1952 yılında
belde belediyesi statüsüne kavuşan
Aliağa'nın nahiye olduğu dönemlerde, 1968-1969 yıllarına ait olan ve ilk kez yayınlanan görüntülerde Aliağa'nın 4. Belediye Başkanı Kazım Onaran döneminin 23
Nisan törenleri ile o günkü adıyla Deniz, Balık ve
Turizm Bayramı'ndan kesitler yer alıyor. Ayrıca o dönemlerde nahiyenin yeni kurulan
futbol takımının oyuncuları çevre
kasaba ve ilçelerin takımları ile oynadıkları futbol maçlarından görüntüler yer alıyor. Aliağa Belediyesi'nin resmi
internet sitesi www.aliaga.bel.tr adresi üzerinden izlenebilen görüntüler Aliağa'nın yakın tarihine ışık tutar nitelikte.
8 mm sessiz film tekniği ile kaydedilmiş ilk görüntüler
siyah beyaz; bu günkü Mehmet Saka İlköğretim Okulu civarında harman yeri olarak adlandırılan futbol sahasındaki gençlerin maçından.
Dönemin ileri gelenleri ve gençleri tarafından kurulan takımın ilk futbolcuları maç yaparken görüntülenmiş. Görüntülerde bugün 60'lı yaşlarda, o günlerde 20'li yaşlarda olan kentin tanınmış simalarından
Yavuz Güral, Sezai Özkan, Hikmet Sezen, Arif
Vural,
Haşim Küçük, İsmail Şen,
Oktay Gürol,
kaleci Selahattin,
Mahmur Uzun gibi kişiler Aliağaspor forması ile ter döküyor.
Renkli maç görüntüleri ise bugünkü Aliağa Lisesi civarından. 2 katlı binanın çok az olduğu dönemin nahiyesinde futbol oynanan
bölgeden bugünkü
Merkez Cami görülebiliyor. Halkın büyük bir ilgi izlediği 41 yıl önceki futbol maçında yan hakemlerin görüntüleri de bulunuyor.
Dönemin Aliağa'sı ile bir başka görüntü ise
23 Nisan Çocuk Bayramı törenlerinden. 8 mm sessiz film tekniği ile renkli çekim yapılmış görüntülerde Demokrasi Meydanı bölgesinde yapılan resmi geçit töreni yer alıyor.
Vatandaşların yoğun katılımı ve ilgisi ile yapılan geçit töreni nahiyenin 2 katlı ilk belediye binası civarında yapılıyor ve yine bugünde Aliağa kamuoyunun çok yakından tanıdığı
Muzaffer Örnek, Aysel Bayrak, Yurda Şener ve Tülin Özoğuz öğretmenler görüntülerde yer alıyor.
O günkü adıyla Deniz, Balık ve Turizm Bayramı olan Kabotaj Bayramı'ndan da görüntülerin yer aldığı çekimlerde dönemim Nahiye Müdürü İshak Bey ve Belediye Başkanı Kazım Onaran da bulunuyor.
Vatandaşların ve gençlerin
iskele civarında masmavi
denizde yapılan
yüzme, yağlı
direk ve
balık tutma yarışlarına büyük ilgi gösterdiği gözleniyor. O günkü adıyla Naci ve
Münir Garip Gazinosu bugünkü adıyla
Sahil Kafe'de yakalanan
balıklar sergilenirken yüzme, yağlı direk ve balık tutma yarışlarında dereceye girenler nahiyenin ileri gelenleri tarafından ödüllendiriliyor.
Dönemin 2 katlı belediye binası, Merkez Camii, tek katlı kiremit çatılı evleri,
İstiklal Caddesi'nin
toprak yol hali,
Atatürk İlköğretim Okulu'nun eski halinin de yer aldığı 21 dakikalık film, Aliağa yakın tarihinin bugüne dek ortaya çıkmış ilk görüntülü belgesi olma özelliği taşıyor.
(CİHAN)