İmar Kanunu değişiyor

Bu habere dikkat! Yeni İmar Kanunu ağır cezalar içeriyor...

İmar Kanunu değişiyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın önümüzdeki günlerde Meclis’e göndereceği İmar Kanunu Taslağı, mühürlenmesine rağmen inşaatına devam eden edenlere, iç bahçe, galeri boşluğu, depo, otopark, sığınak gibi alanları daraltanlara ağır cezalar verilmesini içeriyor. Taslakla taşkın, çığ ve heyelan alanlarının yerleşme yeri olarak belirlenmesi yasaklanıyor. 

Bakanlığın kurumlardan gelen görüşler doğrultusunda son şeklini verdiği taslakta önemli düzenlemeler yer aldı. Buna göre taslak yasalaştığında enerji kimlik belgesi onaylanmadan yapı kullanma izin belgesi düzenlenemeyecek. Yapı kullanma izni alınan yapılarda ilk olarak asansör, yürüyen merdiven, bant, rampa, baca, tesisat, duman ve gaz dedektörleriyle güvenlik kameralarına gerekli kontrol ve tamiratı yaptırılacak.

Düzenlemenin birçok yerde apartman yönetimiyle giriş katta oturanlar arasında problemlere neden olan asansör bakım ücretine de çözüm getirmesi amaçlanıyor. Böylece binaların giriş katındaki bağımsız bölümlerin asansör bakım ve onarım giderlerine dahil edilip edilmemesi yönetim planında belirlenecek.

Ruhsat alınmadan, inşaata başlama izin belgesi düzenlenmeden, imar mevzuatına aykırı olarak yapılan veya ruhsatına aykırı olarak kullanımı değiştirilen yapının müteahhidine ve sahibine idari para cezaları verilecek. İmar mevzuatına aykırı kısmın alanı, aykırılıktan etkilenen veya aykırılık nedeniyle konumu, niteliği ve büyüklüğü değişen mekan veya mekanlar üzerinden hesaplanacak. 

Bu gibi durumlarda müteahhite veya yapı sahibine 500 liradan az olmayacak para cezaları kesilecek. Aykırılık durumunda yapının her metrekaresi için yapı sınıfına ve gruplarına göre cezalar kat kat arttırılacak. Yapı müteahhidinin parsel maliki veya hissedarı olduğu yapılarda yapım işlerinden doğan vergi ve sigorta primi borçları ödenmeden yapı kullanma izin belgesi düzenlenemeyecek. 

Hürriyet'in haberine göre, Tarımsal sınıfı çok iyi olan alanlar, kesin yapılaşma yasağı bulunan alanlar, uluslararası sözleşmeler uyarınca korunması gerekli alanlar, neslî tehlike altında olan türlerin yaşama alanları gibi mutlak korunacak alanlar, taşkın, çığ ve heyelan alanları, geçici yerleşme yeri olarak belirlenemeyecek.

<< Önceki Haber İmar Kanunu değişiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER