Sanıkların ''
dolandırıcılık'' ve ''görevi kötüye kullanma'' suçlamasıyla yargılandığı,
Ankara 2. Ağır
Ceza Mahkemesinde görülen
davanın ilk duruşmasına, tutuksuz yargılanan ve doktor olan
sanıklar Filiz
Erbil, Gaye Güzel, Alev
Yücel,
Bozkurt Şenler, Semra Ergüler ve Burhan Uygur ile sanık avukatları ve müdahil
Ankara Üniversitesinin avukatı katıldı.
Duruşmada sözlü
savunma yapan sanıklar, Ankara Üniversitesi
Sağlık ve
Kültür Dairesi Başkanlığına
tedavi amacıyla başvuran öğrencilerin, sağlık karnelerinde bazı ilaçların yazılı olduğunu, bunlar arasında ''Cignolin'' adlı ilacın da bulunduğunu belirterek, öğrencilere güvendikleri için söz konusu ilacın da aralarında bulunduğu bazı ilaçları yazdıklarını söylediler. Sanık doktorlar, öğrencilerin
mezun olup olmadıklarını
kontrol etmenin görevleri olmadığını kaydederek, herhangi bir suç işlemediklerini savundular.
Duruşmada, Ankara Üniversitesinden mezun veya halen öğrenci olan 28 kişi de
tanık olarak dinlenildi. Tanıkların büyük bir çoğunluğu herhangi bir
deri hastalıklarının bulunmadığını ve bu tür rahatsızlıklarda kullanılan ''Cignolin'' adlı ilacı da hiç kullanmadıklarını söylediler. Üniversiteden mezun olan tanıklar, sağlık karnelerini,
mezuniyet belgelerini almak için ilgili fakültelerin öğrenci işlerine teslim ettiklerini belirterek, teslim tarihinden sonra reçetelerine yazılan ilaçlar konusunda bir bilgilerinin olmadığını dile getirdiler. Deri hastalığı nedeniyle tedavi olan bazı tanıklar ise ''Cignolin'' adlı ilacın reçetelerine yazılıp yazılmadığını hatırlamadıklarını söylediler.
Mahkeme Başkanı
Ziya Ünal, bazı tanıkların, sağlık karnelerinde yer alan reçetelerde bulunan imzaların kendilerine ait olmadığını iddia etmesi üzerine,
mahkeme huzurunda bu kişilerin imzalarını aldırttı.
Müdahil Ankara Üniversitesinin avukatı ile sanık avukatları, tanıkların ifadeleri konusunda yazılı beyanda bulunacaklarını söylediler.
Öte yandan sanık avukatları, müvekkillerinin hangi reçetelerle ilgili olarak suçlandığını bilmediklerini belirterek, söz konusu reçeteleri incelemek istediklerini kaydettiler. Avukatlar ayrıca müvekkillerinin doktor olduğunu ifade ederek, bu kişilerin duruşmalardan vareste tutulmalarını talep ettiler.
Mahkeme Başkanı Ziya Ünal, sanık doktorların duruşmalardan vareste tutulması talebini, sanıklar Sema Kılıç ve Olcay Topuzoğlu'nun henüz mahkemede ifade vermedikleri ve bu sanıklarla yüzleşmedikleri gerekçesiyle reddetti.
Ünal, avukatların tanık ifadeleriyle ilgili yazılı beyanda bulunmaları ve bazı tanıkların dinlenilmesi için duruşmayı erteledi.
-DAVA KONUSU-
Ankara
Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede,
eczane sahibi ve müdürü Sema Kılıç'ın, Ankara Üniversitesi Sağlık ve Kültür Dairesi Başkanlığında muayene ve tedavileri yapılan öğrencilerin reçetelerine, kurum doktorları tarafından, gerçeğe aykırı şekilde yazılan ''Cignolin'' adlı ilacı, hastalara vermediği halde, tahakkuk evrakı düzenleyerek, bedelleri kurumdan tahsil ettiği öne sürülüyor.
İddianamede, bilirkişi ve kurum tespitlerine göre, Kılıç tarafından 169 bin 891 YTL'lik haksız tahsilat yapıldığı savunuluyor.
Dava kapsamında, Sema Kılıç'ın ''kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık'', eczacı Olcay Topuzoğlu ile doktorlar Filiz Erbil, Gaye Güzel, Alev Yücel, Bozkurt Şenler, Semra Ergüler ve Burhan Uygur'un ise ''görevi kötüye kullanma'' suçlarından cezalandırılmaları talep ediliyor.