HSYK'ya neşter olarak yorumlanan düzenleme yarın meclisin gündemine geliyor. Hukukçular ise düzenlemenin kabulu halinde en başta kuvvetler ayrılığı ilkesinin zarar göreceğini söylüyor. "Referandumda bunu bizzat halk oyladı" diyen hukukçular sandıkta milli iradenin verdiği kararın bir torba yasayla değiştirilmesine karşı çıkıyor. Hukukçulara göre HSYK'nın neredeyse bütün haklarını Adalet Bakanı'na veren değişiklik en başta 'kuvvetler ayrılığı ilkesine' aykırı. Düzenlemeye göre HSYK Başkanvekili ve üç daire başkanıyla, Kurul üyelerinin dairelerdeki görevleri sona erecek, Adalet Akademisi tırpanlanacak. Hukukçular "bu düzenleme değil bir kıyımdır" diyor.
HSYK'nın yapısı 2010 referandumunda halkın oylarıyla değiştirilmişti; şimdi ise referandum sandığını halka götüren AK Parti tarafından değişiklik rafa kalkıyor. Düzenleme, HSYK'yı bypass etmekle kalmaz ucu kestirilemeyen başka şeylere de sebep olur diyen hukukçular uyarıyor.
Hukukçular şu çelişkiye de dikkat çekiyor;
Yrd. Doç. Dr. Aydın İpek (Zirve Üniversitesi Öğretim Üyesi) :"Az çok bir hukuk bilgisi olan sokaktaki vatandaş bile bunun kuvvetler ayrılığına aykırı olduğunu bilir.Düzenlemeyle HSYK'nın pek çok yetkisi, Kurul'un başkanı olan Adalet Bakanı'na geçecek. Yargı elemanları soruşturmayı yürütmenin atadığı elemanlara bildirecek. Bu ne demek, soruşturmaya yeltenen veya görevi gereği bu soruşturmaları yapmakla görevli olan hakim ve savcıların ortadan kaldırılmasının önü açmak demek. Düzenlemeye göre HSYK başkan vekili ve üç daire başkanıyla, kurul üyelerinin dairelerdeki görevleri sona erecek, adalet akademisi tırpanlanacak. Bu düzenleme değil bir kıyımdır. Söylemek istemiyorum ama istibdat dönemini çağrıştırır bir uygulamadır. Dolayısıyla bunun yapılması uygun değildir. Ayrıca teftiş kurulundaki görevli sekreter ve savcıların da eğer yasalaşırsa görev sürelerinin bitecek olması burada da bir kıyımın ve tarafsız bir yargıç yapılanmasının oluşmasının istenmediğinin göstergesidir."
Av. Çağatay Korhan Tokgöz: "Bu düzenlemeyle HSYK'nın yapısı tamamen değiştiriliyor. 12 eylül referandumuyla ileri demokrasi iddiasıyla halkın huzuruna getirilen Anayasa değişikliğiyle özgürleştirilen HSYK eski kötülenen sistemden daha ağır, Adalet Bakanına yürütmeye bağlı bir HSYK teşkilatı yapılandırılması kuruluyor. HSYK'nın yapısı 2010 referandumunda halkın oylarıyla değiştirilmişti; şimdi ise referandum sandığını halka götüren AK Parti tarafından değişiklik rafa kalkıyor. 12 Eylül'de evet diyenlerin eveti boşa gitmiş oldu. Hukukta her şey eskisinden farklı olacak. Artık bağımsız bir yargıdan söz etmek zor olacak, çünkü tamamen yürütmenin dizayn ettiği bir yargı özgür bir karar veremez. Kesinlikle bir yasal düzenlemeyle devam eden davalara müdahale edilmemeli. Eğer edilirse onun sonucunda o zaman af çıkartılmak zorunda kalınır bu da iyi bilinmeli."