İstanbul Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Adnan Tepe, kentte
Göktürk beldesi, Kilyos Köyü, Küçükçekmece'de Altınşehir ve
Halkalı mahalleleri, Şile'nin Yeşilvadi Köyü ile Bağcılar'ın
Mahmutbey mahallesinin kuduz nedeniyle
karantina altında olduğunu bildirdi.
Tepe, yaptığı açıklamada, 15 Temmuz Cumartesi günü Göktürk beldesinin kenar mahallerinde bir evin köpeğinin hastalandığını ve köpeğin müşahede altına alındıktan 3 gün sonra öldüğünü belirtti.
Pendik Veteriner Kontrol ve
Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün 21 Temmuzda köpeğin kuduzdan öldüğüne ilişkin hazırladığı raporu ilgili yerlere gönderdiğini kaydeden Tepe, şöyle konuştu:
''Bunun üzerine Göktürk Belediyesi ile yapılan ortak çalışma sonrasında, bütün sahipsiz
hayvanların aşılanması, sahipli hayvanların da aşılanmalarının sağlanması yönünde bir karar alındı. Hatta Göktürk Belediyesi bu kararı internette ilan etti. Böylece beldedeki bütün sahipli ve sahipsiz hayvanların aşılanması çalışması başlatıldı. Biz de Tarım İl Müdürlüğü olarak ilaç takviyesi yaptık.''
Tepe, bu arada, kuduzdan ölen köpekle temasta bulundukları gerekçesiyle F.A (28) ve M.A'nın (10) Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesine gönderildiğini ve koruma amaçlı aşı takibine başlandığını bildirdi.
''CANLI HAYVAN GİRİŞ-ÇIKIŞI YASAK''
Göktürk Beldesinin karantina altına alındığını kaydeden Tepe, köpeğin hastalandığı gün itibariyle başlatılan karantinanın 6 ay süreceğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Karantina, o bölgede kuduz virüsünü taşıyacak canlı hayvan ve hayvansal ürünün giriş-çıkışının
yasaklanmasıdır. O bölgede 6 ay boyunca sürekli sağlık taraması yapılacak. Aşısız hayvan bırakılmayacak. Aşılı hayvanlar da 6 ay boyunca takip edilecek ve herhangi bir hastalık olduğu tespit edilenler aynı şekilde müşahede altına alınacak ve 10 gün içinde ölenler laboratuvara gönderilecek. Çünkü, kuduz hastalık belirtisi gösteren hayvan 10 gün içinde ölür.
Şu anda bizim yaptığımız, bölgede yoğun bir şekilde aşılama takibidir. Vatandaşların en ufak hastalık durumunda tarım il ve ilçe müdürlükleri ile belediyeye haber vermeleri gerekir. Hastalanan hayvanların kordon ve karantina altında tutup tekrar durumun takibinin yapılması gerekir.''
SADECE GÖKTÜRK YOK
Adnan Tepe, kuduz hastalığının, İstanbul'un kanayan yarası olduğunu belirterek, bütün kuduz vakalarında Göktürk Beldesindeki uygulamayı yaptıklarını söyledi.
Tepe, İstanbul'da Göktürk Beldesi dışında kuduz nedeniyle karantina altına alınan yerler bulunduğunu ifade ederek, karantinanın Sarıyer'in Kilyos köyünde 25 Ekimde, Küçükçekmece'nin Altınşehir mahallesinde 3 Kasım'da, Halkalı mahallesinde 1
Mayıs 2007'de, Şile'nin Yeşilvadi köyünde 30 Kasım'da ve Bağcılar'ın Mahmutbey mahallesinde 8 Aralıkta sona ereceğini kaydetti.
Bu bölgelerde de kordon ve karantina uygulaması olduğunu, yoğun kısırlaştırma, aşılama ve sahiplendirme çalışmalarının sürdürüldüğünü dile getiren Tepe, şunları söyledi:
''İstanbul'da 32 ilçe,
büyükşehir ve belde belediyelerinin bazıları ile 3 tane de özel kuruluşun hayvan barınakları var. Bunlar, sokaktan kedi ve köpekleri toplayıp, aşıladıktan ve kısırlaştırdıktan sonra bir kısmını sahiplendiriyor, diğerlerini de sokağa bırakıyor. Bu şekilde kuduzla ilgili İstanbul genelinde yoğun bir mücadele var.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bir çalışması var. Sokaktaki hayvanları alıyor, kısırlaştırıyor, aşılıyor ve mikroçip takıp sokağa bırakıyor. 1 yıl sonra bu hayvanların mikroçiplerinin okutulup aşılı olup olmadığının yeniden
kontrol edilmesi gerekiyor. Aşının kedi veya köpeğin ömrü boyunca yılda bir tekrarlanması gerekiyor.''