Iğdır'da casusluk yaptıkları iddiasıyla Erzurum 4 Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılanan ikisi İranlı ve biri eski korucu olmak üzere 3 kişi, "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasel ve askeri casusluk amacıyla temin etmek" suçlarından toplam 42 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Aynı dosyadan tutuksuz yargılanan 8 sanığın ise beraatine karar verildi.
Erzurum 4 Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında İranlı sanıklar Shahram Zargham Khoeı, Mohammad Reza Esmaeılpour Alı Malek ile eski koruculardan Timur Ağrı ile tutuksuz sanık Kamil Aras hazır bulundu.
Sanıklar ve avukatlar son mütalaa üzerinde son sözlerini söyledi. İranlı sanıklar Shahram Zargham Khoeı ile Mohammad Reza Esmaeılpour Alı Malek, suçsuz olduklarını iddia ederek beraat ve taleplerini mahkeme heyetinden talep etti.
Ben nasıl ajanım ki...
Eski koruculardan Timur Ağrı ise namusu ve şerefi üzerine yemin ederek casusluk faaliyetinde bulunmadığını öne sürdü. Ağrı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve milletine ihanet etmesinin söz konusu olamayacağını ileri sürerek, "Yüce Türk milletine ve devleti aleyhine namusum, şerefim üzerine yemin ederim ki casusluk etmedim. Devletime ve milletim aleyhine nasıl casusluk edebilirim. Ben nasıl ajanım ki üç yeğenim askerde?" dedi.
Mahkeme heyeti İranlı sanıklar Khoeı, Malek ile Türk Ağrı'ya üzerlerine atılı bulunan "askeri ve siyasi casusluk" eylemleri nedeniyle hapis cezası verdi. Khoeı ve Timur'a 18 yıl, Malek'e 15 yıl hapis cezası veren mahkeme heyeti sanıkların duruşma boyunca gösterdikleri iyi halden dolayı suçlarında indirime giderek Khoeı'yı 15, Ali Malek'e 12 yıl 4 ay, Tumur'u ise 15 yıl hapis cezasına mahkum etti.
CİHAN