Alınan bilgilere göre, kartel
gazetelerinin internet
siteleri “Zombie’cilik” denilen bir yöntemle şişiriliyor. Nasıl mı? İşte tüm zamanların en büyük skandallarından biri...
BU HİLEYİ SADECE DOĞAN MEDYASI YAPABİLİR
Ak Parti hükümeti başta olmak üzere, mütedeyyin kesimlere yönelik saldırılarını arttıran kartel gazetelerinin, çok okunduklarını göstermek için inanılmaz oyunlara başvurduğu ortaya çıktı. Her geçen gün kan kaybeden kartel gazetelerinin son taktiği ise, “Bu
hileyi sadece
Aydın Doğan medyası yapar” dedirtecek türden.
AİLE BAHANE ZOMBİE’CİLİK ŞAHANE
İnternet uzmanlarının “Zombie’cilik” olarak nitelendirdikleri bu hile sayesinde
Hürriyet ve
Milliyet gazetelerinin internet sitelerinin ziyaretçi sayıları astronomik rakamlara ulaşabiliyor.
Türkiye gündemini sarsacak bu hile, Hürriyet ve Milliyet’in internet sitelerinin,
Türkçe ile uzaktan yakından alakası olmayan 1 buçuk milyar nüfusluk Çin’de, yaklaşık 200 bin kişi tarafından ziyaret ettiğinin kayıtlara işlenmesiyle ortaya çıktı.
ÇİNLİLER TÜRKÇE BİLİYOR MU?
Daha önce Gazeteport tarafından da işlenen skandala göre, “Çin’in en çok okunan gazeteleri: Hürriyet ve Milliyet.” Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’de medya pazarının önemli bir bölümünü eline geçirmiş gibi görünen Milliyet ve Hürriyet gazetelerinin, Çin’in en büyük gazetelerini de sollamış olması, yapılan hilenin büyüklüğünü de gözler önüne serdi.
ÇİN’İN EN ÇOK OKUNAN GAZETELERİNE BAK
Gazeteport’un haberine göre Çin’de basının durumu ve kartel gazetelerinin medya hakimiyeti şöyle özetlenmişti: “Bu ülkede 150 binin üzerinde tiraja sahip olan iki Türk gazetesi var. Hürriyet ve Milliyet. Çin'de günlük ortalama gazete satışı 2 milyon civarında. Ülkenin en etkili gazetelerinden
United Daily News'un tirajı yaklaşık 200 bin. Oysa hem Hürriyet hem de Milliyet toplamda 200 binin üzerinde Çinli tarafından günlük olarak düzenli şekilde takip ediliyor.”
ASRIN HİLESİNİN KAYITLARI ALEXA’DA
“Peki nasıl olur da günde ortalama 200 bin Çinli Hürriyet ve Milliyet okuyor?” sorusunun cevabı ise şöyle: “Hürriyet ve Milliyet'in tüm reklamverenlere ölçümleme aracı olarak sunduğu Alexa rakamları bu gerçeği tüm çıplaklığı ile gözler önüne seriyor. Alexa, başlangıç amacı anket olsa da, bugün kullanıcılara birer program yüklenmesi sayesinde hangi sitelerin daha fazla takip etmek için kullanılıyor. Hangi ülkede hangi site ne kadar insan tarafından takip ediliyor, bazı reklam verenler hala Alexa'ya bakarak öğrenmeye çalışıyor. Önce Milliyet sonra Hürriyet Alexa sıralamasında 1 numara olmak ile övünüp bunu reklamveren ile paylaşıyorlar. İşte bu Alexa'ya Hürriyet ve Milliyet'in trafikleri için bakıldığında ortaya çıkıyor inanılması güç sonuç... Her iki sitenin trafiğinin yüzde 7'si Çin'den geliyor. Milliyet'in
Taksim meydanına gururla astığı numaratöre göre günde 47 milyon sayfa açılıyor bu sitede.”
MİLLİYET’İ 110 BİN ÇİNLİ OKUYOR
“Bu durumda Çin'den günde açılan milliyet.com.tr sayfa sayısı 3 milyon 300 bin. Bir haber sitesinde ortalama sayfa açma sayısı 7'dir. Milliyet gibi foto galeri ağırlıklı siteler için bu işleri öğrenmiş olan reklamverenler bu katsayıyı 30 üzerinden hesaplıyor. Bu durumda milliyet.com.tr'nin günlük okur sayısı 1 milyon 566 bin. Bu trafiğin yüzde 7'sinin Çin'den geldiğini düşünürsek, Milliyet gazetesini her gün tam 110 bin Çinli okuyor. Üstelik Türkçe...”
ÇEKİRGE KAÇ KERE ZIPLAR?
Peki Hürriyet’in durumu ne?
Fatih Çekirge, yazılarında hürriyet.com.tr'nin 1 milyon 800 bin kişilik bir
aile olduğunu iddia ediyor. Ancak, ortaya çıkan rakamlar, şişirilen ailenin ulusal değil, çok uluslu bir aile olduğunu gösteriyor. Çünkü, Hürriyet günde ortalama 162 bin Çinli tarafından okunuyor. Alexa rakamlarına göre Hürriyet trafiğinin yüzde 9'u da Çin’den geliyor.
