Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında, başkasının bilgisayarına izinsiz girmek olarak tanımlanan ''zombi''nin engellenmesi ve kişisel hakaret içeren sitelerin kapatılması yönünde acilen düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.
Özellikle kişisel hakaret içeren sitelere ilişkin başta ''popüler'' kişilerden çok sayıda başvuru olduğunu ifade eden Acarer, şöyle devam etti:
''5651 Sayılı Kanun'da belirtilen katalog suçlara (intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama ve Atatürk'e hakaret), 'kişisel hakaret' ve ''zombi'' olmak üzere 2 yeni suç eklenmesi üzerinde çalışmalar devam ediyor.
Kişisel hakaret içeren sitelerin kapatılması ve başkasının bilgisayarına izinsiz girmek olarak tanımlanan 'zombi'nin engellenmesini amaçlayan düzenlemenin birkaç ay içinde TBMM'ye getirilmesini hedefliyoruz.
Burada amaç, mağduriyetin giderilmesi. Şu andaki düzenlemeye göre, kişinin, hakkında açılan ve hakaret içeren siteyi kapattırmak için mahkemeye gitmesi gerekiyor. Sitenin kapatılması için mahkeme kararı gerekiyor.
'Zombi' ise bir tür hackerlık. İnternet açıkken birisi bilgisayarınıza giriyor ve kontrol altına alıyor. Bu yolla bilgi hırsızlığı yapılabiliyor. Zararlı içerikler, sizin bilgisayarınızda haberiniz olmadan depolanabiliyor. İyi bir kullanıcıysanız fark edebiliyorsunuz. Bunun da yasaya girmesi lazım. Usul, esas ve müeyyidelerin belirlenmesi lazım.''
-3G İHALESİ-
Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G)
ihalesini yapma
yetkisinin
Ulaştırma Bakanlığına verilmesini değerlendiren Acarer, ''Karar verildikten sonra kimin yapıp yapmayacağının ne önemi var'' dedi.
2. nesilde frekans ile numara satıldığını ve yetki verildiğini hatırlatan Acarer, 3G'de numara satılmayacağı için ihalenin daha kolay olacağını vurguladı. Acarer, ''
Kasım veya Aralıkta 3G ihale için karar verilse bile, süreç en az 5 ay. İtirazları, mahkeme sürecini de düşünürseniz, bana göre ihalenin sonuçlanması 2009 ortalarını bulur. 3G, 2009'da verilirse, 4G en iyi ihtimalle 7 sene sonra çıkar'' diye konuştu.
Acarer, numara taşınabilirliği konusunda Telekomünikasyon Kurumu'nda altyapının hazırlandığını, GSM operatörlerinin 9 Kasımda numara taşınabilirliğine geçmeleri gerektiğini vurguladı.
-ARA BAĞLANTI ÜCRETİ-
Son 3 yılda ara bağlantı ücretlerinin düştüğünü anlatan Acarer, ara bağlantı ücretlerinin sıfırlanmasının ''adil'' olmayacağını söyledi.
GSM operatörlerinin imkan ve kabiliyetlerinin farklı olduğunu ifade eden Acarer, ''Dünyada ara bağlantı ücretini sıfırlayan
ülke yok. Bizimki çok keskin bir düşüştü, yüzde 33-35 oranında'' dedi.
-YOUTUBE-
Uzun süredir kapalı olan ''youtube'' adlı video paylaşım sitesinin yetkilileri ile resmi bir görüşme yapılamadığını da belirten Acarer, ''Sanırım youtube, strateji belirlemeye çalışıyor'' dedi.
Türkiye'de ''Atatürk'e hakaret'' gibi konulardaki hassasiyete işaret eden Acarer, ''
Youtube hassasiyet göstermiyorsa, tepkiler doğaldır. Her ülkede benzer sıkıntılar var. Avrupa'da da bu konulara yönelik çalışma grupları var'' diye konuştu.
Tayfun Acarer, 5651 Sayılı Kanun'da yer alan 9 katalog suçun benzeri 4-5 suça ilişkin AB'de çalışmalar yürütüldüğünü de belirtti.
''Ticari sır'' kavramının gözden geçirilmesi gerektiğini savunan Acarer, AB ülkelerinde GSM operatörlerine ait abone ve gelir bilgilerinin açık olarak verilebildiğini ancak bunun Türkiye'de imtiyaz sözleşmelerine göre mümkün olmadığını dile getirdi. Acarer, ''Ticari sır benim de içime sinen bir olay değil'' dedi.
GSM operatörlerine 2 tür denetim gerçekleştirdiklerini kaydeden Acarer, olağan denetimlerin her yıl yapıldığını, olağan dışı denetimlerin ihbar veya şikayet üzerine yapıldığını bildirdi. Acarer, şikayetlerin genellikle tarifelerle ilgili olduğunu dile getirdi.
-ADSL ABONE SAYISI-
Türkiye'de yaklaşık 5,5 milyon ADSL (geniş bant internet) abonesi bulunduğunu ve bunun 20 milyon kullanıcı anlamına geldiğini kaydeden Acarer, ''Türkiye'deki ADSL abone sayısı Avrupa'daki gibi olamaz. Türkiye'deki ailelerde kişi sayısı ortalaması 3,8, Avrupa'da ise 1,7. Bu nedenle hiçbir zaman Avrupa'daki ADSL abone sayısını yakalayamayız. Örneğin, İzlanda'da ADSL abonesinin nüfusa oranı yüzde 58'' diye konuştu.
AA