Anadolu Ajansı, haberinde Türk hükümetinin, 28 Ocak'ta ABD makamlarına Fethullah Gülen Hocaefendi'nin pasaportunun "yalan beyanda" bulunularak alındığını ve bu nedenle pasaportunun iptal edildiğini kaydetti.
"TÜRK MAKAMLARI ABD'YE YALAN BEYANDA BULUNMUŞLAR"
Fethullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak ise twitterden pasaport konusu ile ilgili ufak bir hatırlatma yaparak şu ifadeleri kullandı;
Bu haber doğruysa, Türk makamları ABD makamlarına yalan beyanda bulunmuşlar. İdare mahkemesi o işlemi iptal etti.
DAVA SÜRECİ TAMAMLANMADI
Hocaefendi'nin pasaport konusu, yaklaşık bir buçuk ay önce Erzurum Valiliği'nin iptal kararıyla gündeme gelmişti.
Hocaefendi'ye 1990 yılında verilmiş olan yeşil pasaport, Pasaport Kanunu, Devlet Memurları Kanunu ve Diyanet İşleri Başkanlığı Kanunu hükümleri yok sayılarak Erzurum Valiliği tarafından iptal edilmişti.
Bu işlemin hukuka aykırı olması nedeniyle Erzurum İdare Mahkemesi'ne dava açılmış ve yargılama neticesinde Erzurum Valiliği işleminin açıkça hukuka aykırı olması nedeniyle iptaline karar vermişti. Böylece bu kararla yeşil pasaport verilmemesi işlemi mahkemece kaldırılmış oldu.
Erzurum İdare Mahkemesi tarafından verilen kararın valilik tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya Danıştay’a gelmiş. Danıştay dairesi tarafından yapılan değerlendirmede, dairenin önceki kararlarına da aykırı olarak, memuriyetten ayrılanların yeşil pasaport alamayacağı ve Fethullah Gülen Hocaefendi'nin 4. derecede olduğu 3. dereceye yükselmediği gerekçesi ile Erzurum İdare Mahkemesi'nin kararının bozulmasına karar verilmişti.
"TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"
O dönemde konuyla ilgili açıklamalarda buluna avukat Nurullah Albayrak, şöyle konuşmuştu;
Öncelikle, henüz yargılama süreci neticelenmemiştir. Danıştay’ın bozma kararına karşı karar düzeltme başvurusunda bulunulacaktır.
Pasaport Kanunu ek-4. maddesine göre; 'çeşitli nedenlerle birinci, ikinci ve üçüncü derece kadroları almadan emekli olanlar ile çekilenlere, emsal gösterilmek suretiyle yeşil pasaport verileceği' düzenlenmektedir. ‘Çekilen’ ifadesinden memuriyetten ‘istifa’ ederek ayrılanlar kastedilmektedir. Yasada açıkça memuriyetten istifa ederek ayrılanların da yeşil pasaport alacağı belirtilmesine rağmen, memuriyetten ayrılanların yeşil pasaport alamayacağını iddia ederek karar vermek açıkça yasaya aykırı olmuştur.
Yeşil pasaport emsallere göre yapılan değerlendirmeyle verilmektedir. Yani, 21 yıl memur olarak görev yapmış bir vaiz istifa ettiği tarihte 4. derecede iken, yapılan yasal düzenlemeler ile bugün 10 yıl vaiz olarak görev yapanlar 3. dereceye yükselebiliyorsa, 10 yıldan fazla görev yapmış ve istifa ederek memuriyetten ayrılmış olan herkes yeni durumu emsal göstermek suretiyle yeşil pasaport alabilmektedir."
Açık yasal düzenlemeler ve Danıştay’ın önceki kararlarına bakıldığında Fethullah Gülen’e yeşil pasaport verilmesinin doğru ve hakkı olduğuna dikkat çeken Albayrak, “Bu nedenle yasal süreç sonuna kadar takip edilecek ve bu yanlıştan dönülmesi sağlanacaktır. “ dedi.
SAMANYOLUHABER.COM