuk skandalı şartlar twittera yansıyınca, sorguya avukat alınması kabul edildi.
11) Ancak kendi avukatları değil Baro’dan avukat çağrıldı.
12) Tesadüfe bakın ki gelen iki avukattan biri KCK diğeri Ergenekon avukatıydı. Yani Atayün’ün soruşturduğu konularda karşı taraftan.
13) Kendi avukatlarını talep edince, "Avukatları kabul etmezseniz, 'susma hakkımızı rızaen kullanıyoruz' diye tutanak imzalatmak istediler. İmzalamama konusundaki direnç ve konunun twitterdan yansıması üzerine farklı üç avukat getirildi.
14) Şüpheliler bu avukatları da reddedip kendi avukatlarını isteyince Hakim, “ben de size reddettim” diyor. Bunu hangi hukuksal dayanağa göre yaptığını söyleyince “paşa gönlüm” diyor.
15) Gelen avukatlar bu yaşananları tutanak altına almak isteyip, “biz bu davadan çekiliyoruz” dediler.
17) Yurt Atayün, ifade vermeye başlayınca hakim, "o konuya girme, Selam-Tevhid'ten bahsetme, bakanlar kurulundan bahsetme, bakanlar kurulu üyesi olup da Tevhid örgütüne üye olanlardan bahsetme, yapılan toplantılardan bahsetme" diye müdahale etti.
18) Atayün, hem Selam Tevid’den suçlanıp bu örgütten bahsettirilmemesine isyan ediyor ve yine ara veriliyor.
19) Bu sırada hakim, odasında tam bir skandala imza attı ve Terör Müdürü Mustafa Çalışkan ve İstihbarattan sorumlu Müdür Yardımcısı ile görüştü.
20) Hakim bu görüşmeden sonra 17 kişinin ifadesini almadan karar vereceğim rezaletini açıkladı.
İFADE VERMESİ ENGELLENDİ
-Emniyet’te yarım saatten az ifade veren Yurt Atayün'ün savcılık ifadesi alınmadı. Hakim karşısında ise konuşmasına müsaade edilmedi.
-Yurt Atayün memur tutukluların kalacağı Paşakapısı cezaevi yerine iddiaya göre İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın talimatıyla DHKP-C suçlularının kaldığı Metris’e konuldu.
Ailesi bütün bu yaşananları şöyle yorumladı: “İnsanları konuşturtmamak için bu kadar uğraş sarfedildi. Bu ciddi bir soru işareti doğuruyor. Israrla 'sus' deniliyor. Arkadaşlarımız da ısrarla konuşacağım diyor. Atayün ailesinin tamamı olarak Yurt Atayün'ün susturulmasından endişeliyiz. Can güvenliği için çağrıda bulundu. Böcek soktu, yemek dokundu, kalp krizi geçirdi gibi bahaneleri kabul etmiyoruz. Yurt Atayün'ün intihar etme ihtimali de yoktur. Ama intihar ettirilme ihtimali ne yazık ki mevcut.