Adnan
Menderes Üniversitesinden bir
ekip, Hatay'ın
Dörtyol ilçesi yakınlarında
TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında yaptıkları
arazi çalışmaları sırasında yeni bir yılan türü keşfetti.
Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü
öğretim üyesi Prof. Dr.
Kurtuluş Olgun ve arkadaşları, "Eirenis" cinsi yılanların
Türkiye'deki dağılımını araştırırken, bölgede aynı türden iki yılan yakaladı. Bu yılanların bilimsel olarak tespit edilmiş yılan türlerinden farklı olduğunu anlaşıldı.
Türkler tarafından ilk kez bir sürüngen türü keşfedildiğini belirten Olgun, söz konusu yılanların "Rhynchocalamus" cinsine ait yeni bir tür olduğunu ve dünyada "R. Arabicus" ve "R. Melanocephalus" olmak üzere iki yakın akrabasının bulunduğunu tespit ettik. Olgun, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye ve dünya için yeni olan bu yılana
kurbağa ve sürüngen bilimine uzun süredir
emek veren, Dokuz
Eylül Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden geçen hafta
emekli olan Prof. Dr. İbrahim Baran'ın adını verdik. Böylece yılanın bilimsel adı 'Rhynchocalamus Barani' oldu. 30 santimetre uzunluğundaki bu yılanın ilk kez Türk araştırmacılar olarak benimle birlikte
Araştırma Görevlisi Aziz
Avcı, Dr. Çetin Ilgaz, Dr. Nazan Üzüm ve doktora öğrencisi Can Yılmaz tarafından bulunması ayrı bir anlam ifade ediyor." Rhynchocalamus Barani'ye ait bilgileri içeren makalenin 29 Ocak 2007'de uluslararası bilimsel çalışmaların yer aldığı "Zootaxa" dergisinde yayımlanmasıyla Türk ekibin başarısının dünyaya duyurulduğunu anlatan Olgun, bu türün, Türkiye’de yaşadığı tahmin edilen 46 yılan türüne 47. tür olarak eklendiğini de kaydetti.
AA