İSKİ Genel Müdürü
Mevlüt Vural, 10 gün önce Şile-Ağva arasında
boru hattında meydana gelen arızının giderilmesinin ardından ikinci bir
arızanın daha meydana geldiğini, bu sebeple 10 gündür Yeşilçay sisteminden
İstanbul'a su alınamadığını bildirdi.
Vural,
İhlas Fuarcılık tarafından İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen 4. Boru ve Ek Parçaları Fuarının açılışında, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
İstanbul'un içme suyu şebekesinin yüzde 95 oranında yenilendiğini, 15 bin kilometre içme suyu şebekesi, 13 bin kilometre de
atık su şebekesi döşendiğini belirten Vural, İstanbul'un
hizmet alanının genişlemesiyle yeni yerleşim alanlarındaki boru değiştirme çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
Mevlüt Vural, boru hatlarının yenilenmesine rağmen kayıp kaçak oranının yüzde 27 düzeyinde olduğunu ifade ederek, bunun nedeninin
tasfiye tesisleri depolarından suyun sızması, abone bağlantıları ve vatandaşın çalmasından kaynaklanan su kayıpları olduğunu söyledi.
SUYU ÇALANLAR
Vural, bu konuda bir seferberlik ilan ederek bunun üzerine hızla gittiklerini belirterek, “Bizim içtiğimiz suyu çalarak bitirmeye kalkanlar, ülkeye
ihanet ediyorlar. Bunu yapmamaları lazım. Tespit ettiklerimizi mahkemeye veriyoruz” dedi.
İstanbul'un su rezervlerinin, yağan kar ve yağmur sularından oluştuğunu, kurak geçen bir yılın ardından yüzde 8'lere kadar düşen su rezervlerinin
Kasım ayında gelen yağışların ardından yüzde 21'e, son kar yağışının ardından da yüzde 35 düzeyine çıktığını belirten Vural, bunun da 307 milyon metreküp suya denk geldiğini kaydetti. Vural, şöyle konuştu:
“
Felaket tellallığı yapmanın hiç anlamı yok. Herkes üzerine düşen vazifeyi yaparsa, elimizdeki nimeti en iyi şekilde kullanırsak, ben İstanbul'un susuz kalacağı kanısında değilim. Ben tedbiri elden bırakmam. Yaz için her şey ferah, her şey bitti demek noktasında değilim. Her abonemizin, her vatandaşımızın, evindeki muslukları sonuna kadar açarak gelişigüzel su harcamasını istemiyorum. Lütfen suyu dikkatli kullanın. Hem paranıza yazık olmaz, hem de İstanbul'un su rezervlerinin kısa sürede bitmesine engel olmuş olursunuz.”
MELEN'DEN DARLIK BARAJI'NA HAT
İstanbul'un su problemini çözmek için Melen Projesi'nin birinci kademesini bitirdiklerini ve buradan 734 milyon metreküp su sağladıklarını anımsatan Vural, ancak Yeşilçay sisteminde su olduğu için şu anda Melen'den su almadıklarını bildirdi.
Vural, Melen'den gelen suyun Darlık Barajı'na doğrudan akıtılması için 26 kilometrelik bir hat yapacaklarını belirterek, böylece 365 gün hiç durmadan sürekli bir su akışının sağlanacağını vurguladı.
Bu hatla ilgili
kamulaştırma kararlarını aldıklarını ve önümüzdeki aylarda ihalesini yapacaklarını anlatan Vural, DSİ ile de bu konuda mutabakata vardıklarını söyledi.
Vural, şu anda Yeşilçay sisteminde ikinci bir arıza meydana geldiğini ifade ederek, “10 gün önce Şile-Ağva arasındaki boru hattındaki patlamanın giderilmesinin ardından ikinci bir arıza daha meydana geldi. Arıza nedeniyle şu anda Yeşilçay sisteminden su basamıyoruz. Bu arızayı da akşama kadar gidererek tekrar su basmaya devam edeceğiz” diye konuştu.