YILIN ŞİŞİRMESİNİ ÇEKİRGE ÖZETLEDİ
Fatih Çekirge, “1 milyon 800 bin kişi” başlıklı bugünkü yazısında, “Yılın hilesi” olarak nitelendiren şişirmeyi şöyle özetledi: “İşte yine sizin gücünüzle, sizin sevginiz ve bize duyduğunuz güvenle bir rekora daha
imza atıyoruz… Evet, Hurriyet.com tr’yi okuyanların günlük sayısı tam 1 milyon 800 bin kişiye ulaştı… Her gün 1 milyon 800 bin ayrı kişi, okuyor, anketlere katılıyor, yorumluyor… Bu dünya çapında bir başarıdır… Dünyanın en büyük gazetelerinin internet bölümleriyle başa baş giden bu yükseliş bize gurur veriyor…”
“BASINDA GÜVEN”İN ZOMBİE’CESİ
İşte tam da burada devreye giren uzmanlar, “Nasıl oluyor bu?” sorusunun cevabını “Zombie” olarak açıklıyor. Bu yolla trafiklerini daha dolgun gösteriyorlar. Bu durumda “Basında güven” sloganını kullanan Milliyet, güvenilirliğini yitirmiş olurken, “Türkiye Türklerindir” diyen Hürriyet’in yüzde 9’u da Çinlilerin oluyor.
ASRIN HİLESİ: ZOMBİE
Konu ile ilgili görüşlerine başvurulan
bilişim uzmanı Osman Berberoğlu, “Zombie” yi şöyle açıkladı: “Bu tip durumlarda genelde kendi IP’lerinin yerine kurbanlarının bilgisayarlarını bir araya getiriyor ve binlerce bilgisayarla kendi sitelerine giriş yapıyorlar. Buna ‘Zombie’ deniyor.” Berberoğlu, “Hürriyet ve Milliyet gazetelerinin Çin’de çok okunmasının altında yatan hile de buradan kaynaklanıyor. Nasıl oluyor da, Çinliler kendi gazetelerinden çok dilini hiç bilmedikleri Hürriyet ve Milliyet gazetelerini takip ediyor?” diye sordu.
HİLELİ YOLLARA BAŞVURARAK ALEXA DEĞERLERİYLE OYNUYORLAR
Bilişim Uzmanı
Önder Aydoğdu’nun verdiği bilgiler ise skandalın boyutlarını daha da net gözler önüne serdi: “Alexa, sitelerin değerini belirleme konusunda önemli rol oynamaya başladığından beri bazı site sahipleri hileli yollarla Alexa değerlerini yükseltme konusunda uğraş vermektedirler, bu yöntemlerden ilki site sahipleri arasında çeşitli programlar indirmek suretiyle, birbirlerinin sitesini ziyaret ederek, sanki gerçek ziyaretçiler siteye giriyormuş gibi göstererek Alexa değerini yükseltmek, diğeri ise kişilerin bilgisayarına illegal olarak sokulmuş zararlı programlar aracılığıyla, kişinin bilgisayarında arka planda siteleri ziyaret ettirmektir” diye konuştu.
RUSYA VE ÇİN BAŞI ÇEKİYOR
İnternetteki illegal uygulamalar konusunda
Rusya ve Çin’in başı çektiğini belirten Aydoğdu’nun verdiği şok bilgiler şöyle: “Özellikle Çinli internet kullanıcısı dünya internet reklamcılığı piyasasında oldukça önemsiz bir yere sahiptir, dolayısıyla Çinli illegal
yazılım sahipleri ellerinde tuttukları kullanıcıları yani ‘zombie’leri’
yabancı ülkelerdeki uyanık
internet sitesi sahiplerine pazarlamaktadır. Hürriyet büyük ihtimalle bu yöntemi kullanmakta ve
savunma gereği duyarsa muhtemelen Çin'deki
Müslüman Uygur Türklerinin sitelerini ziyaret ettiğini iddia edecektir ama Uygurların kullandığı Türkçe ile Türkiye Türkçe’si arasında çok ufak benzerlikler olduğundan bu iddia da çürütülmüş olacaktır.”
HÜRRİYETİ KİM NE İÇİN ZİYARET ETSİN?
“Bir diğer ihtimal ise Hürriyet'in haber okunmak yerine bazen çıplaklığa varan foto galerilerini Çinli ziyaretçiler tarafından kullanılmış olabileceğidir. Hürriyet'in fotogaleri.hurriyet.com.tr adresi yüzde 17, kelebekgaleri.hurriyet.com.tr adresi ise yüzde 21 ziyaretçi almaktadır, yani sitenin toplam ziyaret oranının yüzde 38'idir, ki bu bile Hürriyet'in haber mi yoksa nü resimler görmek için mi ziyaret edildiğini açıkça göstermektedir.”
HABERVAKTİM