FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN
Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, kalitesiyle, standartlarıyla, müşterisine kattığı değerlerle doğru konumlanmış projelerin
krizlerden etkilenmeyeceğini düşündüğünü bildirdi.
İstanbul Levent'te inşa edilen ve simgesel anteniyle birlikte 261 metre yüksekliğe ulaşacak olan İstanbul
Sapphire'in
betonarme inşaatının tamamlanması nedeniyle, binanın 226 metre yükseklikteki seyir terasında bir
basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıda konuşan Kiler, binanın ana inşaatının, yapılan programa uygun olarak tamamlandığını belirterek,
İstanbul Sapphire'i, New York'un Empire State Binası örneğinde olduğu gibi kentin
modern simgesi haline getirmeyi amaçladıklarını kaydetti.
Yaklaşık 3 yıl önce
gayrimenkul sektörü için dönüm noktası olacak bir proje yaratma hedefiyle yola çıktıklarını ifade eden Kiler, şöyle konuştu:
"
Türkiye'de gayrimenkul sektörü, son yıllarda yüzde 20
büyüme hızını yakalamıştı. Ekonomimizin en önemli lokomotifi olmuştu. Gayrimenkul sektöründe yaşanan hızlı büyüme ve yoğun
rekabet, firmaları müşterilerine uluslararası standartlarda projeler geliştirmeye yöneltti. Ancak son dönemde gerek dünya gerekse Türkiye piyasalarını etkileyen küresel
ekonomik kriz neticesinde gayrimenkul sektörünün geleceğine yönelik farklı görüşler ve yorumlar ortaya çıktı. Karamsar görüş taşıyanlar, sektörün geleceği ile ilgili bazı endişelere sahip. Oysa bizler kalitesiyle, standartlarıyla, müşterisine kattığı değerlerle doğru konumlanmış projelerin krizlerden etkilenmeyeceğini düşünüyoruz."
Kiler, şu ana kadar projenin yüzde 40'lık bölümünün
satışının tamamlandığını, bunların yüzde 15 kadarının
yabancı yatırımcılara satıldığını, şu andaki satış oranlarının, başlangıçta belirledikleri kademeli satış stratejisine uygun olduğunu anlattı.
Nahit Kiler, dünyanın önde gelen metropolleri arasında yer almasına rağmen İstanbul'daki metre kare fiyatlarının hala emsallerinin çok altında kalmasının, İstanbul'u yabancı yatırımcılar açısından cazip hale getirdiğine işaret etti.
-"KRİZE RAĞMEN SATIŞLARIMIZ DÜZENLİ DEVAM EDİYOR"-
Kiler, "Kısaca biz İstanbul Sapphire olarak krizden etkilenmiyoruz, krize rağmen satışlarımız düzenli şekilde devam ediyor" diyerek, binanın yatırım maliyetinin,
arsa maliyeti hariç olmak üzere 200 milyon dolar olacağını tahmin ettiklerini bildirdi.
Rezidans ve
alışveriş merkezinden oluşan projede
rezidansların
tavan yüksekliğini 4 metre olarak belirlediklerini kaydeden Kiler, "İstanbul Sapphire'in hem çevre dostu bina olması amacıyla yaptığımız çalışmalar, hem de tavanların yüksek tutulması bize yaklaşık 18 kata tekabül eden yüzde 20'lik bir ek inşaat maliyeti yarattı" diye konuştu.
Kiler, alışveriş merkezi için ise, Levent güzergahı üzerindeki alışveriş merkezleri arasındaki yoğun rekabeti göz önünde bulundurarak, farklılaşmayı sağlayacak bir konsept üzerinde çalışmaların sürdürüldüğünü aktardı.
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Kiler, global
finans krizinin ortaya çıkışından sonraki süreçte 7,5 milyon dolar karşılığı 4 dairenin satışını gerçekleştirdiklerini belirterek, projedeki satışların krizden etkilenmediğini vurguladı.
Nahit Kiler, projenin finansmanına ilişkin bir soru üzerine, harcamaların yüzde 60'ını özkaynaklarından, yüzde 40'ını da bugüne kadar gerçekleştirdikleri satışlardan karşıladıklarını, başka bir finansman kaynağından faydalanmadıklarını söyledi.
-PROJENİN ÖZELLİKLERİ-
Kiler Gayrimenkul
Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Musa Aykaç da, projenin ayrıntıları hakkında bilgi vererek, İstanbul Sapphire'in 261 metre yüksekliği itibariyle halihazırda sonlandırılmış binalar kategorisinde Türkiye'de ve Avrupa'da ilk sırada bulunduğunu bildirdi.
Aykaç'ın verdiği bilgilere göre, 10'u zemin altında olmak üzere toplam 66 katta 165 bin 139 metre kare inşaat alanına sahip İstanbul Sapphire kapsamında 22 farklı tipte 174 rezidans ünitesi ve kiralanabilir alanı 34 bin metre kare olan bir alışveriş merkezi bulunuyor.
İstanbul Sapphire'in yapımında, 90 bin metreküp barajlarda ve
köprü imalatlarında kullanılan cinsten beton ve 20 bin ton
demir kullanıldı.
Çift cephe
sistemine sahip binada toplam 55 bin metre karelik cam cephe uygulaması yapıldı. Aykaç, bu sistem sayesinde konut sahiplerinin enerjiden yüzde 25 oranında tasarruf sağlayabileceklerini belirtti.
Aykaç, bütün bu
tasarım ve konfor şartlarının maksimize edilmesi yaklaşımından dolayı sadece betonarme karkasından ve cephesinden kaynaklanan ekstra maliyetin 52 milyon dolar olduğunu bildirdi.
Rezidansların proje başlangıcındaki satış fiyatlarının 550 bin dolar ile 4,5 milyon dolar aralığında değiştiğini söyleyen Aykaç, "Bugün ise satış fiyatları 1 milyon dolar ile 7,5 milyon dolar aralığında bulunuyor" dedi.
Proje kapsamında
ofis bulunmadığını hatırlatan Aykaç'ın verdiği bilgiye göre, binada 163 metre yükseklikte bir golf
antrenman sahası, 30 metre yükseklikte
havuz,
spor kompleksi ve SPA merkezi, en yüksek noktasında ise seyir terası ile iki adet
restoran yer alacak.
Tabanlıoğlu Mimarlık ortaklarından Murat Tabanlıoğlu ise, enerji maliyetlerinin giderek arttığı günümüzde, İstanbul Sapphire gibi enerji tasarruflu ekonomik binaların öne çıkacağını söyledi.
Proje kapsamındaki gökbahçe denilen ve gerçek bahçeler olarak tasarlanan alanlar için İstanbul'daki bina yönetmeliklerinde değişiklikler yapıldığını aktaran Tabanlıoğlu, bundan sonra böyle binaların daha sık görülmeye başlanacağını kaydetti.
AA