- “Suriye kimyasal silah kapasitesi bakımından dünyanın en operasyonel ülkesi.”
- “Rejim Ortadoğu'da Türkiye dahil bir çok ülkeyi kolaylıkla vurabilecek balistik füzelere sahip.”
- “Balistik füzeler ortalama 60 litre zehirli kimyasal taşıma kapasitesine sahip.”
- Suriye henüz, Uluslararası Kimyasal Silahların Yasaklanması Sözleşmesi imzalamış değil.
Batılı kaynakların açıklamalarına göre, ilk kimyasal başlığını Halep yakınlarında kurduğu gizli bir tesiste üreten Suriye, 1980'lerde kimyasal silah, 1990'ların başında ise biyolojik silah ve füze başlığı üretmeye başladı. Fransız istihbaratından elde edilen bilgilere göre Suriye şu anda dünyanın en operasyonel nitelikli kimyasal silah stoğuna sahip ülkelerin başında geliyor.
Ortadoğu'nun füze kapasitesi bakımından en güçlü ülkelerinden olan Suriye, çeşitli istihbarat birimlerinin açıklamalarına göre, sahip olduğu kimyasal-biyolojik başlıklı, uzun menzilli ve yüksek vuruş gücüne sahip füzeleriyle Türkiye’nin istediği her noktasını vurabileceği gibi birçok Ortadoğu ülkesini de rahatlıkla hedef alabilir.
NEDİR BU KİMYASAL SİLAHLAR?
Şam rejiminin en son 21 Ağustos’ta düzenlediği ve 1400 kişinin ölümüne yol açan kimyasal saldırının detayları ise kullanılan silahlar açısından belli oldu. Buna göre;
- Esed rejimi 21 Ağustos tarihinde Doğu Gota ve Zamalka şehirlerine 330mm’lik kimyasal başlık taşıyan füzelerle saldırı düzenledi.
- Düzenlenen saldırılardaki füzelerin kimyasal zehir kapasitesinin 60 litre olduğu tespit edildi.
- Menzili yüksek olan bu füzeler, ön kısmında bulunan küçük patlayıcının tetiklenmesi sonucu infilak ediyor, baş kısmına özel bir düzenekle yerleştirilen kimyasal ise gazla etrafa yayılıp canlıları öldürüyor.
İŞTE O DÜZENEK
İŞTE GERÇEK BİR KİMYASAL SİLAHIN ANOTOMİSİ
“1000 TON KİMYASALA SAHİP”
CIA verilerine göre ise Suriyede uzun yıllardır balistik füze ve ağır kimyasal silahların olduğu zaten bilinen bir gerçek. Sarin gazı, hardal gazı ve yüksek derecede zehirli gaza sahip olan Suriye’nin kimyasal silah kapasitesini arttırma girişiminde olduğu da biliniyor.
Türk, Arap ve Batılı istihbarat birimlerinin raporlarına göre Suriye’de, 50 farklı yerde toplam 1000 ton kimyasal silah bulunuyor.
Yapılan açıklamalarda bugüne kadar Suriye’nin Uluslararası Kimyasal Silahların Yasaklanması Sözleşmesi veya Biyolojik ve Toksin Silah Sözleşmesi’ni imzalamadığı da belirtiliyor.
SAMANYOLUHABER.COM