İstanbul’a su sağlayan barajlarda şu sıralar 142 milyon metreküp bulunduğunu belirten
İSKİ yetkilileri, "
Eylül ayı itibariyle günlük su tüketimimiz yeniden 2 milyon metreküp düzeylerine yükseldi. İstanbullular yaz aylarının bitimi ile tasarrufu bıraktı. Kazandere, Papuçdere ve Alibey barajlarında su tamamen tükendi. Son yağışlar 6-7 günlük su sağladı. İstanbullular tasarrufa devam etmeli" dedi.
Kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kalan İstanbul’a önemli bir su rezervi sağlayacak Melen Çayı
Projesi ise aksamadan ilerliyor. İstanbul’a yıllık 268 milyon metreküplük bir kaynak sağlanacak
Melen Projesi’nin İstanbul’a ulaşması için 12 kilometrelik bir hat kaldığı, bunun da 30 günlük bir çalışmayla tamamlanacağı açıklandı.
Melen projesi 4 etap olarak planlandı ve iki, üç ve dördüncü kısımlar 2009-2010 yılında yapılacak çalışmalar ile tamamlanacak. Yaşanan kuraklık nedeniyle kentin acil su ihtiyacını karşılamak amacıyla Melen ile Yeşilçay regülatörü arasına 105 kilometre
boru hattı döşeniyor. Bu hattan 20
Ekim’de
Ömerli Barajı'na su aktarılacak. Melen Projesi kapsamında
Devlet Su İşleri (DSİ), 2 bin
personel, 691
iş makinesi ile 3 vardiyalı bir çalışma sürdürüyor.
Ömerli Barajı’na akacak
Melen'den Ömerli Barajı’na günde 750 bin metre küp su gelecek. DSİ 1. etabı tamamladığında İstanbul'a ilk aşamada yılda 268 milyon metreküp su verilecek. İkinci ve üçüncü aşamalar tamamlandığında da yılda 1 milyar 180 milyon metreküp su temin edilecek. Melen Projesi kapsamında Ömerli Barajı’na getirilecek suyun
Avrupa yakasının su ihtiyacını karşılamak için de Boğaz Geçişi Projesi yapılıyor. Projenin ihalesi yapıldı ve temeli 5
Ağustos’ta atıldı. Avrupa yakasının su ihtiyacını karşılamak için başlatılan Boğaz Geçişi Projesi, Melen’le eşzamanlı bitirilecek ve günlük 300 bin metreküp su sağlanacak. Proje 32 milyon YTL’ye mal olacak. İSKİ, Kazandere, Papuçdere ve Alibey barajlarında suyun tükendiğini belirti ve barajlardaki su miktarının bugün itibariyle 142 milyon metreküp, oranının ise yüzde 16,49 olduğunu kaydetti.
MİLLİYET