14 yıllık İhlas finans mağduriyeti yürek parçalarken, istismar edilen İhlas Sure-i celilesi maalesef yine kullanışlı bir argüman olarak karşımızda duruyor. Hergün havuzdan servis edilen hizmet hareketine yönelik iftira, hakaret ve ithamlarla dolu haberleri, sahip oldukları Türkiye Gazetesi'ne basmayı, TGRT'de yayınlamayı bazı diyetler karşılığında gerçekleştirdiği izlenimi veren grup, hükümet şemsiyesi altında gölgelenmeyi tercih ediyor. İhlas suresinin içeriğine değil, oluşturacağı algıya odaklanan grubun mağdur ettiği vatandaşlar, ortada 'salih bir yapı' göremediklerinden dert yanıyor.
Hükümetin kurtardığı, el koymak şöyle dursun yeni ihalelerle beslediği Batık şirkete parasını kaptıranlardan, hatta mağdur olmasa bile sırf Allah rızası için bu meseleyi dert edinip yıllardır koşturan insanlara kadar çok ilginç hikayeler var...
GARİBAN ÇOBANI DİNLEYİNCE KARAR VERDİ
Yıllardır parasını alamayan mağdurlar haklarını aramak için İhlas Finans Mağdurları Derneği'ni kurdu. Dernek Başkanı Hadi Sakioğlu, 14 yıllık sürede hem siyasi hemde hukuki yönden çalmadıkları kapı kalmadığını buna rağmen AKP koruması altındaki İhlas Finans'tan alacaklarını bir türlü tahsil edemediklerini söylüyor.
İhlas Finans'ı batıranlar ile mudilere ödeme yapmakla görevlendirilenlerin aynı kişiler olduğunu söyleyen Başkan Sakioğlu, batık finans yetkililerinin sürekli olarak söyledikleri yalanlarla kendilerini oyalamaya çalıştığını ifade etti. Sakioğlu, "Parasını alamadan vefat eden binlerce İhlas Finans mudisi var. Üzüntüden kanser olanından tutun da, parasını alamadığından dolayı hacca gidemeyen, evsiz ve işsiz kalan birçok mağdur arkadaşımız var." diyor.
Son 6 aydır bile bakanlıkların danışmanları başta olmak üzere birçok müşavir ve genel müdüre ulaşmaya çalıştıklarını ancak kimsenin telefonlarına çıkmadığını söyleyen İhlas Finans Mağdurları Derneği Başkanı Hadi Sakioğlu, ulaştıkları kişilerin de kendilerine sürekli başka numaralar vererek farklı kişilere yönlendirdiğini dile getirdi. Sakioğlu görüştüğü eski AKP'li bir bakanın kendisine "İhlas'ı Erdoğan tasfiye ettirmiyor" dediğini de iddia etti.
Türkiye'nin her bölgesinde İhlas Finans mağduru bulunduğunu söyleyen Sakioğlu, aslında bir İhlaszede değil. 2006 yılına kadar kapısının önünden geçmediği bankanın mağdur ettiği insanlara bir aktivist olarak yardım etmeye çalışıyor. Bu kararı ise 8 sene önce Erzurum'da karşılaştığı Elazığlı bir çobanla yaşadığı diyalog sonrası almış:
"İhlas mağdurları olarak açtığımız ikinci internet sitesi de çökertilmişti. Moralim Çok bozuktu. Telefonda arkadaşlarla konuşuyor çözüm arıyorduk. İhlas Finans'la ilgili sözlerime kulak misafiri olan ve her halinden Anadolu köylüsü olan nur yüzlü bir kişi meraklı gözlerle beni takip ediyordu. Konuşmam bitince çekinerek yanıma geldi. İhlas Finans'la ilgili yeterli bilgiye sahip olup olmadığımı sordu. Devamında başladı anlatmaya. Elazığlı bir çobandı. 200 koyununu otlatmak için Erzurum'a getirmişti. 7 çocuğu olduğunu söyleyen çobanın 4 yaşındaki oğlu hastaydı ve ameliyat olması gerekiyordu. Ancak hastaneye götürecek parası dahi yoktu. Hayatı boyunca biriktirdiği bütün parası olan 9 bin doları İhlas Finans'a yatırmıştı. Çaresiz çoban "benim İhlas'taki paramı alırsan vallahi yarısını sana vereceğim" dedi. Bu çaresizlik karşısında ben çok utandım ve bütün mağdurlar hakkını alacağı ana kadar mücadele edeceğime dair kendime söz verdim"
635 MİLYON DOLAR ALDILAR, SADECE 7 MİLYON DOLAR ÖDEDİLER
Tabela şirketlere verdiği fonlardan 635 milyon dolarını tahsil eden İhlas Finans, 75 bin mudisine olan 450 milyon dolarlık borcunu yıllardır ödemedi. 2011 tasfiye kurulu raporuna göre batık finans, 2012 yılında taahhütlerinden 47 milyon dolar, 2013 yılı taahhütlerinden 136 milyon dolar, 2014 yılı taahhütlerinden 91 milyon dolar, 2015 yılı taahhütlerinden 78 milyon dolar, 2016 yılı taahhütlerinden 62 milyon dolar alacağını tarihinden önce aldı. Batık finans protokol yapılan firmalardan 175 milyon dolar ve 46 milyon dolar tahsil ederek 2011 yılında ödenmesi taahhüt edilen bütün vadeli alacaklarını tahsil etti. Piyasadan alacağının 635 milyon dolarını tahsil eden batık finans, mudilere sadece 7 milyon dolarlık ödeme yaptı. İhlas Finans'ın tahsil ettiği paradan geriye kalan 628 milyon dolarlık borcunun büyük bölümü 13 yıldır parasını alamayan İhlas Finans mudilerine ait. Ancak şirket yine de ekonomik durumunu gerekçe göstererek ödeme yapmıyor.
SAMANYOLUHABER.COM