Polisin 6 aylık çalışması sonucu düzenlenen
operasyonda ismine
fatura kesilen 1250
hasta incelemeye alındı.
Mali polis 6 aylık sürede bilirkişi raporu alabilmek için 300 hastayı tek tek sırtında taşıyarak hastaneye götürdü. Diğer 950 kişinin tedavisinin sürdüğü ve operasyonda 9 medikal
firmasının tüm işlemlerinin mercek altına alındığı kaydedildi.
Edinilen bilgiye göre, bazı medikal malzemesi satan firmaların ihtiyacı olmayan sağlam insanlara protez takılmış gibi fatura keserek devleti zarara uğraktıkları ihbarını alan Kaçakçılık ve
Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri,
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Daire Başkanlığı bilgisi dahilinde operasyon başlattı. Çalışma ve Sosyal
Güvenlik Bakanlığı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Rehberlik ve
Teftiş Kurulu Başkanlığı'na bağlı müfettişlerin de katılımıyla geçtiğimiz
Şubat ayında başlatılan operasyona 'Hipokrat' ismi verildi. 6 aylık süre içerisinde ismine fatura kesilen 1250 hastayı takibe alan Mali Büro Amirliği dedektifleri, protez ve ortez takılmış gösterilen hastalardan 300'ünü tek tek sırtında taşıyarak hastaneden bilirkişi raporu alırken diğer 950 kişi hakkında da bilirkişi raparu alınacağı açıklandı.
İŞİTME PROBLEMİ OLANA PROTEZ TAKMIŞLAR
Yapılan araştırmada işitme problemi olan bazı hastalara protez takılmış gibi fatura kesilerek SGK'yı zarara uğratıldığı tespit edildi.
İsmine fatura kesilen hastaları inceleyen polis büyük bir
dolandırıcılık olayını da günyüzüne çıkardı. İsmine fatura kesilen ve aralarında bir milli sporcunun da bulunduğu 300 hastanın ifadesine başvuran polis, operasyonun sürdüğünü ve hastaların tamamının incelenmesiyle operasyonun mali boyutunun tam anlamıyla ortaya çıkacağını bildirdi.
Cumhuriyet savcısının talimatıyla gözaltına alınan medikal firması sahipleri Ahmet S. (40), Ali C. (33), Şendoğan K. (29), Engin Y.(28), Bekir Y.(36), Davut K.(46) ve Erhan G. (31) ile 9 ayrı firma çalışanları Nurgül G.(32),
Burak G. (32), Kezban T. (30), Ahmet H. (55), Fatih T. (35), Hasan E. (44), Arif Ç. (23)'nin
emniyetteki sorgulamaları tamamlandı. 8'i firma sahibi 2'si bayan toplam 14
şüpheli 'Suç işlemek için
örgüt kurmak, kurulan örgüte üye olmak, resmi belgede sahtecilik yapmak, kamu kurumu aleyhine nitelikli dolandırıcılık yapmak, suçtan elde edilen geliri (kara para) aklamak' suçlarından adliyeye sevk edildi. Şahısların devleti 2 milyon YTL dolandırdıkları iddia ediliyor.
İTHAL DİYEREK DAHA UCUZ OLAN YERLİ ÜRÜNÜ SATMIŞLAR
Öte yandan şüphelilerin bazı hastalara '
ithal protez takacağız' diyerek daha
ucuz olan
yerli protez taktıkları ve böylece sadece bir hastada devleti binlerce YTL dolandırdıkları öğrenildi. Hipokrat operasyonunun, süreceği bazı hastalara düzenlenen sahte raporların da incelenmeye alındığı ve yeni gözaltıların olabileceği bildirildi.
Polis, bazı kişilerin de firma sahipleri ve çalışanlar tarafından çeşitli vaadlerle kandırıldığını saptadı. Operasyon boyunca ismine fatura kesilmesine rağmen herhangi bir sağlık problemi olmayan vatandaşlar da polisin operasyonu sonrası şaşkınlıklarını gizleyemedi.