Bir çok
gazete günlerdir bu konuda yayın yapmasına rağmen bazı gazeteler ise olaya mesafeli yaklaşmayı
tercih ediyor.
Hürriyet gazetesi bugünkü "
Okur temsilcisi" köşesinde Heron skandalını neden görmezden geldiklerini açıklamış. İşte o açıklama...
Hantepe baskınında ihmal iddiaları
İnsansız hava araçlannın (Heron'lar)
PKK'nın 20 Temmuz'da
Çukurca Hantepe'deki askeri birliğe saldırısından 15 dakika önce çektiği belirtilen görüntüler ortaya çıktı.
Taraf gazetesinde, bu görüntülerin tespit edilmesi üzerine Hantepe'deki askeri birliğin uyarıldığı ancak gerekli tedbirlerin alınmadığı öne sürüldü.
Bu iddiaların Hürriyet'te haberleştirilmemesi eleştirildi. İtiraz eden okurlardan İsmail Kurt, "
Heronlar canlı yayın gibi çekiyor, göz göre göre askerler şehit oluyor. Neden hiç haber yapmıyorsunuz?" diye sordu. Ayrıca okurlar Uygar
Onur, Emre Adem, Rıdvan Uysaler, Erdoğan Özbay da eleştirdiler Hürriyet'in bu tavrını.
Yazı İşleri Müdürlerinden Emre İskeçeli'ye bu iddianın haber yapılmaması¬nın nedenini sordum. İskeçeli, gazetecilik ilkelerinden söz ederek yanıtladı sorumu:"Bu görüntülerin doğruluk derecesi, nasıl, nerede, kimler tarafından
servis edildiği bilinmiyor.
Genelkurmay da bu bilgilerin doğru olup olmadığı konusunda herhangi bir açıklama yapmadı. Durum böyleyken, sadece bazı gazeteler manşete taşıdı diye bu haberlere Hürriyet sayfalarında yer vermek, yayın politikamıza uymaz."
Ben de Okur Temsilcisi olarak İskeçeli'nin, iddia düzeyindeki bir haberi doğrulamadan ya da yeni bir gelişme olmadan Hürriyet e taşımamak gerektiği yaklaşımına katılıyorum. Ancak bu çok ağır, önemli bir iddia. Dolayısıyla da ilk gün yayınlanmasa da sonra araştırılması, peşine düşülmesi gerekiyordu.
Nitekim Hürriyet,
Heronların düşürülmesi ile ilgili olarak iki subayın yaptığı öne sürülen görüşmeyle ilgili iddialan takip etmişti. O iddiayı ortaya atılmasından beş gün sonra "Soruşturma emri bizzat Başbuğ'dan" diye haber yapmıştı. Aynı gün "O
teğmen uçakta, o
yarbay Napoli'deydi" başlığıy¬la dosyayı örtbas etmekle suçlanan subayın açıklamasını da haberleştirmişti. Devam eden günlerde yeni açıklamalar da haber yapıldı.
Evet, bu iddialar hakkında Genelkurmay'dan ya da başka bir kaynaktan açıklama yapılmadı. Ama Hantepe'de yaralanan askerlerden Fatih Davranoğlu, 5 Ağustos'ta Bursa'daki evine döndü. Gaziyi evinde bekleyenlerden biri de şehit askerlerden Hakan Yutkun'un annesiydi. O karşılaşma anını DHA ve AA, etkileyici bir fotoğraf eşliğinde haber yaptı. Bu haber, Hürriyet'te çıkmadı. Hâlbuki bu haber ve fotoğraf, saldırıyla ilgili iddialar hatırlatılarak okura yansıtılabilirdi.
Hatta Yüksek
Askeri Şûra öncesinde Genelkurmay önünde
eylem yapan şehit ailelerinin fotoğrafı da yayımlanmış olsa okurlardan gelen eleştiriler daha kolay yanıtlanabilirdi. Zira onlar, 2009'da Çukurca'da mayına basarak şehit düşen altı askerin aileleriydi; o mayının da PKK değil asker tarafından döşendiği iddiaları ortaya atılmıştı.