İstanbul Su ve
Kanalizasyon İdaresi (
İSKİ) tarafından yapılan “İstanbul'da Su Kültürü ve Su Kullanım Alışkanlıkları” konulu araştırma, İstanbulluların yüzde 41'inin şehir
şebeke suyu içtiğini, istenen
hijyen şartlarında su kullanmadıklarını, gelişmiş ülkelerde ve Türkiye'deki kişi başına öngörülen su miktarı kadar su tüketmediklerini ortaya koydu.
İSKİ, İstanbul'un su için gelecek planlamasında bir sosyal kültürel altlık olması, mevcut kaynakların daha verimli kullanılması ve
kentleşme sürecinde ortaya çıkabilecek yeni su taleplerinin tespiti için “İstanbul'da Su Kültürü ve Su Kullanımı Alışkanlıkları
Araştırması” yaptırdı.
İSKİ'nin
hizmet verdiği 15 şube müdürlüğüne bağlı 28 ilçe, 7
belde ile köy ve mahallelerde, 18-55 yaş arasındaki 2 bin 707 kişiyle gerçekleştirilen araştırmada, kantitatif araştırma yöntemi ve yüz yüze anket tekniği uygulandı.
GEZMEK İÇİN SU KENARLARI TERCİH EDİLMİYOR
Araştırmaya göre, İstanbulluların yüzde 30'u gezmek için su kenarlarını
tercih etmiyor. Bu da ortasından
deniz geçen dünyadaki tek kent olan İstanbul'da yaşayanların üçte birinin suya ilgisiz olduğunu ortaya koyuyor.
İstanbulluların yüzde 42'si
yüzme bilmezken, yüzme bilenlerin yüzde 76'sı denizi, yüzde 23'ü ise havuzu tercih ettiğini bildirdi. Araştırmada, havuzların az tercih ediliyor olmasının, kentte yaşayanların sosyoekonomik durumuyla doğrudan ilişkisi olduğu vurgulandı.
İstanbulluların yüzde 23.9'unun su fobisi olduğu tespit edilen araştırmada, bu durumun suyun kendilerinde bir kültürel unsur olarak yaşamın parçası haline gelmemiş olmasından kaynaklanabileceği görüşüne yer verildi.
NE KADAR SU KULLANDIĞIMIZI BİLMİYORUZ
İstanbulluların tüm ihtiyaçları için su
tüketim oranlarına bakıldığında da araştırmaya katılanların yüzde 18.7'si günde 3-10 litre arasında, yüzde 10.8'i 11-15 litre arasında, yüzde 19.4'ü 16-20 litre arasında, yüzde 7.1'i 21-25 litre arasında, yüzde 12.3'ü 26-30 litre arasında, yüzde 19.4'ü de 31 litre ve üstü su tükettiklerini bildirdi.
Araştırmada, dünyanın gelişmiş ülkelerinde bir kişinin tüm ihtiyaçları için günde ortalama 250 litre su kullandığına işaret edildi.
İstanbul'da kente günlük ortalama 2 milyon metre küp su verildiği ve bu miktar 12 milyon olan nüfusa bölündüğünde, bir kişinin ortalama 166 litre su kullandığının ortaya çıktığı belirtilen araştırmada, “Şehre verilen su ile şehirde yaşayanların 'kullanıyorum' dedikleri su miktarı arasında ciddi fark bulunmaktadır. Bu durum, şehirde yaşayanların ne kadar su kullandıklarının farkında olmadıklarını gösterdiği gibi, istenen hijyen şartlarında su kullanmadıklarını da göstermektedir. Deneklerin büyük çoğunluğu, gelişmiş ülkelerde ve Türkiye'deki kişi başına öngörülen su miktarı kadar su kullandığını ifade etmemişlerdir” görüşüne yer verildi.
İSTANBULLULARIN YÜZDE 41'İ ŞEHİR ŞEBEKE SUYU İÇİYOR
Araştırmada,
su içme oranlarına ilişkin de şu verilere yer verildi:
“İstanbulluların yüzde 41'i şehir şebeke suyu içiyor. Eğitim durumlarına göre,
ilköğretim mezunlarının yüzde 59.7'si, üniversite mezunlarının da yüzde yüzde 21.1'i şebeke suyu içiyor.
