Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı
Güler Sabancı,
Türkiye'deki üniversitelerde okumak isteyen başörtülülerin 18 yaşından büyük insanlar olduğunu ve kendi özgür seçimlerini yapmaları gerektiğini vurgulayarak "Ama Türkiye'de yüzde 30'luk bir kesim de bu anlayışa karşı ve bunun serbest bırakılmasını istemiyor. Dolayısıyla hükümet de bu endişeye bir
cevap vermek zorundadır. Ama bu konunun
ülkemde demokratik bir şekilde tartışılıyor olması da beni sevindiriyor. Benim ülkem bunu demokratik bir yapı içinde aşacak güçtedir" dedi.
Güler Sabancı,
Oxford Üniversitesi Rektörü Lord Christopher Patten'ın davetlisi olarak
Oxford Üniversitesi'ne bağlı
Avrupa Araştırmaları merkezi tarafından düzenlenen ''Bridging Wolds'' konulu konferansa katıldı.
Türkiye'de son 5 yılda AB'ye üyelik süreciyle ilgili pek çok şeyin yapıldığını, müzakerelerin
teknik olarak yavaş da olsa sürdüğünü belirten Sabanci, AB sürecinin rayından çıktığını düşünmenin yanlış olacağını söyledi.
Konferans öncesi Oxford Üniversitesi'nde okuyan Türk öğrencilerle de bir araya gelen Sabancı, kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Sabancı, dedesinin
mezar taşında yazılı olan ''Hilekarlık ahmaklık, gurur eşekliktir'' ve ''Bu topraklardan kazandıklarımızla bu toprağın insanına
yardım etmeliyiz'' sözlerinin ailesinin DNA şifreleri ve kendisinin
yaşam düsturu olduğunu anlattı.
"BAŞÖRTÜSÜ TAKANLAR YETİŞKİNLERDİR, ONLAR DA KENDİ ÖZGÜR SEÇİMLERİNİ YAPACAKLARDIR"
Oxford Üniversitesi Rektörü'nün başörtüsü sorusuna cevap veren Güler Sabancı, Türkiye'deki üniversitelerde okumak isteyen başörtülülerin 18 yaşından büyük insanlar olduğunu ve kendi özgür seçimlerini yapmaları gerektiğini anlattı. Sabancı, "Ama Türkiye'de yüzde 30'luk bir kesim de bu anlayışa karşı ve bunun serbest bırakılmasını istemiyor. Dolayısıyla hükümet de bu endişeye bir cevap vermek zorundadır. Ama bu konunun ülkemde demokratik bir şekilde tartışılıyor olması da beni sevindiriyor. Benim ülkem bunu demokratik bir yapı içinde aşacak güçtedir" dedi.
"KADINLARIN GİREMEDİĞİ KULÜP"
1980'leri ortalarında geldiği
Londra'da, ünlü Bankers Club'a kadınların alınmadığına dikkat çeken Sabancı, "İşim nedeniyle gittiğim pek çok Avrupa ülkesinde benzeri örnekler yaşadım. Ben de Batılıların ülkeme bakarken şaşırmalarına çok şaşırıyorum. Bu belki cehalet değil, ama en azından önyargı.
Müslüman bir ülke olmasına ilişkin bir önyargı. Oysa başarılı olmak için sadece iyi bir yargı gücüne, akla, bilgiye ve yönetme gücüne ihtiyaç var, bunun da
cinsiyetle ilgisi yok" diye konuştu.
Sabancı, ailesinin ilk günden bu yana kendisine her türlü desteği verdiğini kaydettiği konuşmasında, "Ben kariyerime hiçbir önyargıya muhatap kalmadan başladım. Cinsiyet ayrımına gelince, bu konuda her ülkenin çok yol almaya ihtiyacı var. Türkiye'de bu ihtiyaç olsa olsa biraz daha fazla olabilir. Türkiye gelişmeye çok açık, doğru yoldayız'' dedi.
"AB, 50 YIL SONRASINI GÖRSEYDİ, TÜRKİYE DAHA FARKLI DAVRANIRDI"
Avrupa'da Türkiye'ye yönelik kaygıların olduğuna ilişkin önyargıların bulunduğuyla ilgili soru üzerine ise Sabanci, ''Avrupa'nın dışında da bir dünya var.
Sarkozy ve benzeri siyasetçilerin bunu görebilmesini isterim. Avrupa'nın önünde gelecekle ilgili sorunlar var çözmesi gereken. Avrupa'nın önce bu sorunları, küreselleşmenin getirdiği güçlükleri çözebilmek açısından görüşlerini dünyanın daha geniş bir bölümünü içine alacak şekilde geliştirmesi gerek. Avrupa'nın öncelikli sorunu Türkiye'yi içine alıp almamak değil, ama önce bunun farkına varabilmeli. Avrupa zaten 50-60 yıl sonrasını görebilse Türkiye'yi içine alması da çok daha kolay olur. Türkiye, Avrupa'ya dünyaya geniş bir pencereden bakabilmesi konusunda da yardımcı olur" şeklinde düşüncelerini dile getirdi.
Bol bol esprilerin yapıldığı panelde Güler Sabancı Rektör Lord Pattern ile birlikte salonu dolduran öğrencileri sık sık güldürdü.
Sabancı'ya ayrıca Türk öğrenciler tarafından Oxford Üniversitesi'ni anlatan eski bir kitabın yeni basılmış kopyası
hediye edildi.
Sabancı'nın Oxford Üniversitesindeki temasları sırasında kendisine Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan ve eşi Bernev Alpogan da eşlik etti.
CİHAN