İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Gaziosmanpaşa’da kaba inşaatı bitmek üzere olan Fetih Öğretim İşletmeleri’ne ait Fatih Koleji’nin arsasına el koyup yeşil alana çevirdi. Okul arazisinin yanı başında ise 30 katlı 5 gökdelenin de bulunduğu 2.500 konutluk Venezia projesi inşa ediliyor. İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı Tayfun Kahraman, “Karar iyi niyetli değil. Eğer donatı eksikliği ortaya çıkıyorsa önce yüksek yoğunluklu konutlara izin verilmemesi gerekirdi.” dedi.
İstanbul’da son dönemde eğitim kurumlarının arazilerine basit sebeplerle inşaat denetim ve müdahaleleri yaşanıyor. Gaziosmanpaşa Karadeniz Mahallesi’nde inşaatı süren Fetih Öğretim İşletme-leri’ne ait Fatih Koleji arsasının yeşil alan ilan edilmesine ilişkin süreç tam bir skandallar silsilesi. 2004 yılında hazırlanan Gaziosmanpaşa TEM Güneyi Revizyon Nazım İmar Planı’nda söz konusu parsel, eğitim (ilköğretim) alanı olarak belirlenmişti. 6 bin 931 metrekarelik arsa Fetih Öğretim İşletmeleri tarafından 7 Temmuz 2009’da yapılan ihalede 5 milyon 242 bin liraya satın alındı. Geçen yıl da inşaata başlandı.
Gaziosmanpaşa Belediyesi ise Başbakan Tayyip Erdoğan’ın nefret ve ayrımcılık söylemleriyle Hizmet Hareketi’ne yakın eğitim kurumlarına öğrenci gönderilmemesi çağrısının ardından harekete geçti. İnşaatın son katına geldiğinde, zabıtalar 21 Nisan 2014 tarihinde hiçbir aykırılık bulamamalarına rağmen inşaatı mühürledi. Belediye, ruhsatlı şekilde inşaatına başlanan arsanın yeşil alan ilan edilmesi için 6 Haziran’da Büyükşehir Belediyesi’ne müracaat etti. İmar Komisyonu’nda, bu sene eğitime başlaması hedeflenen okulun arsası adeta gasp edilmek istendi. 13 Haziran 2014 tarihli skandal kararda hukuksuzluklar karar metnine bile yansıdı. Söz konusu parselin yeşil alan olabilmesi için tapu sahibinden muvafakatname ya da İSKİ ve UKOME ile Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü gibi en az üç kurumdan görüş alınması gerekiyor. Fakat kararda bu görüşlerin alınmadığı açıkça ifade ediliyor.
Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin, okul arsasını ilçe sınırlarında muhtemel bir deprem sırasında tek toplanma yeri olarak belirlemesi de manidar. Ayrıca meclis kararı ile yeşil alana dönüştürülen parselin altında otopark yapılabileceğinin belirtilmesi ise bu alanın ticari amaçlarla kullanılabilmesinin önünü açıyor. Belediyenin kaba inşaatı bitme safhasına geldiği halde yeşil alana çevirdiği arsanın hemen yanında ise içerisinde 30’ar katlı 5 gökdelenin de bulunduğu 2 bin 500 konutluk Venezia projesi yapılıyor.
‘İYİ NİYETLİ BİR GİRİŞİM DEĞİL’
İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı Tayfun Kahraman, söz konusu kararın iyi niyetli olmadığını söyledi. Öncelikle, yeşil alan ve sosyal donatı alanı ihtiyacı ortaya çıkartacak yüksek yoğunluklu inşaat projelerine izin verilmemesi gerektiğini, bu tip taleplerde önceliğin kamu arazilerinden karşılanmak suretiyle giderildiğini belirten Kahraman, “Çok katlı yapıların inşa edildiği Venezia ve benzeri yüksek yoğunluklu alanlar bu ihtiyacı ortaya çıkartıyor. Bu ihtiyacı ortaya çıkaracak böyle bir yapılaşmaya izin verdikten sonra, ruhsat düzenlenmiş bir alanı yeşil alana çevirmeyi iyi niyetli bir planlama kararı olarak görmüyorum.” dedi.
Başbakan, ‘Ne kadar arsa bina varsa geri alın’ demişti
Zaman'ın haberine göre, Başbakan Tayyip Erdoğan, partisinin Ankara'da düzenlenen belediye başkanları istişare ve değerlendirme toplantısında Hizmet Hareketi'yle ilgili belediyelere hukuk dışı çağrılarda bulunmuştu. Erdoğan, o konuşmasında, "Bunlara verilmiş ne kadar yer varsa, bina varsa hepsinin hukuk ve demokrasi içinde tek tek geri alınmasını istiyorum. Bize afra tafra yapan, partimizle milletvekili seçilen veya belediye başkanı seçilen ondan sonra istifa etmek suretiyle ayrılanlara karşı da herhangi bir iş takiplerinde gereken tavrı kendilerine koymalısınız.” ifadelerini kullanmıştı. Bu çağrının ardından başta İstanbul olmak üzere pek çok ilde bazı AKP'li belediye başkanları Hizmet Hareketi'ne yakın okullara karşı hasmane bir tutuma girişti.