İstanbullular günde ortalama 6.5
bardak su içiyor. Bu da uzmanların
tavsiye ettiği 8-10 bardaktan az. Özellikle yaz aylarında bir kişinin ortalama 2 litre su içme ihtiyacı dikkate alındığında, bu konuda ciddi bir bilinçlendirme yapılması gerekiyor. İstanbulluların yüzde 73'ü yemek sırasında su içerken, yüzde 17'si içmiyor. Yüzde 10'u ise arada bir su içiyor.”
YÜZDE 65'İNİN EVİNDE CANLI ÇİÇEK VAR
İstanbul'da yaşayan her 5 kişiden 4'ü hem yemekten önce, hem de yemekten sonra ellerini yıkarken, yüzde 2'si yemekten sonra kesinlikle elini yıkamamakta. Yüzde 27'si
tuvaletten önce elini yıkamazken, yüzde 91'i tuvaletten sonra her zaman elini yıkadığını, yüzde 9'u ise arada sırada yıkadığını ifade etti.
İstanbulların yüzde 4'ü yıkanması gerektiği halde meyveleri yıkamadan yerken, yüzde 83'ü sürekli yıkayarak yediğini, yüzde 13'ü arada sırada yıkayıp yediğini bildirdi.
Yüzde 65'inin evinde canlı
çiçek yetiştirdiğini belirten İstanbulluların yüzde 77'si bulaşıklarını elde yıkarken, yüzde 23'ü
makine kullanıyor.
BANYO VE DUŞ ALIŞKANLIKLARI
İstanbulluların yüzde 99'u her sabah düzenli olarak yüzlerini yıkıyor, yüzde 10'u ise her sabah düzenli duş alıyor. İstanbulluların yüzde 73'ü akan suyun altında duş veya
banyo yaparken, yüzde 22'si kovayı doldurup tasla banyo veya duş alıyor. İstanbul'da yaşayanların ortalama banyo yapma süresi 24 dakika.
Araştırmaya göre, İstanbulluların yazın ve kışın banyo yapma süreleri değişiyor. Yüzde 30'u yazın günde bir defa banyo yaparken, kışın günde bir defa banyo yapan İstanbulluların oranı yüzde 5'e düşüyor. Duş alanların oranına bakıldığında da İstanbulların yüzde 46'sı yazın bir defa duş alırken, kışın bu oran yüzde 8'e düşüyor.
Güne başlarken duş alanların oranı yüzde 12,
akşam yatmadan önce duş ya da banyo yapanların oranı ise yüzde 16. Cinsel ilişkiden önce duş alan ya da banyo yapanların oranı yüzde 38.5, cinsel ilişkiden sonra duş alan ya da banyo yapanların oranı ise yüzde 97.7.
YÜZDE 8'İ HİÇ DİŞ FIRÇALAMIYOR
İstanbulluların yüzde 8'i hiç bir zaman dişlerini fırçalamıyor. Yüzde 92'si ise sürekli ve düzenli olmamakla birlikte dişlerini fırçalamakta. Düzenli olarak günde bir defa diş fırçalayanların oranı yüzde 37, 2 kez fırçalayanların oranı yüzde 34, 3 defa fırçalayanların oranı ise yüzde 8.9.
Diş fırçalayanların yüzde 16'sı, tıraş olan erkeklerin de yüzde 14'ü bu sırada çeşmeyi açık bırakıyor.
“KADINLARIN YÜZDE 68'İ MAKYAJLARINI SUYLA TEMİZLİYOR”
Araştırmaya göre, İstanbullu kadınların yüzde 41'i makyaj yapıyor. Makyaj yapanların yüzde 68'i makyaj temizliğinde su kullanıyor.
İstanbulluların yüzde 32'si tuvalette taharet için sadece su, yüzde 2'si sadece tuvalet kağıdı, yüzde 66'sı ise hem tuvalet kağıdı hem de su kullanmaktadır.
Üçte biri haftada bir, üçte biri 3-4 günde bir, kalan üçte biri de farklı zaman aralığında
çamaşır yıkayan İstanbulluların yüzde 94'ü çamaşırlarını makinede, yüzde 4.6'sı ise elde yıkıyor.
İstanbulluların yüzde 74'ünün evinde standart bir
temizlik günü yok. Arabası olanların yüzde 57'si arabalarını yıkamaya verirken, yüzde 25'i kendisi, yüzde 18'i ise bazen kendisi, bazen de yıkamaya veriyor.