OKULLAR kapandı, tatilciler
İstanbul’u terk etti ama 56 noktada süren
kavşak ve yol
düzenleme çalışmaları nedeniyle kentte
trafik çilesi bitmedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rafet Bozdoğan, raylı
sistemin 250 kilometreye ulaşacağı 2008 yılı sonuna kadar inşaatların devam edeceğini söyledi. Bozdoğan, "Vatandaş sıkıntı çekiyor, şikayetlerinde haklı, ama bunu yapmazsak ömür boyu sıkıntı olacak. Çok daha kötü olacak" dedi.
Rafet Bozdoğan, yol ve kavşaklarla ilgili 130 tane daha projeleri olduğunu belirterek, "İstanbul’un yol ve kavşak inşaatlarının 2008 yılı sonuna kadar bu hızda devam etmesi gerekiyor. 2009 yılında ortalama 250 km raylı sisteme kavuşunca yol ve kavşak çalışmalarını azaltabiliriz" dedi.
116
ulaşım projesinin 200’ün üzerine çıkartıldığını anlatan Bozdoğan, "70 proje bitti. 130 tane daha proje yapacağız. Büyük çoğunluğunu bu dönemde yapmak istiyoruz. İstanbul’un minimum 250 kilometre raylı sisteme ihtiyacı var.
Nüfus,
araç sayısı ve optimum raylı sistem ağına erişim 4-6 yıl gerektirdiği için
karayolu yapmak zorundayız. Vatandaş sıkıntılarında haklı, ama bunu yapmazsak ömür boyu sıkıntı olacak. Çok daha kötü olacak. 3-4 ay sıkıntı veriyoruz, daha sonra ortalığı toparlıyoruz.
Projelerin hepsi kendi mühendislik süreleri içinde bitirilecek" diye konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı
Kadir Topbaş’tan önceki belediye başkanları döneminde yılda ortalama 2,8 kilometre raylı sistem yapıldığını belirten Bozdoğan, "Kadir Bey’in döneminde yılda 12,5 kilometre yapıldı. 75 kilometre sistem inşaatı devam ediyor. 90 kilometre daha
uygulama aşamasındayız. 2007’de inşaatına başlayacağız.
Raylı sistemi
ihmal etmiyoruz. Günde 58 metre
tünel kazıyoruz, bu
rekor" diye konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve
Ulaştırma Bakanlığı’nın raylı sisteme 6 milyar dolarlık yatırım yaptığını anlatan Bozdoğan, "Yaptığımız 75 kilometre raylı sistemin maliyeti 3,5 milyar dolar.
Marmaray tüp geçidi 950 milyon dolar,
banliyö hatlarının yenilenmesi 1,5 milyar dolar" dedi.