Diyarbakır'da onarım yapmak için çıktığı yüksek gerilim hattında 34 bin volt elektrik çarpan ve direkte alev alev yanarak yere düşen teknisyen 30 yaşındaki Metin Hafif, hayatta kalmayı başardı.Yapılan muayenede vücudunun yüzde 35'inin yandığı tespit edilen Hafif, 5 aylık sürede çok sayıda ameliyat geçirdi. Sol kolunu kullanamayan ve 13 ameliyat geçiren Hafif'e bugüne kadar 7 kez deri nakli yapıldı.
Diyarbakır'da elektrik kesintilerinin sık yaşandığı Ocak ayında Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.(DEDAŞ) bünyesindeki taşeron şirkette teknisyen olarak çalışan Metin Hafif, Bağlar İlçesi'ndeki bir elektrik kesintisi ihbarına gönderildi. Lefkoşe Caddesi üzerinde bulunan yüksek gerilim hattına tamir için gönderilen Metin Hafif, DEDAŞ'ı arayarak çalışma yapacağı yeri bildirip enerjinin kesilmesini istedi. DEDAŞ bünyesinde bulunan Kurbil isimli taşeron şirket bünyesinde çalışan Metin Hafif, onarım yapacağı hatta enerji olmadığı teyidini alınca elektrik direğine çıktı.
AMATÖR KAMERA SANİYE SANİYE KAYDETTİ.
Üzerinde yanmaz elbise bulunmayan ve günlük kıyafetleriyle çalışan Metin Hafif, onarıma başladığı sırada elektrik akımına kapıldı. 16 Ocak tarihinde saat 20.00 sıralarında meydana gelen olay, bir vatandaş tarafından amatör kamerayla saniye saniye kaydedildi. 34 bin volt elektriğin çarptığı teknisyen, direğin üstünde alev alıp uzun süre çırpındıktan sonra yanarak yere düştü. Hayatta kalmayı başaran Hafif, olay yerine gelen ambulansla Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Yapılan muayenede vücudunun yüzde 35'inin yandığı tespit edilen Hafif, 5 aylık sürede çok sayıda ameliyat geçirdi. Sol kolunu kullanamayan ve 13 ameliyat geçiren Hafif'e bugüne kadar 7 kez deri nakli yapıldı.
SİGORTASI DURDURULDU, MAAŞI KESİLDİ, SAĞLIK GİDERLERİ KARŞILANMADI
Olayın olduğu gün çalışma saatinin bittiğini ve amirleri tarafından zorla mesaiye bırakılarak, elektrik arızasına gönderildiğini iddia eden Metin Hafif, yandıktan sonra sigortasının durdurulduğunu ve maaşının kesildiğini söyledi. 2 yıldan bu yana DEDAŞ bünyesinde elektrik teknisyenliği yapan ve aylık bin 100 TL maaşla çalıştığını belirten Metin Hafif, 5 aydan bu yana hiç bir sağlık giderinin karşılanmadığını söyledi. Diyarbakır'ın Sur İlçesi'ne bağlı Bağıvar Köyü'nde tek katlı bir evde yaşayan evli ve 3 çocuk babası Metin Hafif, bugüne kadar 60 bin TL hastane masrafı ödediğini belirterek, çalıştığı şirketin ve DEDAŞ'ın hiç bir şekilde tedavi masraflarını karşılamadığını ifade etti.
13 AMELİYAT VE 7 KEZ DERİ NAKLİ YAPILDI.
Elektrik çarpmasından sonra 3 ay hastanede yattığını belirten Hafif, 'Şirketimin bir gün olsun arayıp sormaması beni çok üzdü. Olaydan sonra sigortamı durdurmuşlar ve maaşımı ödemeyi kestiler. Oysa ben onların işini yaparken bu duruma geldim. Zaten o gün mesaim bitmişti. Çocuğum hasta olduğu için eve gitmek istedim. Ancak beni zorla oraya gönderdiler.' dedi.
Bugüne kadar 13 kez ameliyat geçirdiğini ve 7 kez deri nakli yapıldığını belirten Hafif'in, düştüğü sırada iki ayağının da topukları kırıldı. Bel kısmından alınan kemiğin nakledilmesi sonucu topuk kırıkları giderilen Hafif, "Doktorlar 10 yıl sonra kireçlenme nedeniyle yürüyemeyeceğimi söyledi. Şu anda sol kolum çalışmıyor. Boynumu çeviremiyorum. Vücudumun yüzde 35'i yanmış durumda" dedi.
'YANMAZ ELBİSE OLSAYDI VÜCUDUM YANMAYACAKTI'
Vücudundaki yanıklar nedeniyle bir daha çalışamayacağını belirten Hafif, " Geçtiğimiz Ocak,Şubat ayları arasında 6 arkadaşımın daha başına böyle olaylar geldi. DEDAŞ'tan kimse beni arayıp sormadı. Şirket tarafından bize yanmaz elbise verilmemişti. İtfaiyenin kullandığı yanmaz elbise verilseydi, vucüdum yanmayacaktı. Normal günlük kıyafetler olduğu için yandı. Ben işe ilk başladığımda bize bir sözleşme imzalattılar. Okumak için zaman istedim. Ancak sözleşmeyi okumama izin vermediler"dedi.
TEDAVİSİ SÜRÜYOR
Ailesiyle birlikte bir köy evinde yaşayan ve kötü şartlar altında tedavisine devam edilen Metin Hafif, önümüzdeki süreçte te çok sayıda ameliyat geçireceğini söyledi. Olay anını hatırlamadığını belirten Hafif, "Benim saat 4'te mesaim bitmişti. Mesaiye kalmam için beni zorladılar. Trafonun enerjisiz olduğunu söylediler ve ben çalışmaya başladım. Direğe çıkmam, çarpılmam, yere düşmemi hatırlamıyorum. Şirketin vurdumduymazlığı ve bana sahip çıkmaması zoruma gitti. Sağlık masraflarımın hiç birini ödemediler. SSK sadeve sargı bezi ve pansumanı karşıladı. Hattın kesik olması gerekirken orası devreye girmiş. Daha operasyonlarım var. Şirket daha önce de ilgilenmedi, şu anda da ilgilenmiyor. Maaşım ve sigortam durduruldu. Ocak ayında 15 gün resmi olarak çalışmama rağmen o ücretimi bile ödemedi. Bizim ne zor şartlarda çalıştığımızı kurumda herkes biliyor. Hakkınızı savunmaya kalksanınz hemen çıkışınız veriliyor. Sol kolumun iyileşeceği tam olarak belli değil. Yetkili olarak hiç kimse sahip çıkmıyor. Var olup olmadığımızı bile bilmiyorlar. Beni ziyaret dahi etmediler "dedi.