Şanlıurfa’da elektrik borcunu ödemek için daha önce 13 yaşındaki kızını başlık parasıyla evlendirmek zorunda kalan aile, şimdi de 14 yaşındaki küçük kızını, yine elektrik faturası nedeniyle evlendirecek olmanın çaresizliği yaşıyor.
Babanın hastalık nedeniyle çalışamadığı ailede, evin bütün ihtiyaçlarını çöpten atık toplayan anne sağlıyor.
Şanlıurfa’nın Yenice Mahallesinde ikamet eden Hamet Ay'a 15 yıl önce yüklü miktarda elektrik faturası geldi. Elektrik faturasını ödeyemeyen Ay ailesi 2001 yılında bir kızını 4 bin lira başlık parası karşılığında evlendirdi. Buradan aldığı paradan bin 800 lira ile elektrik faturasının anaparasını ödeyen aile, kalanı ile de diğer borçlarını kapattı. Daha sonra gelen elektrik faturası ve faizi; 8 bin lirayı geçince evine bu kez haciz konuldu. Çaresiz kalan aile 14 yaşında Güler adındaki ikinci kızını başlık parası karşılığında evlendirme kararı aldı. Günlük geçimini eşi Zehra Ay’ın çöpten topladığı hurdalarla sağlayan aile, devletin kendilerine sahip çıkmasını istiyor.
BABA ÇALIŞAMIYOR
Kalp yetmezliği ve beraberindeki birçok hastalıkla mücadele eden aile reisi Hamet Ay, yıllarca inşaat sektöründe çalıştığını ancak çalıştığı hiçbir şirketin sigortasını yatırmadığını belirterek, müteahhitlere sitem etti. Artık hiçbir iş yapamadığını anlatan Ay, ilaç alacak parasının bile olmadığını ifade etti. Ay, “ Daha önce 13 yaşında bir kızımı evlendirdim. 4 bin lira başlık parası aldım. Elektrik borcunun bin 800 liralık anaparasını ödedim. Kalan borç birikip 8 milyar lira oldu. Bu borcu da, diğer kızımı evlendirip ödeyeceğim. İcraya verdiler. Ailem dağıldı.” diye konuştu.
HAYATI ELEKTRİK FATURASINA BAĞLI
Evine 8 bin 137 liralık elektrik faturası nedeniyle haciz konulduğunu ileri sürülen ailenin küçük kızı Güler Ay'ın hayatı ise bugünler de faturalara bağlı.
Borç için evlendirilmek istenen 14 yaşındaki G. Ay ise evlenmek istemediğini söyledi. Maddi imkansızlıklar nedeniyle okulu terk ettiğini aktaran G. Ay, ablasının da elektrik borcu yüzünden evlendirildiğini anımsatarak kendisinin de aynı akıbeti paylaşmak istemediğini ifade etti.
Başlık parası karşılığında evlendirilmeyi satmaya benzeten anne Zehra Ay ise “Maddi durumumuz yok. Kocam yerde, kimse bize bakmıyor. Ben mecbur oluyorum, evim gideceğine kızımı veriyorum. Ne yapacağımı bilmiyorum. İnsan kızını satar mı? Elektrik için satmak, vicdana sığar mı? İnsan ciğerini satmaz, ama mecbur oluyoruz.” ifadelerini kullandı.
Eşinin 5 yıldır yatağa mahkum yaşadığını aktaran Ay, ilacını bile alamadığını buna karşılık devletten geçen yıl 3 ayda 800 lira alabildiklerini belirtti.
(CİHAN)