İstanbul'da tarihi uzlaşı!

Papa Francesco ve Fener Rum Patriği Bartholomeos, katıldıkları ayinin ardından halkı selamladıktan sonra ortak bir deklarasyon imzaladı.

İstanbul'da tarihi uzlaşı!

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis, Fener Rum Patrikhanesi'nde Patrik Bartholomeos'nun yönettiği Aziz Andreas Yortusu'nda hazır bulundu. Ayinin ardından Papa Francis ve Patrik Bartholomeos patrikhanenin balkonuna çıktı. Birbirlerine sarılan Francis ve Bartholomeos balkondan halkı selamladı. Papa ve Patrik ayrıca ortak bir deklarasyon imzaladı.

Papa Francis, 3 günlük yoğun Türkiye ziyaretinin son gününde Fener Rum Patrikhanesi'ndeki Ortodokslar için önemli bir gün olan ve Ortodoks kilisesinin kurucusu olarak kabul edilen Aziz Andreas Yortusu'nda (kutsal hafta) hazır bulundu. Patrikhane'deki Aya Yorgi kilisesinde bir konuşma yapan Papa Francis, Ortodoks Kilisesi ile birleşme mesajı verdi. Papa, "Katolik Kilisesi'nin arzu ettiği tek şey ve benim Roma Episkoposu olarak isteğim, 'sevgi ve merhamet içinde yöneten Kilise'nin' Ortodoks kiliseleri ile birleşme'dir." ifadelerini kullandı. Papa, "Bir araya gelmemiz, birbirimizin yüzüne bakmamız, esenlik içinde kucaklaşmamız ve birbirimiz için dua etmemiz, niyetlendiğimiz tam birliğin kurulmasına yönelik bu yoldaki en temel boyutlardır." şeklinde konuştu. Katolik dünyasının lideri, "Tam bir birliğin kurulması için karşılıklı ve en temel prensibin saygı olduğunu tekrar vurgulamak benim için önemlidir. Bu, ne birinin diğerinin yönetimi altına girmesi, ne de asimile olmak demektir." diye konuştu.


Patrik Bartholomeos ise "İnşallah bu ziyaret dünya barışı için, Hristiyanların birliği için ve bütün dinlerin arasında bir diyalog için iyi meyveler verir. Barış amacıyla inşallah güzel şeyler olur. Papa Francis ve bendeniz bu istikamette çalışmaya hazırız." şeklinde konuştu.

Dünyanın bir çok yerindeki çatışmalarda insanların kurban olduğuna işaret eden Papa, "yakınımızdaki bazı halklar çok vahşi ve insanlık dışı bir savaşa maruz kaldılar." dedi. "Bir halkın barışını yıkmak, özellikle fakir ve savunmasız insanlara karşı her türdeki şiddeti kullanmak ve buna izin vermek, Tanrı'ya karşı çok büyük bir günahtır." şeklinde konuşan Papa, "çatışmalardaki kurbanların sesi, Katolikler ve Ortodokslar arasındaki birlik ve birleşme yolunda ilerlememiz için bizi sürüklüyor." ifadelerini kullandı.

Günümüz dünyasında fakirlerin sesinin duymamazlıktan gelemeyiz diyen Papa Francis, "Dünyada yetersiz beslenmeden dolayı acı çeken fazlasıyla kadın ve erkek, artmakta olan işsizlik, işsiz gençlerin oranlarının yüksekliği, sosyal dışlanmanın artışı bulunmaktadır. Bu sebepler, suç eylemlerini ortaya çıkarır ve terörist gruplara bile katılıma götürebilir." sözlerini sarf etti.


Papa Franciscus ve Fener Rum Patriği Bartholomeos ayin sonrasında birbirlerine sarılarak ellerini öptüler.

Papa, Türkiye ziyaretinin ardından akşam saatlerinde Vatikan'a hareket edecek.

Ziyaret neden 30 Kasım'da gerçekleşti?

Fener Rum Patrikhanesi yetkililerinden edinilen bilgiye göre; İstanbul Rum Patriği Athenagoras ile Papa 6. Paul, 5 Ocak 1964'te Kudüs Zeytin Dağı'nda bir araya geldi. Buluşmanın ardından Katolik ve Ortodoks kiliseleri arasındaki buzlar eridi. Kilise liderlerinin tarihi anlaşmasıyla sevgi ve inanç ilkeleri olarak diyalog süreci başladı. Söz konusu karşılıklı ziyaretler gerek Başpiskopos başkanlığında heyetler tarafından, gerekse kilise liderleri başkanlığında (Papa) anlaşılan tarihlerde Vatikan'dan İstanbul'a, İstanbul'dan Vatikan'a gerçekleşiyor.

Bu çerçevede papaların Türkiye'ye ziyareti, Rum Patrikliği kurucusu olduğuna inanılan Aziz Havari Andreas yortusundan (kutsal hafta) dolayı 29-30 Kasım tarihlerine denk geliyor. Bu yıl da Papa Francis, rastgele seçilmiş bir tarihte değil, özelikle Aziz Havari Andreas yortusu günlerini tercih ederek Türkiye'ye geliyor.Bugün de Ortodokslar için özel bir anlamı olan bayram ayini yapılıyor.

CİHAN
<< Önceki Haber İstanbul'da tarihi uzlaşı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER