Samanyolu Haber'e konuşan İstanbul Üniversitesi Maden Mühendisliği'nden Prof. Dr. Ataç Başçetin, yanında getirdiği Soma'daki maden ocağının krokisi ile olayın nasıl gelişmiş olabileceğini anlattı.
Yaşanan üzücü olay için "Son yüzyılda yaşadığımız en büyük maden facialarından birisi" ifadesini kullanan Başçetin, Bu olayda görünen o ki, bir elektrik trafosunun patlaması sonucunda yangın çıktı. Yer altı şartlarını değerlendirdiğinizde; yer altında alanlar dar, kesitler dar oluşan gaz veya yangın hızlı bir şekilde diğer alanlara yayılıyor. Havanın akışı yönünde ve dolayısıyla önünde bulunan insanlarda zehirlenme gerçekleşiyor." şeklinde konuştu.
Elinde bulunan Soma'daki maden ocağının krokisini gösteren Başçetin şunları söyledi:
(Başçetin'in parmağının solunda bulunan beyaz yer trafo, sağında bulunan geniş yer ise, maden işçilerinin çalıştığı yer)
"Maden ocağında eğimli bir yol vardır. Yüzde 18 eğimlidir. 2 km dedikleri güzergah burası. Madene giriş için kullanılan güzergahtır. Kabinde yatay bir yol devam eder ama bu yanlara doğru açılır. Yanlara doğru birkaç kilometre daha bir dikdörtgen alan düşünün. Oradan sonrası da kömürün olduğu alan ve işçiler buralarda çalışıyorlar. Trafo da muhtemelen girişin biraz ilerisinde. Dolayısıyla trafo patlaması gerçekleştiği anda, hava akış yönü de buradan ileriye doğrudur. Dolayısıyla patlama olduğu zaman çıkan duman hava akış yönünde, işçilerin çalıştığı yöne doğru yayılıyor. Bu yayılma çok hızlı gerçekleşiyor."
"Burada asıl olan yangının ya da bu tür patlamaların önüne geçmektir. Çünkü oluştuktan sonra bu etkilenmelerin maalesef önüne geçmek çok mümkün değil." diyen Başçetin, trafo patlamasıyla birlikte göçüğün de meydana geldiğinin belirtildiğini söyleyerek "Orada çalışan bantlar da yanmaya başlıyor. Bantlar kauçuk malzemedir yandığı zaman trafodan çok daha fazla karbonmonoksit açığa çıkarır." ifadelerini kullandı.
SAMANYOLUHABER.COM