Radyo
Televizyon Yayıncıları
Meslek Birliği (RATEM) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Gürsoy,
radyo severlerin 4
Şubat gece yarısından sonra daha kaliteli, parazitsiz, net bir yayın dinleyeceklerini bildirdi.
Gürsoy, yaptığı açıklamada, RTÜK'ün, radyo yayıncılarının mesleki kuruluşu olan RATEM'in de katkılarıyla
İstanbul'da artık dinlenemez hale gelen radyo yayınlarında yeni bir
düzenleme yaptığını hatırlattı.
1994 yılında çıkarılan ''3984 sayılı Radyo ve Televizyonların
Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'' çerçevesinde, radyoların yasal bir statüye kavuştuklarını ifade eden Gürsoy, 1995 yılında RTÜK'ün radyo yayıncılığı yapmak isteyenlerin
lisans başvurularını kabul ettiğini, yayın kuruluşlarının ise hangi frekans ve kanallardan yayın yapacağını kendilerinin belirlediğini söyledi.
Gürsoy, özellikle İstanbul gibi büyük
kentlerde bu nedenle bazı radyo frekanslarının birbiriyle çakıştığını ya da kaliteli yayın yapılacak bir aralığa sahip olmadığını dile getirerek, bu fiili durumun 10 yılı aşkın süredir devam ettiğini kaydetti.
1991 yılında kurulan RATEM'in radyo frekanslarının düzenlenmesi için çeşitli girişimlerde bulunduğunu anlatan Gürsoy, RTÜK'ün geçen yıl bu yönde bir çalışma başlattığını ve İstanbul'da radyo yayıncılığı yapmak için başvuran 132 radyodan 102'sine frekans düzenlemesi yapıldığını söyledi.
21 RADYONUN FREKANSI KAYACAK
Yusuf Gürsoy, son düzenleme ile frekans düzenlemesi yapılmayan 30 radyonun çoğunun, yayına başladıktan hemen sonra yayınını durduran radyolardan oluştuğunu, şu anda da durumlarının belirsizliğini koruduğunu ifade ederek, aralarında Radyo Yeditepe, Radyo
Anadolu, Radyo
Vatan ve
Osmanlı FM'in de bulunduğu 4 radyoya ise frekans verilemediğini, RTÜK'ün bu durumu değerlendirdiğini söyledi.
Gürsoy, yeni düzenlemenin 4 Şubatta gece yarısından sonra hayata geçirileceğini vurgulayarak, ''132 radyo yayın başvurusunun bulunduğu İstanbul'da, radyo sayısı 102'ye inecek. Bu radyolardan 21'inin yayın frekansı kaydırılırken, 9 radyonun ise yayın frekansı tamamen değişecek'' dedi.
DÜZENLEMENİN SAĞLAYACAĞI YARARLAR
Yusuf Gürsoy, 4 Şubatta yürürlüğe girecek düzenleme ile radyo verici güçlerinin sınırlandırılacağını, bütün radyoların güçlerini 10 kilovat düzeyine indireceğini dile getirerek, şunları kaydetti:
''Tamamı
Çamlıca Tepesi'ne toplanacak vericilerin güçleri standart hale getirilirken, yayın kirliliği önlenecek. Yayıncılıkta
teknik standart sağlanacağı için haksız rekabetin önüne geçilecek. Kent içindeki radyo vericileri radyoaktivite yaydıkları için çevre sağlığı açısından sakınca yaratıyorlardı. Bunların Çamlıca Tepesi'nde toplanmasıyla çevre sağlığı açısından söz konusu sakınca da önlenmiş olacak. Radyolar tek merkezde toplanarak milli monitoring sistemine dahil edilecek. Radyo yayınlarından kaynaklanan ve hava seyrüseferi ve muhabere güvenliğini bozabilen durumun kontrolü kolaylaşacak.''
Radyo vericilerinin şu anda yüzde 90'ının Çamlıca Tepesi'nde bulunduğunu kaydeden Gürsoy, 4 Şubattan itibaren
Silivri,
Çatalca ve
Büyükçekmece ilçeleri dışında kent merkezinde bulunan tüm radyo vericilerinin buraya taşınacağını söyledi.
Gürsoy, bunun radyo yayıncılarına önemli bir mali yük de getireceğini dile getirerek, frekansı değişecek
marka değeri yaratmış radyoların 100 bin dolara yakın
tanıtım harcaması yapması gerekeceğini bildirdi.
Yusuf Gürsoy, düzenlemeden radyo dinleyicilerinin kazançlı çıkacağını vurgulayarak, ''Radyo severler, 4 şubat gece yarısından sonra daha kaliteli, parazitsiz, net bir yayın dinleyebilecek'' diye konuştu.