Prof. Dr. Halil İbrahim Bulut, İran'da bulunan Şii inancı İslam dünyasının yüzde 10'unu oluşturduğunu ve yayılmasının ise Fars kültürünün işin içine katılmasıyla olduğunu söyledi. İran'daki Şii inancının sahabelerin hadislerini kabul etmediğini, sadece Hz. Ali'nin yanında yer aldığını düşündüğü kimselerden gelen hadislerin kabul edildiğini belirten Bulut, bu nedenle hadis verenlerin sayısının sınırlı olduğunu ifade etti.
Sahabelerin hadislerine de inanmazlar
Bulut 'Şii inancına göre Hz. Ali'ye halifelik vahiy yoluyla verilmiştir. Bu nedenle seçimle gelen diğer halifeleri kabul etmezler. Böyle bir şeyi yapanları da zalim olarak görürler. Bu düşünce olduğu için sahabelerin hadislerine de inanmazlar. Çünkü onları Hz. Ali'nin karşısında olmakla suçlarlar' derken Fars kültüründe Hz Ömer'e ciddi bir nefret olduğunu söyleyerek, tarihi süreçte her cuma Hz Ömer'e, Hz Osman'a ve Hz Ebubekir'e açıktan açıktan lanet okumanın olduğunu belirtti.
Takiyyeyi terk etmek namazı terk etmektir
Takiyye'nin bildiğimiz manada uygun görüldüğünü ifade eden Bulut, ''Şii inancına sahip bir kimse takiyyeyi kendine din edinmiştir. Takiyye normalde düşmana ve kafire karşı yapılır. İran'daki Şii inancına göre ise takiyyeyi terk etmek namazı terk etmek gibidir. Takiyyeyi terk eden Şii olamaz. Böyle bir düşünce hakimdir.'
Mut'a nikahı konusu
Vaktiyle Sultan 2. Abdulhamit'in Şii'liğin neden yayıldığı konusuna kafa yorduğunu ifade eden Prof. Dr. Halil İbrahim Bulut, kendisine hazırlatılan raporlara dayanarak Sultan'ın, ''yayılmanın en büyük sebebi olarak mut'a nikahını gördüğünü'' ifade ettiğini belirtti.
SAMANYOLU HABER