Bir arkadaşım
elmalı,
kayısılı ve
cevizli bir iç hazırlayarak bayram
baklavası yapardı. Ben de bu aralar pek meşhur olan
portakallı baklavayı denemek istedim. Öyle ‘portakallı baklava mı!' deyip içiniz bir tuhaf olmasın. Tadı düşündüğümden de hoş oldu.
Eskiden bayrama birkaç hafta kalmasıyla beraber bende de bayram tatlısı yapma hayalleri başlardı.
Annem günler öncesinden baklavalarını hazırlar,
şerbetlerini sonradan dökmek üzere tepsileri bir kenara kaldırırdı. Ayva tatlıları
fırınlanıp henüz kaymakları konmadan biz çocukların gözlerinden uzak köşelere yerleştirilirdi. Annemin hazırlıklarını seyrederken hep kendi başıma baklava yapma ısrarlarına girişirdim; ama annem muhtemelen böyle önemli bir günün tatlısını tehlikeye atmamak için bu isteğimi beni kırmadan geri çevirirdi. Sonunda bir yıl ısrarlarıma dayanamayıp kendi baklavasının yanında benim de hazır baklava yufkasıyla pandispanyalı baklava yapmama izin vermişti. Hazır baklava yufkasıyla yaptığım yalancı baklavam içimi biraz rahatlatsa da aklım hâlâ anne usulü yapılan baklavalarda kalmıştı.
Geçtiğimiz yıllarda bu baklava yapma serüvenine bir arkadaşımın elmalı baklavalardan bahsetmesiyle yeni bir boyut eklendi. Şimdiye kadar hep klasik baklavaları gördüğüm için
meyve tadı içeren bir baklava çok değişik gelmişti. Arkadaşım, normal baklava hamurunun arasına elma, kuru kayısı ve cevizli bir iç hazırladığını anlattığımda herkes ilgi ile dinlemişti; ama tarifi bizim evde denenebilecekler listesine aldırmam mümkün olmadı. En son bu hafta bir lokantanın portakallı baklavası ile meşhur olduğunu duyunca meyve tatları içeren bir baklava denemek için mutfağa girdim. Sonuçta ortaya aralarında
fıstık, fındık ve çikolata katları bulunan portakallı baklava çıktı. Doğrusu meyve katılmış baklava fikri önceleri bana da garip gelse de içi fındık ve fıstıkla doldurulmuş, portakalı sadece sosunda yer aldığı için de hafif ve güzel bir aromaya sahip bu baklavanın tadı düşündüğümden daha hoş oldu.
Portakallı Baklava
Hamur malzemeleri: 4 su bardağı un, 1 su bardağı ılık süt, 1 paket kabartma tozu, 100 gr erimiş
tereyağı, 1 yumurta
İç malzemeleri: 100 gr fındık (dövülmüş),100 gr Antep fıstığı, öğütülmüş, 80 gr bitter çikolata (rendelenmiş)
Şerbeti: 2 portakalın suyu, 1 portakal kabuğunun rendesi, 2 yemek kaşığı bal, dörtte bir su bardağı toz
şeker
Ayrıca: 3 paket
buğday nişastası (toplam 500 gr), 150 gr eritilmiş kızgın tereyağı
Yapılışı:
* Şerbet malzemelerini bir tencereye alıp kaynatın. 10 dakika sonra ateşi kapatıp ılınmaya bırakın.
* İç malzemeyi bir kâsede karıştırın.
* Hamur malzemeleri ile poğaça hamuru kıvamında yumuşak bir hamur yapın. Bunu 15-20 dakika dinlendirin. Dinlenmiş hamuru 3 eşit parçaya ayırın. Her parçadan 16-18 adet cevizden
küçük parçalar koparın. Kopardığınız parçalara elinizle ceviz şekli verin. Şekil verdiğiniz her küçük bezeyi merdane ile bir yemek tabağı büyüklüğünde açın. Aralarına bolca nişasta serperek 16 veya 18 parçayı üst üste
koyun (en üsttekine nişasta serpmeyin). Böylece 16'lı (veya 18'li) 3 grup elde edin.
* Dikdörtgen (veya yuvarlak) bir fırın tepsisini yağlayın. 16'lı bir grubu alıp merdane ile tepsinin genişliğinde açın. Bunu tepsiye serip üstüne iç malzemenin yarısını serpin. İkinci grubu da açıp üzerine serin. Kalan içi de bunun üzerine serpin. Son grubu da açıp en üste serin.
* Tepsideki yufkaları baklava dilimi şeklinde dilimleyin. Üzerine -her yanına değecek biçimde- kızgın tereyağı gezdirin. 200 C derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkartınca ılık şerbeti sıcak baklavanın üzerine gezdirin.
Not: Eğer hazır baklava yufkası kullanacaksanız tepsinize aralarına fırçayla tereyağı sürmek koşuluyla 8 kat yufka serin. Hazırladığınız iç malzemenin yarısını bu katın üzerine serpin. Tekrar yağlanmış 8 kat yufka serip ve fındıklı için kalanını serpin. En son kalan 8 yufkayı da için üzerine yayın. Baklavalarınızı dilimleyin, artan tereyağını tepsinin üzerine gezdirin.
Hatice
Özdemir Tülün / CUMAERTESİ