Kimse Yok mu Derneği'nin ‘kamu yararına yardım toplama statüsü'nün elinden alınacağı iddiası gündemi sarstı. Sivil toplum örgütleri ve kamuoyu vicdanı, bu statünün kaldırılması durumunda mağdur, mazlum, yetim ve yoksullara yapılan yardımların önünün kesileceği uyarısında bulundu. Öte yandan İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin, derneği son olarak 25 Şubat 2014'ten başlayarak 2 ay boyunca sıkı bir denetimden geçirdiği ortaya çıktı. Bakanlığa sunulan denetim raporuna göre derneğin çalışmalarında en ufak bir usulsüzlük ya da hata yok. Dolayısıyla kamu yararı statüsünün kaldırılması için bir gerekçe de mevcut değil.
Hakkında çıkan karalama haberlerin ardından ‘kamu yararı statüsü'nün kaldırılma tartışmaları ortaya atılan Kimse Yok mu Derneği'nin denetim markajına alındığı ortaya çıktı. Yapılan denetimlerde herhangi bir hata çıkması halinde derneğin elindeki statünün alınması söz konusuydu. Ancak daha önce dernekte denetim yapan İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin son yaptıkları incelemelerde de bir hata bulunamadı. Derneğin geçirdiği denetimlerin ikincisinde İçişleri Bakanlığı Müfettişi ve dernek denetçileri yer aldı. 25 Şubat'ta başlayıp 2 aya yakın devam eden denetimler sonucu hazırlanan raporda “Müfettişliğimizce yapılan teftiş neticesinde, Kimse Yok mu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nin Dernekler Yönetmeliği'nin 49. maddesindeki kamuya yararlı dernek statüsü için gerekli şartları taşıdığı anlaşıldığından, adı geçen derneğin kamu yararı statüsünün devam etmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.” ifadeleri kullanıldı.
25 Şubat 2014 tarihinde başlanan ve 17 Nisan 2014 tarihinde biten denetimlerde derneğin 2011, 2012 ve 2013 yılları mercek altına alındı. Sonuç olarak derneğin, kanunda yer alan hükümlerin gerekliliklerini fazlasıyla gerçekleştirdiği tespiti yapıldı. Kanuna göre, bir derneğin kamu yararı statüsüne sahip olması için, Dernekler Yönetmeliği'nin 49. maddesinin (c) bendinde yer alan “Amacı ve gerçekleştirdiği faaliyetlerin, üyelerinin dışında yerel veya ulusal düzeyde toplumun ihtiyaç ve sorunlarına yönelik çözümler üretecek ve toplumsal gelişmeye katkı sağlayacak nitelikte olması”, (d) bendinde yer alan “Yıl içinde elde ettiği gelirin en az yarısının bu amaçla harcanması” ve (e) bendinde yer alan “Sahip olduğu mal varlığının ve yıllık gelirinin tüzüğünde belirtilen amacı gerçekleştirecek düzeyde olması gerekir.” kurallarını sağlaması şart koşuluyor. Müfettişlerin raporu, bir derneğin yıl içinde sahip olduğu gelirin yüzde 50'sinin kamu yararına harcanması şartını Kimse Yok mu'nun fazlasıyla yerine getirdiğini gösteriyor. 2011 yılı içerisinde 257 milyon 88 bin lira kazancının 180 milyon 578 bin lirasının derneğin amaçları doğrultusunda harcandığını ortaya koydu. Bu rakama göre dernek, kazancının yüzde 70'ini amaca yönelik kullandı.
GELİRİNİN ÜZERİNDE YARDIM YAPILDI
Denetimlerde, derneğin 2012 yılında 183 milyon 295 bin lira geliri olmasına rağmen 184 milyon 655 bin lirasını amaçlar doğrultusunda kullanarak kazancının yüzde 101'ini amaçlara yönelik harcadığı tespiti yapılıyor. En son 2013 yılında 161 milyon 230 bin lira kazancının 129 milyon 955 bin lirasının amaçları doğrultusunda harcayarak gelirinin yüzde 81'inin kullanıldığı vurgulanıyor. Dernek bu yönüyle kanunda yer alan ‘Gelirinin yüzde ellisini amaçları yönünde harcaması gerekiyor’ şartını fazlasıyla gerçekleştirdi.
AYLARCA SÜREN TEFTİŞLER YOK SAYILDI
Kimse Yok mu Derneği'nin, aylar süren denetimlerde temiz çıkmasına rağmen kamu yararına faaliyet gösterme ve yardım toplama yetkisinin kaldırılması için Bakanlar Kurulu'nda konunun imzaya açıldığı iddia edildi. Habere göre, dernekte aylarca süren iki denetim yapılmasına rağmen hiçbir suç bulunamadı. Müfettiş raporları hükümetin beklentisini karşılamayınca İçişleri Bakanlığı üçüncü heyeti görevlendirdi. Sadece 1,5 gün inceleme yapan 3. heyetin masa başında ısmarlama rapor yazdığı ileri sürülüyor. Bu rapor esas alınarak ‘kamu yararı' statüsünün iptal edilmesinin Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığı ileri sürüldü.