İdare Mahkemesi’ne işlemlerin durdurulması istemiyle dava açıldı. Fatih Koleji vekil avukatı Fikret Duran, belediyenin yaptığı en son plan değişikliğinin iptali için de dava açacaklarını söyledi. Ayrıca, inşaatın mühürlenmesi nedeniyle ödemesi devam eden vinç kirası, işçi giderleri ve okulun faaliyete başlayamaması sebebiyle uğranılan zararlarla ilgili de sorumlular hakkında tazminat davası açacaklarını aktardı.
İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesinde inşaatı bitme aşamasına gelen Fatih Koleji’nin arazisinin Belediye tarafından skandal bir kararla yeşil alan ve deprem toplanma bölgesi ilan edildi. Büyükşehir Belediyesi, 6 bin 931 metrekarelik araziyi 2004 yılında okul alanı olarak belirlemiş, 2009’da ise Fatih Koleji ihaleye girerek arsayı 5 milyon 242 bin TL’ye satın almıştı. Ruhsat işlemleri de tamamlanarak geçen yıl inşaata başlandı. İnşaat tamamlanma aşamasına geldiği sırada ilçe belediyesi arsanın yeşil alan ilan edilmesi içi İBB’ye başvurdu. Belediye İmar Komisyonu, yasa gereği İSKİ ve UKOME ile Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü’nden görüş alması gerektiği halde tüm bunları pas geçerek talebi kabul etti. Üstelik arsasının hemen yanında içerisinde 30’ar katlı 5 gökdelenin de bulunduğu 2 bin 500 konutluk Venezia projesi yapılıyor.
Zaman Gazetesi'nin haberine göre, Fatih Koleji, İdare Mahkemesi’ne işlemlerin durdurulması istemiyle dava açtı. Kolejin avukatı Fikret Duran, Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin ruhsat iptali, inşaatı mühürlemesi ile Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin plan değişikliği süreçlerinin tamamen keyfî, hukuksuz ve dayanaksız olarak yürütüldüğünü söyledi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Anayasa tarafından güvence altına alınan mülkiyet hakkının kamu görevlileri tarafından yok sayıldığını kaydeden Duran şunları söyledi: “Yan tarafta bulunan Venezia projesinin sahiplerinin, okul yerini istediği söylentileri yayıldı. Akabinde belediye yetkilileri şifahi olarak okul yetkililerinden arsayı devir etmelerini istedi, bu taleplerine olumlu cevap verilmedi. Bundan sonra Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin yıldırmaları başladı. Belediye yetkilileri, olmadık sebeplerden, hukuk kurallarını hiçe sayarak okul yerini rezidansın bir parçası haline getirmek için mücadele veriyorlar.” dedi. Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu ise belediyenin kararının şehircilik ilkelerine, hukuka ve yasalara uygun olmadığını dile getirdi. Yüksek Mimar Korhan Gümüş de ihalesi yapılan ve ruhsatı verilen bir alanla ilgili ‘Bunu iptal edip yeşil alan yapıyorum, diğer tarafın da emsal değerini artırıyorum’ diyerek plan tadilatı yapılamayacağını, bunun hukuka sığmayacağını kaydetti.
Okul inşaatının durdurulmasına mahallelilerden büyük tepki
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Gaziosmanpaşa’da inşaatı bitmek üzere olan Fatih Koleji’nin arsasını yeşil alan ilan etmesine mahalle sakinleri tepki gösterdi. Okulun hemen yanında 30 katlı 5 bloktan oluşan lüks sitenin yapıldığını hatırlatan vatandaşlar yetkililere, “Konutlar inşa edilirken akla yeşil alan gelmedi de okul yapılırken mi geldi?” sorusunu yöneltti. Sevgi Kayış isimli mahalle sakini ise, “Orada kocaman bir rezidans yapılırken buradaki küçücük okulun durdurulması çok saçma, böyle bir okul buraya zaten büyük bir prestij kazandırır. Ben de çocuklarımın böyle bir okulda okumasını isterim. Türkiye’de verilen kararlara artık hiç şaşırmıyorum.” ifadelerini kullandı.
Okulun inşaatı bitmek üzereyken böyle bir karar alınmasına anlam veremediklerini kaydeden Ramazan Genç de, “Bu okul eğitim yuvası, .ocuklar burada ders görecekti.” diye konuştu. “Kocaman binanın yapılması hoş görülüyor da okulun yapılması mı yanlış?” diyen Ayşe Üzüm, “Bu bölgede böyle bir okulun yapılmasını tabii ki istiyoruz. Zaten böyle kaliteli bir okula ihtiyaç vardı.” değerlendirmesini yaptı. Okulun bitişiğindeki lüks konut inşaatının da durdurulması gerektiğini ifade eden Rıza Çalık ise, “Vicdanları yaralayan bir durum. Adamın 3 katlı binasının yanına 20 katlıya izin veriliyor, okul durduruluyor. AK Parti’nin yönetim şekli insanların belli kesimlerini zengin edip hükümdarlığını sürdürmek.” dedi.